Røyking dreper – Røykeloven – Røyking er ut.!

 

Tenkte jeg ville skrive litt om dette med røyking og hvordan dette faktisk har endret seg til det bedre siden 1 juni 2004 da den mye omtalte røykeloven treddte i kraft. Så «here we go» folkens.

Jeg jobber i nordsjøen som renholdsoperatør, og der har jeg merket en voldsom forskjell og forbedring siden 2004 da røykeloven kom. Det har blitt færre røykere der ute, uten tvil. Og heldigvis dor det. 
Men fortsatt skremmende å se at det er så mange som røyker enda. Men jeg må se det positive i det. For 10 år siden da jeg startet å jobbe offshore så var røykerommet svært ofte veldig fullt av røykere, og det til enhver tid. I dag ser jeg ikke det samme. Utviklingen har blitt sånn at det nå kan gå lang tid mellom hver gang et røykerom blir fullt opp av røykere. Med unntak av når gutta har matpauser og etter endt arbeidstid, da kan det være relativt full i røykerommene. 

Etter at røykeloven kom og de strenge tiltakene trette i kraft så har mye endret seg. For det første har det å røyke blitt mye dyrere siden 2004. Røykpakkene fikk skremselspropaganda med bilder av røykskadde svart lunger, tette blodårer, og hjerteinfarkt. Ja det var ikke måte på hvor skremmende disse røykpakkene skulle være. Røykpakkene skulle ikke lenger være synlig i butikker og kiosker, men skulle stå i skap med en rullegardin eller dør foran. Gjemt fra kundene.
 Jeg tror at disse tiltakene har vært med på å faktisk få folk til å våkne litt. De ser røykpakkene med disse advarslene, og uansett om de vil eller ei så tror jeg røykerne på en eller annen måte tenker seg litt på hvor skadelig dette med røyking er. Selv om de vet at det er det. Det er jo en grunn til at antall røykere nå har gått ned, så at disse tiltakene har hjulpet det er jeg ikke i tvil om.

Hvorfor skal man røyke.? Og hvorfor røyker du. Når jeg stiller disse spørsmålene til røykere får jeg veldig ofte det samme svaret. Ofte hører jeg at røykere si at det er så sosialt å røyke. At det er en sosial greie å røyke i sosiale sammenhenger/grupper med mye folk. Og da florerer det igjen med en masse spørsmål hos meg. Er det derfor de røyker.? Noen sier også at de syns det «er godt» med en røyk.? Fordi det er sosialt.? Men går det ikke an å være sosial uten den røyken da.? MÅ den røyken være der.? 
Fordi det er godt.??? Når ble det godt å forurense halsen og lungene med røyk i tide og utide.? Jeg klarer ikke å se en eneste positiv grunn til at et hvert mennesker på den kloden skal røyke. Så slutt å røyke folkens. 

For meg handler det om at røykere som røyker, så vil også svært mange gjerne slutte med det. Så for meg er dette med røyk for røykere blitt en uvane de vanskelig klarer å kvitte seg med. Og også en avhengighet. Og avhengighet skal man ikke kimse av. Det er for svært mange ikke lett å slutte med dette. Men så tenker jeg, har man vilje og styrke nok i livet så klarer man det man vil. Også det å slutte å røyke. 

En siste ting jeg vil si er at dette med røyking nå har blitt veldig ut. Det er ikke «inn» lenger å røyke sigaretter. Færre og færre røyker, og jeg opplever også at folk fnyser litt når de hører om noen som røyker. Fnyser mer av det nå enn man gjorde feks i 2004 da røykeloven kom. Og det er jo en god ting. Igjen ser vi at røykeloven har vært nyttig, og på sikt tror jeg også at det vil bli enda strengere regler i fremtiden for hvor røykere kan få lov til å røyke. Tror bare vi så vidt har sett begynnelsen… 

Så slutt å røyke folkens, vi vet alle at røyking på sikt er svært skadelig for helsen. Så stopp å røyke. 🚭🚭🚭🚭🚭🚭🚭🚭🚭

1 kommentar
  1. Hvis du ikke vil røyke, så behøver du ikke det. Hvis andre mennesker røyker, så har ikke du noe med det. Snart så må man røyke i smug, under et teppe på sitt eget soverom, mens politiet står utenfor og skriker “kom ut med sigaretten over hodet”. Dere er noe sykelig med måten dere tullinger på død og liv skal blande dere i andre folk sine liv. Hva jeg spiser, drikker eller røyker, det har ikke du noe med. Pass dine egne saker. Og forresten, hvis du går bort til meg og ber meg stumpe røyken, så bør du være klar over at jeg er typen som da stumper røyken i øret ditt. Også ler jeg av deg etterpå. Så pass dine egne saker du, det er mye tryggere for deg.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg