Herrebunad – Et festplagg – Rogalandsbunad – Nordaker Bunader – Kostbart – Bunadsforsikring.!

I dag tenkte jeg at jeg skulle  skrive bittelitt om festplagget bunad. Jeg elllsker å se det norske folk kledd opp i bunad, og da særlig på 17 mai. Da vrimler det jo av bunader overalt. Ettersom jeg feirer 17 mai i Oslo så er det her jeg får se den vakre vrimmelen med bunadskledde Kvinnr og menn. Og det er et imponerende vakkert syn. 

Jeg har i mange år ønsket meg bunad, og for noen år siden så ble den drømmen en realitet. Og jeg må si at jeg ikke har angret på det kjøpet et eneste sekund. Jeg fløy frem og tilbake mellom Oslo og Stavanger da jeg bestilte bunaden. Blant annet for mål, prøving før ferdigstillelse osv. Og dor å hente den da den var ferdig. Det måtte bli rogalandsbunaden for oss herrer som jeg  ville ha, ettersom jeg kommer fra Rogaland. Så da ble det et helt naturlig valg å velge den. Og jeg tror de fleste som kjøper seg bunad, velger bunaden som kommer/tilhører sitt fylke som de kommer fra. Eller kommune. Iallefall så har jeg, min mor og to søstre bunader fra vårt fylke. 

Det som er litt morsomt for meg og som gjør det så ekstra spennende og gjevt for meg å ha akkurat rogalandsbunaden er at den første utgaven av rogalandsbubaden kommer fra Nedstrand i Tysvær i Rogaland. Jeg selv er oppvokst på akkurat Nedstrand på en gård der. Einar Nordaker fra Nedrstrand er «kreaturene/arkitekten» av dette nydelige festplagget. Mer om historikken og om Einar Nordaker kan du lese mer om i siste avsnitt/avslutningsvis i dette innlegget. Der har jeg lagt ut historien om  bunaden. Den er faktisk ganske interessant.

Vi vet alle at en bunad, enten det er til en mann eller kvinne er en svært så kostbar affære. Og min bunad var da heller ikke noe unntak der. Jeg betalte 50 000 kr for min. I utgangspunktet kostet den 40 000 kr, men jeg likte ikke så godt original sølvet som hørte til. Og valgte dermed eg annet håndlaget nydelig sølv som heter Finnøy sølv. Et sølv som da lages på Finnøy i rogaland. Det finner du på denne linken herhttp://solvsmed.no/#/ms-1/1  Dette sølvet koster 10 000 kr mer enn det originale som Nordaker Bunader kunne tilby. Jeg tenkte at skulle jeg først ha bunad så skal det også være med et sølv som jeg liker. Og dermed så ble det Finnøy sølv, og jeg ble 10 000 kr fattigere. Jeg hadde angrer  meg i hjel dersom jeg ikke hadde gått for det Finnøy sølvet. Såpass godt kjenner jeg meg selv. Så da ble det det. Dersom du selv ønsker deg denne bunaden, kan du gå inn på denne linken   http://www.nordakerbunader.no/?utm_campaign=Bunader&utm_source=google&utm_medium=ppc&utm_term=nordaker%20bunader&utm_content=1051329×748771879109696485       Og se litt på denne bunaden som jeg har. De selger også selvfølgelig rogalandsbunad for damer i flere varianter. Denne er også veldig din syns jeg. 

Det som er så praktisk med å ha bunad. Er at da har man et festplagg for resten av livet. Dersom man tar godt vare på den og passer godt på den. Man har et festplagg til enhver anledning. Til barnedåp, jul, bryllup, konfirmasjoner, 17 mai for å nevne noe. Jeg slipper å tenke på å kjøpe ny dress, om dressen passer og om jeg må kjøpe ny dress osv. Herlig å slippe å tenke på det. Nå er det bare å ta frem bunaden og vipps så er problemet med antrekket løst. Jeg har også en dress, men ikke noen kostbar dress. Det ser jeg ikke poenget med når jeg nå har bunad, og nesten aldri bruker dress lenger. Hadde jeg ikke hatt bunaden så hadde jeg nok kjøpt meg en flott dress av ordentlig kvalitet osv…..

 Har du bunad.? Har du isåfall forsikring på denne bunaden(e) din(e).? Eller tenker du at det er innboforsikringen din som dekker bunaden din dersom det skulle skje noe med den, eller huset/leiligheten din i verste tilfelle skulle  brenne ned og bunaden sin også skulle gå opp i røyk.? I de aller fleste tilfeller dekker ikke innboforsikringen tapet av bunaden din dersom noe skulle oppstå. Her MÅ du ha en egen forsikring. Og som da heter bunadsforsikring . Dette er noe de aller fleste forsikringsselskaper i dag tilbyr. Jeg selv har min bunadsforsikring hos Gjensidige, da jeg også bruker de som min hovedbank. Og det er kjempelurt  å ha denne forsikringen. Jeg kan ikke få sagt det nok hvor viktig denne forsikringen er. Selv har jeg fått dekket ny jakke da jeg var så uheldig å få en flenge på innsiden av jakken i fòret på den for noen år siden. Dette hadde jeg aldri fått på innboforsikringen min. Har du bunad så sjekk det ut om innboforsikringen din også ombefatter bunaden din. Visst ikke syns jeg du skal skaffe deg det omgående. En bunad er tross alt noe av det mest kostbare mange av oss har i hjemmene våre…

Alle bildene er av meg selvsagt, og fotografen, er Nordstrandfotografene i Oslo. 

HISTORIKK.: 

Einar Nordaker (1897-1969) kom fra Nedstrand i Ryfylke. I voksen alder slo han seg ned i Stavanger der han drev “Kledeshandel”. Han var ivrig med i Bondeungdomslaget i Stavanger. I forbindelse med folkedans kom han og til å engasjere seg aktivt i det bunadsarbeidet – en blanding av videreføring, gjenopptaking og nyskaping – som foregikk i Rogaland i begynnelsen av dette århundret. Det var ingen levende folkedraktbruk i fylket på denne tida, men et stort arbeid ble lagt ned for å skape bunader på grunnlag av enkle plagg og annet materiale.

#bunad #herre #herrebunad #nordaker #nordakerbunader #rogalandsbunad #rogaland #nedstrand #tysvær #stavanger #festplagg #

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg