Vi nordmenn er usympatiske og gjerrige.!!!

Den siste tiden, har det på sosiale medier vært en diskusjon på nettet angående dette med å gi tips når man er ute på restaurant og spiser. Og i de innleggene jeg har lest så går det ut på at nordmenn generelt sett er veldig dårlige på å gi tips på restauranter her hjemme i Norge. Og vet dere hva. På mange måter så skjønner jeg det veldig godt at mange av oss ikke velger å gi tips, da det man spiser på spisesteder/restauranter er ganske så dyrt… Et hamburgermåltid i Oslo med en halv liter til, eller brus kan fort komme på godt over 300 kroner i Oslo. Og da er ikke tipsen medregnet. Skal man da virkelig slenge på noen kroner til tips når man allerde har betalt 300 kr eller mer for en burger.?  

En restaurantdriver i Oslo/Skien på denne lenken https://www.nrk.no/telemark/jan-vardoen_-_-bli-hjemme-hvis-du-har-bestemt-deg-for-ikke-a-tipse-1.14150129 mener altså at vi nordmenn er usympatiske og gjerrrige som ikke tipser på restaurantene som vi besøker her hjemme i Norge. Så tenker jeg.: Skal de ansatte på restauranter være avhengige av vår tips for å kunne overleve/få en anstendig lønn.? Og så tenker jeg.: I stedet for at denne restaurantdriveren sier at vi nordmenn som ikke tipser er usympatiske og gjerrige. Hva er da han.? Hva med at denne restaurantdriveren heller gir sine ansatte en ordentlig lønn?. Et lønnstillegg som gjør at nettopp de som jobber i denne knallharde bransjen får en god lønn de kan leve av. I stedet for å skylde på oss restaurantkunder og gjøre oss til syndebukker for at kokker og servitører og oppvaskhjelpen og andre som jobber i restaurantene har en anstendig god lønn. Kjenner jeg blir kjempe provosert og sinna, når mat og drikke allerede er så svine dyrt som det alleredepå restaurantene. Er likevel denne restaurantdriveren inne på noe når han sier at vi nordmenn er usympatiske og gjerrige.? Sånn generelt sett.?

Ikke nok med det. Men her prater de altså om servitørene i denne lenken som jeg henviste til ovenfor. Tipsen vi evt gir, er det kun servitørene som får den.? Når jeg er ute og spiser på restauranter så spør jeg alltid servitørene og også gjerne en kokk/kokkene om hvem det er som får tipsen. Dersom det KUN er servitørene, så gir jeg ALDRI tips. Men dersom tipsen deles mellom kokkene og servitørene, kan jeg godt gi tips. Men dersom det kun er servitørene som får tipsen så gir jeg aldri en eneste krone. Og grunnen til det er.: Hadde det ikke vært for at det er kokkene som lager maten, så hadde heller aldri servitørene fått inn noe tips på maten som de serverer som kokkene har laget. Så gir jeg tips, så skal jeg også vite klinkende klart på det stedet jeg spiser, at tipsen deles mellom servitørene og kokkene. Jeg har også flere ganger når jeg spør servitørene på en restaurant, og servitøren da utrolig nok ikke velger å svare på dette,(og de er det mange av), så gir jeg heller aldri tips. Dersom servitøren ikke svarer meg så tar jeg det som et ganske sikkert tegn på at det er servitørene som stikker av med tipsen. Og den da ikke deles med kokkene og de andre på gulvet i restauranten. Og tro det eller ei, det er maaange servitører i Oslo som faktisk velger å ikke svare på det spørsmålet. Det er derfor jeg også alltid dobbeltsjekker og spør en av kokkene som jobber på restauranten om de også får sin prosentdel av tipsen. Prøv det du også. Du vil bli overrasket både av svarene og oppførselen til enkelte servitører. 

Jeg har selv jobbet i hotell og restaurantbransjen i noen år, for mange år siden. Ettersom jeg har fagbrevet som hotell og restaurant kokk. Jeg var aldri borti dette problemet med tips da jeg jobbet som kokk i Stavanger da jeg bodde der. Da ble tipsen delt på alle. Både servitører, kokker og oppvaskhjelpen. Vi er alle avhengige av hverandre for at nettopp du og jeg som kunder i en restaurant skal få gode matopplevelser. Uten et godt samarbeid mellom kokker, servitører og oppvaskhjelp så blir det heller ikke noe mat på deg som gjest. Og da blir det iallefall ingen tips å få i det hele tatt. De som jobber i hotell og restaurantbransjen skal være et team som skal gjøre alt for deg/oss som gjester/kunder. Derfor mener jeg at dette teamet skal dele den tipsen du som gjest evt. måtte gi når du gjør opp din regning og forlater restauranten. Så enkelt og så greit bør det være. 

Når jeg er på ferie i utlandet så gir jeg som oftest mye mer tips på restaurantene der, enn hva jeg gjør her hjemme. Det er fordi at som oftest er både maten og drikken myyye billigere enn her hjemme. Ja, kanskje så mye som halve prisen av det vi har her i Norge, og enda lavere også kanskje. Da er jo min sunne fornuft i stand til å tenke at her er det lettere å tipse mye mer, enn her hjemme  på grunn av de lave  prisene i utlandet. Og dette har jeg ingen problemer med å forstå at vi gjør. Veldig mange her i Norge syns det er svindyrt å tipse på restauranter. Og tipser da måteholdent eller litt. Og selvfølgelig det finnes unntak her også. 

Men det er en ting jeg aldri tipser. Og det er de som står å jobber i en bar eller pub. Jeg syns det blir drøyt å skal  måtte tipse for at en bartender skal tappe oppi en halvliter, som allerede koster opp mot 100 lappen, eller til og med mer. Bare for å tappe oppi liksom. Og  drinkene  er gjerne enda dyrere…. Og jeg syns også det er dyrt nok for drinker om jeg ikke skal betale de tips også. Er man ute på byen for å drikke å kose seg, og da skal  holde på å tipse noen kroner for hver gang man kjøper noe å drikke i en bar/pub, så blir det noen kroner av dette også. I tillegg til den dyre drikken du allerede har drukket/kjøpt deg. 

Denne Corona ølen kjøpte jeg på uteserveringen ved Festningen(Akershus Festning), for litt over to uker siden. Det var da jeg betalte 150 kr. for denne flasken øl. Det fristet ikke akkurat da, å skulle legge på litt tips, på en Corona  øl som jeg er sikker på må være Oslos dyreste øl. Så tips ble det absolutt ikke, og det ble med den Coronaen der på det stedet der. Det andre er at det skulle ikke vært lov å ta så stiv pris for en Corona på en bar/pub. 150 kr for denne ølen, og så kan du nærmest få 5 av disse flaskene på butikken til den prisen her. Det er rett og slett spinnvilt at det også faktisk er lov å ta slike alkoholpriser i Norge. 

Skal du gi tips når du er ute og spiser og drikker. Så bruk sunn fornuft  er mitt råd. Og ikke tips mer enn hva du selv mener at du har råd til. 🍺🍺🍺

Garman. 🌞🌞🌞

15 kommentarer
  1. Amen! Veldig godt skrevet! Er enig med deg, prisene når man spiser ute i Norge er skyhøye! Jeg er elendig på å gi tips i Norge, ikke så flink i utlandet heller, men der gir jeg i hvert fall noe.

  2. denutroligereisen89: Takk takk. :-)) ja det er spinnville priser i dette landet…. – og dette med tips må hver enkelt føle som de selv vil med. I stedet for å føle seg tvunget til å gi tips. Det er noen sommerølet det lol også, at de føler de må gi tips uansett når de har vært på restaurant. Det søker iallefall ikke her i gården, Heeh.:-))

  3. Jepp. Ekstremt dyrt, selv om man bare skal ha en baguett eller burger. :S Tips er valgfritt, men til tider kan man føle et press. Jeg føler meg ikke presset og gir kun hvis jeg virkelig vil. Det ølet ville jeg aldri betalt 150 kr for! 😛

  4. denutroligereisen89: Helt enig med deg.:)) Det var et sjokk av dimensjoner da regningen kom på bordet og jeg skulle betale for den ølen. Jeg hadde regnet rundt 100 lappen for den ølen, og langt i fra 150 kr. Noe jeg også svarte denne svenske kelneren. Tror dette må være Norges dyreste øl. Syykt. :))

  5. Tipser man butikkdama for at ho hjelper deg å finne en genser eller bukse? Nopp..
   Uansett hva man gjør, så betaler man for det man kjøper.. ikke for jobben servitøren gjør , døm får lønna si..
   Enkelt å greit

  6. Stort sett skal vel tips i utlandet være en del av lønna, særlig i usa vet jeg, mens i Norge er lønna mye høyere og tips dermed unødvendig. Så nei, nordmenn er ikke gjerrige innenlands. Nå er det sikkert en del utesteder som bedriver sosial dumping og ikke betaler mye til lønn, men det kan ikke spisegjestene vite om. De er ikke synske….
   Jeg spiser ikke ute i det hele tatt. Har ikke råd. Slipper greit unna det problemet med tips 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg