Filmen, Call me by your name – Sjelden jeg tar til tårene – En magisk film av de sjeldne.!

Handlingen.: I går da jeg hadde lagt meg i sengen så bestemte jeg meg for at jeg skulle se en film. En film som jeg leeenge har hatt lyst til å se. Og som jeg heller aldri fikk somlet meg til å se på kino da den gikk der. Og det var kanskje like greit. For tårene de trillet som bare det på et sted i filmen. Men det skal jeg komme litt mer tilbake til etter hvert.  Filmen foregår  i Nord-Italia i 1983, og handler om Elio Perlman, en 17 åring som bor i Italia, og farens amerikanske assistent Olivier. 17 år gamle Elio bor sammen med foreldrene i et majestetisk hus på landsbygda og tilbringer sommeren der. Og bruker tiden der på late sommerdager, kunst, bading, litteratur og festing. Når den 24 år gamle storsjarmøren Olivier  kommer på besøk skjer det noe med Elio. Nye uante følelser settes i sving hos Elio. Og sommeren i gjennom trekkes de to nærmere hverandre, både på godt og vondt. 

Vet dere hva.: En mer vakker film enn dette er det lenge siden jeg har sett. Den var altså så god at da klimakset/høydepunktet som var i slutten av filmen kom (ca da det gjensto 15 min) av filmen  så kom høydepunktet for mitt vedkommende i denne filmen  og tårene de faktisk trillet som en foss der hvor jeg lå i sengen min. Og jeg har virkelig ikke for vane å ta til tårene når jeg ser en film, men det gjorde jeg der i slutten av denne filmen. Og det er da sønnen kommer inn i stuen, faren sitter og leser avisen. Sønnen hans Elio setter seg ned. Og det er da denne FANTASTISKE scenen mellom far og sønn utspiller seg. For en fantastisk far, ja moren også, men akkurat i denne settingen må jeg nok dra frem faren litt ekstra. Måten faren formidler det han sier og hvordan  han gjør det er mildt sagt glitrende skuespill. Og det faren sier der til sin sønn, er altså så godt sagt og så klokt sagt at det er heelt fantastisk. Og faren har helt rett også. Og når filmen var ferdig var jeg nødt til å spole tilbake og se den settingen med far og sønn i sofaen der en gang til. Kursivskriften under i de neste to avsnittene kan dere lese hva faren sier til sin sønn Elio.    

«Dere hadde et fint vennskap. Du er for smart til ikke å vite hvor sjeldent, hvor spesielt, det dere hadde var. Olivier var Olivier. «Fordi det var ham.» «Fordi det var meg.» Olivier er svæt intelligent, men…. – nei, han var mer enn intelligent. Det dere to hadde, hadde alt og ingenting å gjøre med intelligens. Han var god. Dere var begge heldige som fant hverandre fordi du også er god. Forresten, tror jeg han var bedre enn meg. Men så tror jeg også han ville sagt det samme om meg. Ja, han ville sagt det samme, som er rosverdig av dere begge. Når man minst venter det, klarer naturen å finne vårt svakeste punkt. Bare husk, at jeg er her. Nå ønsker du kanskje ikke å føle noe. Kanskje ønsker du å aldri føle noe. Og kanskje du ikke vil snakke om dette med meg, men du følte åpenbart noe. Du hadde et vakkert vennskap. Kanskje mer enn et vennskap. Og jeg misunner deg. De fleste foreldre ville vel håpe at alt går over, be om at sønnene deres klarer seg. Men jeg er ikke en slik forelder. Vi river så mye ut av oss selv for å bli kurert raskere, at vi er helt tomme før vi fyller tretti. Og har mindre å tilby i hvert nye forhold. Men det å få deg selv til ikke å føle noe for å bli følelsesløs, så bortkastet.!«

Har jeg sagt noe jeg ikke burde.? Jeg skal si en ting til. Det vil rense luften. Jeg kan ha kommet nær, men jeg opplevde aldri det dere opplevde. Noe holdt meg alltid tilbake, eller kom i veien. Det er opp til deg hvordan du vil leve livet ditt. Bare husk at vi får hjerte og kropp én gang. Og før du vet ordet av det, er hjertet utslitt. Og hva gjelder kroppen, kommer det en dag da ingen ser på den,  og iallefall ikke vil komme nær den. Akkurat nå føler du sorg. Smerte. Ikke drep den, og med den gleden du følte.» 

Det som også er så herlig med denne filmen var at det ikke var noe science fiction, eventyr, robotgreier eller annet hi-tec styr som vi ser så utrolig mye av i filmer på kino nå. Herlig å slippe det for en gangs skyld også.

Avslutningsvis vil jeg si at denne vakre filmen «Call me by your name» vant 4 Oscar statuetter. Og det sier vel egentlig sitt. 

Og av meg anbefales denne filmen på det sterkeste. Og jeg gir denne filmen en klar 6er på terningen. 🤗🤗🤗

 

 

6 kommentarer
  1. Min datter på 17 er sååå forelsket i den filmen, og i filmen “Holding the man”. Hun har sett dem flere ganger og griner like mye hver gang 😂😂

  2. denutroligereisen89: Oohhh den syns jeg virkelig du og mannen din skal gå for.:-) Utrolig vakker film.:)

   Og ikke minst, legg merke til hvordan denne vakre scene mellom far og sønn i sofaen i slutten av filmen spilles. Det er sååå vakkert.:-)))

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg