Viktig for et hvert menneske – Man vet aldri når man får bruk for det – Førstehjelp VIKTIG for alle og enhver.!

I dag skal jeg fortelle dere bittelitt om kanskje den aller viktigste oppgaven som jeg har ombord på oljeplattformen som jeg jobber på. Og det er førstehjelp. Vi som jobber i cateringen er en del av førstehjelpslaget ombord på riggen her, sammen med medic/sykepleier. Så dersom noe skulle skje med en eller flere personer, og uansett på døgnet så er det vi som skal rykke ut å «redde» eller hjelpe til og assistere medic/sykepleier. HELDIGVIS så har jeg ikke vært borti noen alvorlige skader/ulykker der det har stått om livet til noen. Igjen, heldigvis for det. Jeg har kun bare vært borti mindre hendelser i de 10 årene jeg har jobbet i Nordsjøen. 

Men iallefall, klokken 14.30 i går så hadde vi som jobber i cateringen førstehjelpsundervisning med medic/sykepleieren vår ombord her. Og da var det Modul 1 som vi gikk i gjennom, og det dreide seg da om beredskap og hva slags funksjoner/oppgaver de forskjellige beredskapstroppene ombord her har. Og også hva slags funksjon vi i cateringen har. Vi i cateringen er som sagt en del av førstehjelpslaget ombord på riggen, så det er vår funksjon/oppgave da, å rykke ut dersom noe skulle skje med noen ombord. Ellers har vi borelag som skal bære og frakte de skadde tilbake til hospitalet. Vi har brann-lag som tar seg av evt branner ombord. Vi har et wellness controll lag, og det er de gutta som sitter oppe på broa og passer på at riggen ligger som den skal i posisjon for eksempel.  Vi gikk også i gjennom hva slags beredskapsfunksjon disse svære supplybåtene som ligger like utenfor/rundt riggen vår har, dersom en hendelse/ulykke skulle skje. For eksempel mann over bord. Det skjedde jo nettopp nå før jul en stygg ulykke på en Mærsk rigg i slutten av fjoråret da en person der havnet i sjøen. Og da ble disse supply båtene kontaktet og kom lynraskt til og hjalp til med å få personen opp av sjøen. Denne personen døde dessverre pga. ulykken. Så her ombord har ALLE sine svært så viktige funksjoner/oppgaver rettet mot HMS = (H)else,(M)iljø og (S)ikkerhet og også førstehjelp. Dette har første prioritet ombord på riggen. Selv om dette er første prioritet så vil hendelser/ulykker skje, selv om det ikke skal skje. Vi er da tross alt bare mennesker og mennesker gjør feil, og feil vil skje før eller siden, samme hva og hvor sikkert eller bra det måtte være. Og så lenge vi er mennesker, så gjør mennesker feil, så vil også hendelser/ulykker også skje.

Derfor er førstehjelp utrolig viktig for ALLE å kunne noe/litt om. Enten du da jobber på land eller jobber til havs på båt eller plattform. Jeg mener også at enhver arbeidsgiver, enhver skole, enhver offentlig og privat instans burde hatt førstehjelp. Og da særlig den grunnleggende førstehjelpen.Og repetert dette jevnlig. Vet du hva den grunnleggende førstehjelpen er.? Eller hva den går ut på.? Hva kan du selv om førstehjelp/grunnleggende førstehjelp da.? Hva ville du gjort dersom du fant en livløs eller hardt skadet person.? Vet du hva du ville gjort da.? Og hvordan ville du gjort ting.? Har du noen gang tenkt over dette.? Hva om en kollega eller en elev ramler om mens du er på jobb.? Hva ville du da gjort.? Jeg er sikker på at maaaange her ville vært usikre eller ikke vet hva de ville/skulle ha gjort. Og selvsagt er det de som også utmerket godt vet hva de ville/skulle gjort. Husk at ethvert sekund teller når det står om å redde et menneskeliv.

På dette bildet her er det jeg som ligger strekk ut som den forsøkskaninen.  Og da koblet til med EKG, eller elektroder for HLR. Eller hjerte og lungeredning som det heter :-)) 

 Jeg mener derfor at dette burde vært et  eget fag på skolen der man lærte ordentlig om grunnleggende førstehjelp. Arbeidsgiver og private og offentlige skoler, sykehjem og andre instanser burde tilbudt enhver arbeidstaker samme hva du jobber med, årlige kurs angående litt kunnskap om førstehjelp. For man vet aldri når man får bruk for det. Du kan få bruk for det i trafikken, hjemme hos deg selv eller hos andre. Du kan få bruk for det når du er ute og går tur, eller er på trening eller konsert. Plutselig der og da må du trå til å hjelpe/redde en person eller flere, enten om det er her, der eller på jobb eller når  enn det måtte være. Jeg vet og husker at vi hadde bittelitt om førstehjelp på ungdomsskolen. Men dette var bare en skoletime og to og  så var det med det liksom. Nå i ettertid skulle jeg virkelig ønske at vi hadde hatt mye mer av dette. 

Vi som jobber på oljerigger/plattformer blir kurset og trent på og drillet noe så voldsomt på,  når det kommer til dette med førstehjelp. Er det en ting i livet ingen av oss ombord på plattformen, samme hvor «dyktig» man måtte være i førstehjelp kan øve  nok på , så er det å trene på nettopp førstehjelp. Dette  er den ene tingen i livet vi mennesker AAALLLDRRRII kan trene nok på. Og dette gjelder dere der hjemme på land også. 

Er du selv veldig usikker på om du syns du kan noe om førstehjelp eller kunne tenke deg å lære mer om nettopp dette. Ja da syns jeg du bare skal ta bena dine fatt og ikke tenke noe mer over det. GJØR DET BARE. BARE GJØR DET, OG GJØR DET NÅ. Sjekk i ditt nabolag/distrikt/hjemsted eller din arbeidsgiver om  hva og hvor det tilbys kursing om nettopp førstehjelp. Har du ikke gjort dette før, så kan jeg love deg at du vil lære utrolig mye på det kurset, og ikke minst se/skjønne hvor UTROLIG viktig som dette er å kunne for ethvert menneske på denne jordkloden. 

4 kommentarer
  1. Førstehjelp er veldig viktig- å vite litt er mye mer enn å ikke vite noe. Jeg har vært på noen førstehjelpskur innimellom, men alt for lenge mellom hver gang. Jeg føler meg nemlig ikke trygg på at jeg faktisk hadde vært til hjelp om noe skulle skje :O Håper jeg tar feil der.

  2. Elevele: Det er helt sant.:-))
   Da syns jeg du skal ta å friske det opp litt. Mye endringer som skjer og har skjedd innen førstehjelp de 10 årene jeg nå har blitt drillet i dette her. Og ja dette er kjempeviktig å kunne mye om. Jo mer desto bedre.:))

  3. Ja, det er helt klart viktig å friske opp og holde seg oppdatert 🙂 Det er vel to år siden sist jeg var på et kurs, så det blir nok et kurs i år igjen 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg