Fagbrev – En stor nytteverdi.!

Hei hei dere.🤪🤪🤪

I dag kom jeg plutselig på en ting. Og det er at i dag er det allerede 5 år siden jeg tok fagbrevet i renhold eller renholdsoperatørfaget. Og du verden så fort de årene der har gått. Ja hvor ble de årene av. Jeg skjønner det ikke. Nøyaktig på akkurat denne dag for 5 år siden var det at jeg tok fagbrevet i renholdsoperatørfaget. Og det var en 3 dagers praktisk prøve som jeg hadde på Aker Sykehus i Oslo. Dette gikk veldig bra og jeg besto prøven.

Men det var utrolig mye som jeg skulle gjøre på de 3 dagene som prøven varte. Jeg fikk utlevert eksamensoppgaven og det var faktisk en spennende oppgave. Den første oppgaven var en skriftlig oppgave om å nevne 5 HMS tiltak i renholdsbransjen. Og det var jo ikke vanskelig å svare på det. Etterpå skulle jeg skrive ned/planlegge hvordan jeg ville utføre det praktiske renholdet både daglig og periodisk renhold på et pasientrom. I tillegg skulle jeg utføre periodisk renhold og vedlikehold på linoleumsgulv. Det var også et bad her, og her skulle jeg ha periodisk renhold på sklisikkert gulv, vindusrengjøring av vinduer over 4 meters høyde. Toalettrenhold, vegger og tak og vask skulle også rengjøres med riktige kjemikaler og i riktig rekkefølge. Pluss boning og polering av linoleumsgulv. Så her var det myyyye som skulle gjøres på snaue 5 timer. Dette arbeidet skulle utføres på dag 2. Dag 3 så var det evaluering. Vi fikk 2 timer å skrive evaluering på. Jeg hadde skrevet min evaluering kvelden før hjemme. Slik at jeg fikk notert ned det jeg ville mens jeg enda husket ordentlig hva jeg var fornøyd med, og mindre fornøyd med.  Hva som kunne vært gjort anderledes og bedre. Jeg var første mann inn til sensorene og de var begge to fornøyde med alt med unntak av polering av linoleumen. Den kunne godt ha vært litt blankere. Ellers var alt bra. 🤗🤗🤗

Her er forresten selve oppgaven som jeg fikk på den praktiske delen til renholdsoeratørfaget.:

Oppgave 1:

Pasientrom 119 – 1 etg.

– Daglig renhold.

– Pasientrom 119 – 1 etg. (foruten toalett).

– Begrunn valg av midler, metoder og utstyr.

– Utarbeid tidsplan for arbeidet.

– Pluss periodisk renhold/vedlikehold av linoleum.

Oppgave 2.:

– Periodisk renhold.

– Toalett i pasientrom 119 – 1 etg.

– Hovedrenhold + gulv på toalettet.

– Begrunn valg av midler, metoder og utstyr.

– Utarbeid tidsplan for arbeidet.

– Vindusrenhold.

Oppgave 3.:

– Skriftlig del. HMS arbeid er lovpålagt og viktig i alle bedrifter, nevn minst 3 eksempler på HMS-tiltak for renholdsbransjen.

 

Det andre fagbrevet som jeg har er fra 1998. Og da tok jeg fagbrevet. Neste år er det 20 år siden jeg tok dette fagbrevet. Eksamensdatoen husker jeg som om det var i går. Det var 5 august 1998, og fagprøven da var kun 1 dag med praktisk prøve. Jeg gikk opp til fagprøven på Godalen videregående skole. Tror aldri jeg har vært så nervøs i hele mitt liv heller, Heeh. Vi skulle alle lage 3-retters meny.  Det var en sommermeny, der forretten skulle være rekecocktail. Hovedretten var makrellfilet i rømmesaus og med fransk dressing. Og desserten var frisk fruktsalat med en frukt coulis. Høres enkelt ut men en masse feller å ramle oppi på den fagprøven også. 

Dette med å ha et fagbrev eller hvilken som helst annen utdannelse. Altså  å ha papir på ett eller annet, ser jeg på som en stor nytteverdi. Det er nå en gang slik i dag da at man i de aller fleste tilfeller ikke kommer noen vei, dersom man ikke har en utdannelse på noe. En utdannelse på noe som man kan slå i bordet med har blitt viktigere enn noen gang. Som oftest bør man i tillegg også ha en relevant erfaring på noen år på den utdannelsen man har valgt seg. Før i tiden, eller for ikke altfor mange år siden fikk man nærmest jobb på «det man ville». Den tid er for lengst forbi. I dag kan det mange ganger virke umulig å få jobber man er godt kvalifisert til. En kollega i Nordsjøen sa det så fint, og jeg syns han har mye rett i det han sa der. «I dag skal du helst være 20 år gammel, ha 20 års erfaring og høyere utdannelse. Ergo helt umulig. Og jeg skjønte godt hva han mente med det han sa der. Så sånn er det blitt i 2017, så får vi se hva fremtiden bringer oss også. 😉😉

Under på det siste bilde her kan dere se hva jeg faktisk skrev da heg hadde tatt fagbrevet som kokk og hva jeg lagde. Dette skrivet henger på baksiden på rammen til dette fagbrevet.Se bildet under. 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg