Hodeplagg/hatt eller hårnett.? – Skal, skal ikke.? – Hatti fnatti fnatt av hatt.!

 

Her er jeg med hodeplagget som vi må ha på oss de 12 timene hver dag vi er i messen. Jeg syns iallefall at jeg kler den ganske godt da, om ikke annet…. 

Denne første uken på jobb har jeg tilbragt i messen. Og uken i messen den har gått veldig fint den. Men det er noe som irriterer meg grenseløst mens jeg er inne i messen og jobber. Og ikke bare er det jeg selv som irriterer meg over dette. Men hele gjengen i cateringen som jobber i messen irriterer seg over dette. Både kokker, renholdere og stuert. Og ikke bare det, vi mener også at dette er det reneste tullet at vi må bruke. Og for ikke å snakke om, så utrolig myye mer uhygienisk å ha på seg, enn faktisk å la være å ha den på seg. Og det jeg da snakker om, er plagget hodeplagg/hatt/lue eller hva du vil kalle det som vi må tre nedover hodet og ørene våre hver dag vi jobber i messen. 

Og slik ser hodeplagget ut. En sort liten sak med netting på topppen for litt gjennomlufting/luft . Og så har vi en variant til av denne hatten. Den er helt lik, men da uten nettingen  på toppen. Den uten netting er enda tettere og varmere. Og den med netting er mer enn varm nok den også. 

Og grunnen til at vi er SÅÅ i mot å bruke dette hodeplagget er fordi vi i cateringen mener at dette er veldig uhygienisk. Faktisk mye mer uhygienisk å gå med dette hodeplagget enn når man ikke bærer dette på hodet. For hva tror du skjer når vi går med dette hodeplagget.? For å nevne noe. De fleste hodeplagg beregnet til bruk i messe/storkjøkken er forferdelig varme. Som igjen gjør at man blir varm i hodet. Man blir svett og ikke minst man begynner ofte å klø ved bruk av hodeplagg. Og hva skjer når du begynner å klø under hatten.? Jo, da stikker du gjerne hånden din opp inn under og begynner å bruke hånden/fingrene til å klø med. Og hva skjer så.? Jo, hånden du da brukte til å klø deg under hodeplagget med er det da kanskje flere hår på, pluss svette fra håret , og så går du rett i maten med hånden uten å ha vasket hånden etter kløingen og jobber videre…. Vi vet jo alle at man skal vaske hendene etter å ha gjort noe sånn før man går og jobber med maten igjen. Men mange ganger så tenker man ikke over at man har klødd seg med hånden under hodeplagget, og går så rett på og begynner å lage mat. Uten å tenke over at man har klødd seg i håret under hatten. Det bare skjer automatisk, som en refleks nærmest. Dette fortalte jeg til catering gjengen jeg jobber med da vi hadde skiftemøte oss i mellom for et par offshoreturer siden. Og alle var enige med meg, og de gjorde akkurat det samme. Og kjente seg så godt igjen i det jeg sa. Og ikke nok med det. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg og kokkene jeg jobber sammen med på kjøkkenet denne uken, så drar vi det hodeplagget av oss og så på oss igjen, uendelig mange ganger  i løpet av en 12 timers vakt. Ingen av oss klarer å ha dette hodeplagget på oss gjennom en hel vakt. Det er hodeplagget altfor varmt til. Du kan jo selv prøve å tenke deg hvordan det er  å ha et hodeplagg på hodet ditt når du står over dampende/kokende steamkjeler, store stekepanner med stigende varme rett mot deg. Og kokende gryter og varme fra store stekeplater som avgir masse varme inne på kjøkkenet. Gjør at det på kjøkkenet er varmere der enn på ellers andre rom som  folk jobber i ombord på riggen her.  Jeg kan love dere at et hodeplagg da er alt annet enn noe avkjølende plagg og heller ikke noe særlig hygienisk når svetten begynner å renne i topplokket på deg. 

Flere ganger om dagen styrer jeg handa opp under hatten og begynner å klø og styre på med handa. Noe flere av de andre i messen også gjør. Og kokkene også. Gjentatte ganger i løpet av en 12 timers vakt så tar vi hatten av og på. Det blir simpelthen altfor lenge å ha den på i ett strekk. Altså 12 timer. Heldigvis er det ikke bare jeg som er frustrert over dette hodeplagget….prøv det gjerne selv med et hodeplagg i 12 timer/flere time, så tror jeg flere kanskje får en forståelse av hva jeg mener…:))

Så det at det blir mindre hår i maten ved bruk av hodeplagg er det reneste svadapreike i mine ører. Jeg er sikker  på at det blir mindre hår i maten, uten det der irriterende hodeplagget. Heldigvis er det nå flere medicer/sykepleiere ombord på plattformene som ser og har forståelse for dette. De har rett og slett fått opp øynene kan det virke som. Og flere medicer har gitt uttrykk for som oss, at hodeplagg i messen/kjøkken er slett ikke noe mer hygienisk enn å gå uten hodeplagg. Og vil nå gjerne ha hodeplagg bort fra messen for godt.  

Du har selvsagt andre ting i stedet for hatt som kanskje kan brukes. Som for eksempel hårnett. Det var da medicen/sykepleier ombord her sa at det var helt uaktuelt å bruke det. For uansett så vil man opp i hodet og begynne å klø. Strikken til hårnettet sitter også gjerne litt mer tett/strammer inntil huden rundt hodet enn hva et hodeplagg gjør. Som i seg selv kan være irriterende nok. Og som igjen fører til at man begynner å fikle/klø seg i hodet, enten innenfor eller utenfor hårnettet. Eller bare for å prøve å gjøre noe med denne stramme strikken til hårnettet. Jeg selv har prøvd hårnett og syns dette var verre enn hodeplagget. Nettopp fordi de satt strammere inntil hodet, da med tanke på den strikken hårnettet har.

Ekstra varmt er det med hodeplagg i messen/kjøkkenet når for eksempel stekeplatene som på komfyren ovenfor her viser, står på fullt hele dagen. Og da særlig  for kokkene som står flere timer over disse kokeplatene, og også stekepanner, steamkjeler som man står over og som avgir varme til hele kjøkkenet/messen i tillegg. Det er da veldig varmt og lite komfortabelt, og svært lite praktisk med  bruk av hodeplagg på et slikt område syns jeg….. 

Nå høres det kanskje ut som om jeg er helt i mot bruk av hodeplagg/lue og at jeg er veldig negativ til bruk av dette. Det er jeg altså ikke. Tvert i mot så er jeg ikke det. Enkelte steder så bare må man bruke hodeplagg, særlig der hvor alt skal være så sterilt. Da særlig tenker jeg på sykehus og operasjonssaler o.l. Et eller flere hår på feil  sted der kan få alvorlige konsekvenser. Altså til bruk på riktige steder så er jeg virkelig for dette med hodeplagg. Og på et kjøkken/storkjøkken eller messe så syns ikke jeg at dette er riktig sted å bruke dette…. Prosedyren sier at vi skal bruke hodeplagg i firmaet vårt når vi er i messen. Og det er noe jeg selvsagt respekterer og aksepterer fullt ut. Og jeg prøver som best jeg kan å bruke hodeplagget, siden firmaet mitt krever dette. Men nå får vi se da om det kanskje vil bli endringer på dette etter hvert, ettersom medicene som går hygienerunder og har ansvaret for dette med hygiene ombord på riggen, også både ser og skjønner hva vi mener når vi forklarer og sier at hodeplagg ikke alltid er den beste løsningen….

Så selv om jeg får litt hatti fnatti fnatt av å bruke hatt, så er det bare å smøre seg med tålmodighet å se hva som skjer med bruken av dette hodeplagget. Om vi skal eller skal ikke bruke dette fremover. Det gjenstår å se. 

Garman 😊😊😊

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg