Jeg synes det er FLAUT, ja nesten litt pinlig – «Bedre sent enn aldri», men nei, ikke alltid.!

Jeg og min flotte mamma ved Eidsvollbyggningen i ettermiddag. For er flott sted, og hvilken fantastisk bygning Eidsvollbyggningen er. 

I dag har jeg, min mor og min far vært på Eidsvoll. Da nærmere bestemt besøkt den vakre og svært så historiske Eidsvollbyggningen på Eidsvoll. Denne byggningen har jeg hatt lyst til å se i mange mange år. Og etter at jeg flyttet til Oslo 30 juni 2006, så har jeg jo hatt gode muligheter til å gjøre dette mange ganger. Det er jo bare 1 times tid med toget fra Oslo. Så det finnes ingen unnskyldninger for at jeg ikke skulle ha besøkt denne vakre historiske byggningen som Eidsvollbyggningen er. 12 år har jeg bodd i Oslo, og 1 time i fra Oslo så burde jeg ha besøkt dette stedet for flere år siden. Et viktig bygg og en av de viktigste historiske historiene i norsk historie, som også gjør at jeg syns det er flaut at jeg ikke har besøkt dette stedet tidligere. Og så var det jo en byggning og dens historie vi alle har lært om på skolen også. Og som alle norske elever lærer om på skolen den dag i dag. Så ja, jeg syns det er flaut, nesten litt pinlig at jeg ikke har vært her før, i mine snart 41 årige gamle liv. Og hvorfor jeg ikke har vært der, ja det har jeg ingen ordentlig forklaring på. Men nå er jeg her sammen med min mor og min far, som gjør dette enda koseligere å gjøre dette sammen med de. Og så er det jo et ordtak også som sier, «bedre sent enn aldri». Men jeg vet likevel ikke om det blir passende å si dette ordraket til Norges viktigste historie og byggnings…..Etter endelig å ha besøkt Eidsvollbyggningen og sett hvor Grunnloven ble underskrevet, så er det noe inni meg som sier, at her, her burde jeg ha vært på besøk for mange mange år siden. 

Og jeg poserer for første gang med en selfie foran Eidsvollbyggningen. Mitt aller første besøk her noen gang. Så, endelig. 

Jeg var på en flott guidet tur inne i Eidsvollbyggningen. En flott tur på circa 45 minutter, og som kostet 130 kr. Penger jeg syns var vel anvendt å bruke her, virkelig. Guiden var norsk, og hun geleidet oss rundt i rom for rom og fortalt historien om og rundt hvert enkelt av rommene. Dette var utrolig interessant, og her kom det frem mye historie jeg aldri hadde hørt om. Jeg tror ikke jeg hadde lært om dette på skolen heller…. Eller så var det bare jeg som ikke har fått med meg dette i skoletimene. Flott og se hvor flott fe hadde kopiert gamle tapeter, mønster, tepper, gardiner osv. fra den gang da. For det var ikke alt som var fra 1814 og den tiden der. Så kopier etter originaler var kopiert og vist frem i sin helhet. Virkelig mye flotte rom. Ja rett og slett herskapelig er ordet jeg vil bruke om denne historiske byggningen. Flott besøk og et viktig besøk jeg gjerne skulle sett hver og en nordmann i dette landet tatt seg tid til å besøke…..

 

Den flotte Eidsvollbyggningen sett utenfra på de to bildene over her. Flott praktbygg dette viktige bygget er syns jeg. 

I dette vakre  rommet, satt de 50 mennene og diskuterte både det ene og det andre. Blant annet Grunnloven

Mange farger, og gjerne sterke farger var brukt i de fleste rommene i bygningen. Sterke farger var visst inn å bruke på den tiden…. 

Deler av matboden nede i kjelleren ser vi her. Dette rommet var ganske så stort. 

Og rundt akkurat dette bordet ble selve Grunnloven underskrevet, den 17,18 og 19 mai. Bordet er også originalen fra den gang da denne viktige begivenheten fant sted. Fantastisk. 

Har du tid, og heller ikke har vært ved Eidsvollbyggningen, så syns så syns jeg du skal besøke dette vakre bygget og stedet så fort som du bare kan. Du vil ikke angre på dette. Da besøket her er meget interessant på alle mulige vis… 

Garman.🤗🤗🤗

4 kommentarer
  1. Flott bygning, ja. Og fargerik. Det var neppe “den ringe almuen” som hadde råd og tilgang til så mange farger. 🙂
   Det er litt morsomt å tenke på at politikere i alskens byer tvilholder på at de eldre småhus i bevaringssoner SKAL være hvitmalte. Det var lite hvitmaling blant arbeidsfolk på den tiden disse ble bygget. Okergul og låverød var nok mer brukt, mens folk med penger brukte hvitmaling. Ja, og så var det en del som malte fasaden mot veien hvit, mens baksiden av huset gjerne kunne ha noe billig annet. Så alt det hvite er ikke historisk korrekt.

  2. A: Oiii dette visste jeg ikke.:-) men så interessant. Hva er originalfargen på byggningen. Vet du det.? Finnes der bie bilde som viser originalfargen på denne byggningen.? :))

  3. Den er helt klart vært et besøk<3
   Det er veldig hyggelige folk som jobber der, du kan jo prøve å sende en mail til [email protected]
   Så kanskje du får svar på det du lurer på. Jeg vet ikke, bare et tips… Det er et sted med mye historie, sett gamle bilder, men gul farge vet jeg ikke noe om. Du registrerte kanskje Stallgården, her skjer det mye interessant. Og Barnehagen (Andungen barnehage -vært student der) bak Eidsvollbygningen…den er i gul farge, tjenestefolk bodde der.
   Jo mer man finner ut og lærer om stedet, jo mer trollbundet blir man.
   Ha en fin mandag:)

  4. Orkidedatter: nei da det går fint.:)) den er like flott for det om, uansett om den er gul eller hvit. :-))
   Var innom de fleste byggningen her. Og er enig med deg. Jo mer man får vite, jo mer fascinerende er hele stedet.:)))

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg