Forskjellen for 20 år siden – Hva har skjedd.? – Cøliaki – Gluten/glutenfritt – Allergier – En «eksplosjon»

Dette bildet av meg i dagens innlegg, har ingenting med det jeg skriver om i dagens innlegg. Men det var så deilig å kjenne litt varme fra  solen som traff trynet mitt i dag. Og solen varmer litt også faktisk. 😉😉😉

For et par dager siden så hadde jeg en kompis og hans nydelige datter hjemme hos meg på pinnekjøtt. Noe som i aller høyeste grad var en deilig suksess. Det smakte fortreffelig. Det var også meningen at hans vakre dame skulle være med. Men hun valgte å stå over sammen med sin andre datter da de var litt slitne og villle ta det litt med ro hjemme i stedet. Hadde hans vakre kjæreste vært med så hadde jeg hatt et aldri så lite problem…For hva i all verden skulle jeg da servert henne.? Hun er ikke glad i pinnekjøtt og for det andre har hun en voldsom allergi mot alt som er med/av gluten. Og blir vanvittig dårlig av det minste av mat eller krydder som måtte inneholde gluten. Så tenkte jeg, herreguu hva skulle jeg servert henne.? Men det var en tanke jeg kunne slå fra meg etter hvert ettersom hun valgte å være hjemme i stedet. 

Selv kan  jeg utrolig lite om dette med cøliaki, gluten, allergier osv. Skulle jeg nå ha startet som kokk igjen etter 20 år med dette faget på hylla, hadde jeg nok sett meg nødt til å gått på et skikkelig kurs hvor jeg hadde fått en ordentlig innføring i dette. Jeg tror ingen kokker kommer utenom det i dag. Jeg husker vi lærte bittelitt om cøliaki, gluten og andre allergier da jeg gikk på kokkeskolen i 1994-1996. Men det var veldig lite. Jeg vil tro at de som går på kokkeskolen i dag, lærer mye mer om dette nå, enn da jeg gikk kokkeskolen….

Jeg er faglært hotell og restaurant kokk og har hatt dette fagbrevet nå i 20 år dette året her. Da jeg hadde min kokkekarriere for 20 år siden (noe jeg for lengst har lagt på hylla nå, og aldri kommer til å praktisere igjen på noe som helst vis), så eksisterte nærmest ikke dette her med cøliaki, folk som ikke tålte gluten, og andre allergier. Det var svæært sjelden mens vi sto på hotellkjøkkenet at man hørte om folk/gjester som hadde diverse allergier/cøliaki/gluten osv. Det hendte inni mellom men svært sjelden. Og med så mange gjester som bor på et hotell i løpet av en uke/måned og et år så var det «forbausende» lite av dette. Ute på jobben min offshore i Nordsjøen hører vi også rett som det er folk som ikke tåler det ene eller det andre. Eller som rett og slett har cøliaki/gluten mot et eller annet. 

I dag, 20 år senere er situasjonen en heeeelt annen. Og en voldsom endring på dette har det blitt. Jeg vil gå så langt og si at det har blitt en «eksplosjon» av dette i dag. Daglig hører man nå nærmest om en eller annen eller flere som har cøliaki/gluten eller andre allergier. Kjenner du noen som ikke har en eller annen allergi/cøliaki/gluten mot noe i dag.? Hvordan kan denne endringen ha skjedd.? Og så så fort.? Og hva er grunnen til at så mange av oss nå har/får dette.? Og denne «eksplosjonen» av at så mange har det.? Er det kostholdsvanene våre som har endret seg som gjør at vi får dette.? Er det produsentene av mat som dytter i stoffer i maten som gjør at vi utvikler dette.? Arv eller miljø.? Eller hva er det.? Og hvorfor får vi det.?Jeg vet det iallefall ikke. 

På frokostbuffeter på hoteller i dag kan man se en haaaug med diverse skilter og beskrivelser som står rundt omkring på buffetene, og som sier hva produktet inneholder, om allergier, cøliaki, gluteninnhold, glutenintoleranse, laktoseintoleranse, laktosefritt osv. Dette så vi aldri på frokostbuffetene da jeg praktiserte som kokk på hotell i Stavanger. Det eneste diverse skilter da sa, var hva slags rett/produkt du sto foran for nå. På svært mange restauranter og spisesteder kan man nå se i mye tydeligere grad enn før om rettene inneholder gluten/nøtter og/eller om rettene kan spises av cøliakiere eller folk med gluten og andre allergier. Dette ser man mye tydeligere kommer frem i dag enn for 20 år siden. Da eksisterte nærmest ikke dette på menyene. Da spurte gjesten veldig ofte om det inneholdt det eller det for å forsikre seg om at han/hun kunne spise det. 

Også i butikkene har det nå blitt en voldsom endring. Tilbudet av «spesialvarer» til de som har diverse allergier, cøliaki, og glutenintoleranse osv. Har eksplodert. Et tilbud som har kommet frem i voldsom fart i butikkene. Og tilbudet er faktisk ikke så verst , skal vi tro hun ene som jeg selv kjenner som har glutenallergi. Og det er jo kjempebra. Jeg tror også at dette er så vidt begynnelsen som vi ser av dette i butikkene. Dette vil det komme masse mer av. 

Selv har jeg ingenting som  jeg har allergier mot. Absolutt ingenting, og heldigvis for det. For jeg tenker at til de av dere som har allergier/cøliaki/glutenintoleranse og som må leve med dette og som kanskje leser dette innlegget. Så må jo dette være veldig slitsomt å leve med.? Særlig dersom det er svært alvorlig.? Eller hva.? Man finner jo så klart sikkert måter man fint klarer å leve med dette på, og innstiller seg deretter. Men jeg tenker at det må være slitsomt å ikke kunne ha muligheten til å «dytte i seg» det man vil når man selv måtte ønske det. Hadde jeg klart det tro.? 

#cøliaki #glutenfritt #glutenfri #glutenintoleranse #allergi #allergier #mat #endringer #hvaharskjedd #20årsidenn

6 kommentarer
  1. Har cøliaki, hatt det i 8-9 år nå! Veldig glad det har blitt bedre tilbud til oss. Var ganske dårlig tilbud når jeg nettopp fikk diagnosen. Nå er det blitt mye bedre som sagt, både på restauranter, hoteller og utvalg i butikkene. Er endel som lever glutenfritt for de tror det er sunnere (glutenfri mat er proppfullt av sukker og stivelse, så det er ikke sant). Men er også blitt en økning i diagnosen tror jeg, hvorfor vet jeg ikke.

  2. Cøliaki skal man være obs på, for de som har det, har også økt risiko for kreft om de slafser gluten. Så akkurat den diagnosen er ikke til å spøke med. Men mye av det de kaller glutenintoleranse er mote..særlig for folk med psykiske lidelser. ( “Blodprøven viser glutenintoleranse…blablabla”. De færreste går og får seg en ordentlig legesjekk på sykehus for å fastslå ting sikkert. Vemmelig test, nemlig..hehe) En stund var det laktoseintoleranse, så ble det glutenintoleranse, og så er det en haug som skal ha veggismat. Fordel for dem som virkelig feiler ting, er at utvalget i butikkene har bedret seg kraftig på kort tid. Aldri så galt at det ikke er godt for noe.
   Hadde en med “antigluten-og laktosedilla” i slekten, så jeg kan helt greit lage det meste glutenfritt, laktosefritt, etc. Nå er vedkommende plutselig over alle “intoleransene” sine. Påstand:” Når man holder seg helt unna det noen år, så kan man ha litt etterhvert, for kroppen tåler det”
   Ok, da så.
   Får legge til at jeg selvsagt vet at NOEN faktisk har intoleranser. Men det er ikke så mange som man leser om på nett.

  3. Er veldig spennende å lese om dette, du har en utrolig evne til å uttrykke dine meninger, og formulerer de på en fangene måte, mere lesning 🤗

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg