Sukker Sukker Sukker – Det forunderlige sukker som vi alle «ELSKER».! Hvem har ansvaret.?

Sukker, sukker, sukker, det forunderlige sukker som vi alle «elsker». Så lenge vi mennesker har eksistert her på jordkloden så har vi mennesker alltid likt søtsaker, eller sukker om du vil. Sukker, enten det er raffinert sukker, kunstig sukker, i kaker, is, brus osv. så «elsker» vi det… Sukker sukker sukker. Selv skal jeg ikke nekte for at også jeg er glad i sukker. Hva med deg selv.? Er du glad i sukker.? Og hva er det som gjør at vi syns at sukker er så godt.? Og hvorfor får vi et såkalt søtsug.? 

Sukker er avhengighetsskapende som kokain. Dette avgengighetsskapende stoffet som vi får i oss gjør at blodsukkeret vårt går rett til himmels, synker like raskt igjen og så får vi lyst på mer og mer, selv om vi ikke lenger er sultne. Når man spiser sukkerholdige matvarer, så stjeler det plassen til det som skulle vært mer inntak av næringsrik mat. Så, så avhengighetsskapende er sukker. 

De fleste av oss spiser altfor mye sukker, så hvem sitt ansvar er det å påse at vi ikke spiser for mye sukker.? Er det deg selv.? Politikerne.? Matvarebransjen.? Eller er det et felles ansvar vi har sammen.? Jeg mener at hovedansvaret ligger hos oss som forbrukere. Altså deg selv og meg å påse at vi ikke får for mye sukkerholdig i oss. Men for å unngå det så har vi litt av en utfordring foran oss. Når du og jeg går i butikken. Har du da noen gang tenkt over hvor mye av varene i butikken du ser som inneholder sukker.? Hele 74 % av alle varer SOM ER i en dagligvarebutikk inneholder sukker i en eller annen variant. Det finnes 32 ulike sukkerarter, og de fleste av disse finner man i dagligvarebutikkene. Dermed er det ikke så enkelt for deg og meg å unngå varer med sukker i. Varer vi mener/tror er sunne viser seg ofte å være DE sukkerbombene. Feks. yoghurt. Her er det nesten bare sukker. Heldigvis holder TINE nå på med å fjerne sukkeret i sine produkter, og skal da erstatte det med noe annet. Spørsmålet er rhva dette annet er.?? Dette er en prosess som skal gå over noen år, slik at vi forbrukere blir vandt til den nye smaken gradvis, da på blant annet yoghurten. Dette tror jeg er lurt av TINE,å gjøre. For raske endringer kan føre til at folk styrer unna produktet. Hva med vann tilsatt smak.? Proppfull av sukker. Det er vel ikke lenge før de putter sukker inn i det helt vanlige vannet også…

Det jeg skal frem til er at alle grossister som leverer matvarer til dagligvarebransjen bør følge TINES eksempel. Å prøve å erstatte sukkeret med noe annet i sine produkter. Regjeringen bør komme inn på banen også her syns jeg. Og forlange at grossister er med på å ta litt av ansvaret med å få ned sukkerinnhold i diverse matvarer i butikk. Alt ansvar kan ikke legges på forbruker. Her mener jeg at vi alle har et felles ansvar med å få ned sukkerforbruket og sukkerinnhold i matvarer. Et felles ansvar som vil komme oss alle og samfunnet tilgode. Både i sparte helseutgifter og bedre helse hos folk flest. Dagligvarekjedene bør legge press på sine leverandører.

Norgesgruppen med sine 1800 butikker i Norge, og som ombefatter butikkene, Kiwi, Meny, Spar, Bunnpris, Joker, Deli de Luca, Nærbutikken, Mix og Dolly Dimples kan her ha stor innvirkning/makt til å få ned sukkerinnholdet i produktene de selger i sine butikker. Norgesgruppen er så store og har såpass mye makt at jeg syns de burde legge mye mer vekt på dette med å få  ned sukker i sine varer. Folk i dag blir mer og mer kostholdsbevisste og ønsker seg mer sunnere mat. Også i butikkene.Men så er det store spørsmålet om Norgesgruppen virkelig selv ønsker å kutte ned sukkerinnholdet i sine produkter.? Dersom de vil det, hvorfor har de da ikke gjort det allerede.? Eller i det minst begynt med det.? De siste årene har vi jo også sett hvordan matvarekjedene dumper prisene på godteri. Helt ned i 4-5 kr hektoet har godteri i løsvekt blitt solgt ut til oss forbrukere. Og da særlig til påske og Halloween. Og vi går «mann av huse» for å få tak i dette billige godteriet. Kanskje har vi her svaret på hvorfor ikke dagligvarekjedene prøver å gjøre noe med disse 74 % med sukkerholdige matvarene i butikkene.? De kaster jo sukkeret etter folk….. Er dette virkelig nødvendig.? Eller er det vi som ønsker at det skal være slik.? Å dytte i oss enda mer gift enn det vi allerede gjør.?

Selv skulle jeg sterkt ønske at det var lettere tilgang til sunnere og mer sukkerfri matvarer. Se selv når du er ute å går i gatene. Og du får lyst på noe å spise. Mange ganger ikke lett da å finne noe som er sukkerfritt…  Kafeer, matbutikker selger veeeldig mye sukkerholdige varer/mat. Skulle ønske det var litt anderledes og enda mer fokus på mye mer sunn mat. 

Når det er sagt, så mener jeg ikke at hverken du eller jeg skal bli helt «nazi» på dette med sukker. Spis sukker, det gjør jeg og det håper jeg også du gjør. Men vi kan alle begrense/redusere sukkermengden. Tenke oss om en ekstra gang og to før vi tar/handler noe. Vi vet jo også alle hvor skadelig sukker er for kroppen. 

Ha en flott søndags aften dere. 🤗🤗🤗

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg