Fastelavensfest – Hvorfor kremboller.? – Bolleorgie – Bollefestdag – Fastelavenssøndag – Hva er fastelaven.? – Morsdag.!

Helluuu dere, og god fastelavenssøndag.🤗🤗🤗

Hmmh,  jeg satt nå her i dag og tenkte litt og lurte litt på hva fastelaven var/er for noe. Vet du det.? Vet du hvorfor vi feirer fastelavenssøndag.? Og hvorfor akkkurat på en søndag.? Og hvorfor dette med bolle fylt krem, syltetøy og melis.? Eller «semlor» som det heter på svensk. Den svenske utgaven som da er med søtt mandellfyll og krem. Hvorfor feirer vi denne dagen.? Og hvorfor hiver vi i oss disse bollene.? Hvordan kom de inn i bildet liksom.?

Selv har jeg hørt noe om at fastelaven og fastelavenssøndag har noe med påsken å gjøre. At man feirer fastelaven et visst antall dager før påsken starter.? Stemmer det.? Jeg vet ikke, så dermed gjorde jeg et Google søk for å se om jeg kunne finne et svar på disse spørsmålene. Og her er hvorfor vi feirer fastelaven.:

Fastelavn er et ord som stammer fra det nedertyske ordet for «kvelden før fasten», det vil si de siste tre dagene før fastetiden, den romersk-katolske kirkens fasteperiode på 40 dager før påske, ikke medregnet søndager.

Fastelavn vil alltid falle på en søndag 49 dager (7 uker) før 1. Påskedag, det vil si i tidsrommet 1. februar til 7. mars, eller i skuddår 2. februar til 7. mars.

Men hvorfor disse bollene.? Hvorfor «hiver» vi i oss disse bollene med krem og syltetøy.? Jeg har prøvd å Google å finne frem til dette også. Men da kommer det bare opp en haug med andre ting. Som for eksempel hvordan du ikke skal spise fastelavensbolle og råd hvordan du faktisk skal spise den. En haug med diverse oppskrifter på fastelavensboller dukker opp, men ikke det som jeg lurer på. SÅ IGJEN.: Hvordor spiser vi fastelavensboller på fastelavenssøndag.? Og hvorfor akkurat boller.? Jeg klarte ikke å finne svaret på det. Vet du svaret på det.?

Jeg har spist flere fastelavensboller allerede denne uken. Ettersom både W.B. Samson, Baker Brun og Baker Hansen har solgt disse bollene til 30 kr stykke hele uken. Så da har jeg hatt bollefest og bolleorgie hele uken og har spist en hver dag, 4 dager og 4 ganger denne uken. Både svenske «semlor» og de aller beste som er den norske utgaven med syltetøy. Bildene i dagens innlegg viser meg da, som gnafser i meg den ene bollen etter den andre i løpet av uken som har gått. Hehe.:))

Håper at også du som leser dette innlegget har fått/får «gnafset» i deg disse søte lekkerbiskenene. For det har jeg. 🤪🤪🤪🤪
 

Og ikke minst til alle dere vakre mødre der ute inkludert min fantastiske mamma. Gratulerer med morsdagen alle sammen. ❤️❤️

Og til min lillesøster Elisabeth som fyller 41 år i dag. 🤗

 #fastelaven #fastelavenssøndag #søndag #bolle #boller #bollemedkrem #bakverk #mat #morsdag #fastelavensfest #bollefest #bolleorgie

3 kommentarer
  1. Opprinnelig var det feitetirsdag, også kalt hvitetirsdag, der folk spiste kraftig kost for å lagre litt til fastetiden. ( Tirsdagen som kalles Mardi gras i en del land. ) Man spiste salt kjøtt, kålrabistappe, egg, melmat, med mer. Og derfra kommer nok bollene også, med krem. Hvitt og fett. Siden det er gjærbakst, så er nok krembollene dukket opp i nyere tid. Men hvitt er det jo…. egg, mel..derfor hvitetirsdag? Ikke vet jeg.
   Flyttingen til søndag i moderne tid er kanskje skjedd av mer praktiske grunner.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg