Virkningen & bruken av HIV medisiner – Mine egne HIV medisiner.!

Her er et bilde over medisinene som jeg bruker daglig. En pille hver morgen sånn rundt klokken halv 8 hver morgen hele tiden. Skal tas på omtrent samme tidspunkt hver eneste dag +/- en time eller to er tilstrekkelig….

I går publiserte jeg et innlegg på bloggen min som handlet om meg og min HIV situasjon. Og der jeg «sto frem for hele verden» med min HIV diagnose. Støtten som flere følgere av bloggen min ga meg, som kommentarer til innlegget og som private meldinger her inne, har mildt sagt vært overveldende fantastisk. Det har «ramlet inn» i bøtter og spann med støtteerklæringer, og da særlig i meldingsinnboksen min her på bloggen. Jeg er virkelig veldig takknemlig for alle varme ord og støtte dere gir meg. Jeg må ærlig innrømme og si at det hadde jeg virkelig ikke forventet. Så tusen takk. ❤️❤️ Som jeg også sa i går, så var jeg nærmest sikker på at flere av mine faste følgere ikke lenger ville kommme til å følge meg etter å ha lest innlegget om min HIV diagnose. Og det fikk jeg helt rett i. Til nå har 11 stykk forlatt bloggen min. Og vet dere hva, jeg bærer ikke noe nag mot dem i det hele tatt. Men jeg forstår ikke hvorfor de velger å forlate bloggen min.  Grunnen til at de gjør dette, tror jeg, må jo være uvitenhet om sykdommen HIV, og mangel på kunnskap om dette. For hva ellers skulle det være.? Men de om det, folk må få gjøre som de vil, og følge dem de ønsker å følge osv. Jeg fortsetter nå likevel å følge de. Hvorfor skulle jeg ikke det.?

I dag tenkte jeg at jeg skulle skrive litt om medisinene jeg bruker til dere. Da jeg hadde fått diagnosen HIV i 2013 så hadde jeg et unormalt høyt virustall per milliliter blod i blodet. Jeg hadde 1,3 millioner virusceller per milliliter blod. Da var jeg ekstremt smittefarlig med en slik mengde virus i blodet. Alle nysmittede HIV positive er vanligvis veldig smittefarlige. HIV legen min på Ullevål satte meg på 2 typer medisiner som jeg skulle bruke med en gang. Og jeg skulle ta 2 piller om morningen, og to piller om kvelden. Og medisinene skulle tas til mat hver gang. Medisinene får maksimal virkning dersom man tar medisinene til et godt måltid. Alle HIV medisiner skal tas med mat til. Medisinene jeg da fikk het Isentress og Truvada. Disse to medisinene brukte jeg i circa 1 år, til virustallet var lik null i blodet mitt. Ja, med en slik mengde virus i blodet så tok det nesten 1 år før jeg hadde virusmengde i 0 som det heter. Virusmengde i 0, betyr at viruset ikke lenger finnes i blodet selv om det er der. Medisinene kapsler inn HIV viruset, og slik holdes viruset under kontroll. Viruset klarer heller ikke å formere seg når hivmedisinene har kapslet viruset inn. Og jeg er «HIV i 0» som det heter. Altså ikke lenger smittefarlig overfor andre.

Etter 1 års tid ville HIV legen min at jeg skulle bytte medisiner. Da til medisiner som var enda bedre enn Isentress og Truvada. Selv om Isentress og Truvada også er meget gode medisiner. Medisinene jeg nå byttet over til het Eviplera. Samme virkning som Isentress og Truvada. Men nå var disse to pillene slått sammen til en pille, altså Eviplera. Eviplera medisinen gikk jeg på i godt over 2 år. Og fungerte kjempebra.

Per dags dato bruker jeg en medisin som heter Odefsey. Dette er den nyeste nye pillen på markedet. Denne begynte jeg å bruke og Eviplera var historie. Odefsey medisinen er bedre for både nyrene og leveren sa HIV legen min på Ullevål. Så derfor byttet vi over til den. Denne skal tas en gang om dagen. Og da til mat denne også. Også denne medisinen fungerer kjempebra og uten noen bivirkninger. Målet med bruk av HIV medisiner er selvfølgelig å bremse kroppens produksjon av virus så mye som mulig. Hvis man lykkes med å få vitusnivået i blodet ned, noe de aller fleste av oss lykkes med, så vil immunforsvaret bli tilnærmet normalt igjen. Faren for HIV-relaterte sykdommer og plager vil da være veldig liten. Medisinene helbreder jo da ikke denne virus sykdommen, men bremser utviklingen av den.

Det er disse 4 variantene HIV medisiner som jeg har brukt i de litt over 5 årene jeg har hatt dette viruset. Jeg har aldri hatt noen som helst bivirkninger med noen av disse 4 medisinene. Heller ikke denne siste Odefsey som jeg bruker i dag. Jeg kjenner heller ingenting til dette viruset i kroppen min. Jeg vet at jeg har det og at det er der. Men det er også det. Og så må jeg ta en pille hver dag for å holde viruset i sjakk. Og slik er det jo med de fleste kroniske sykdommer. Og det er heller ingen krise dersom jeg skulle glemme å ta medisinene i en dag eller to eller tre. Det finnes forøvrig et lite haav med HIV medisiner. Odefsey medisinene som jeg tar i dag koster årlig circa 120-130 000 kroner. Så det er avanserte og kostbare medisiner vi prater om her.

Det siste nye nå på HIV medisinene, er at jeg mest sannsynlig må bytte over til andre og «dårligere» medisiner etter hvert. De folkevalgte på Løvebakken i Oslo har bestemt at de 6 277 personene med HIV i dette landet skal gradvis over på andre medisiner, etter hvert som reseptene til hver enkelt av oss går ut og de skal fornyes. De vil nå at vi skal tilbake til 2 piller om dagen i stedet for en. I tillegg så skal det visst nok være enda større sjanse for flere bivirkninger dersom vi må over på de nye tiltenkte medisinene de folkevalgte vil vi skal over på. De gjør dette kun for å spare penger og for å presse legemiddelindustrien på pris. HIV Norge og HIV legene på Ullevål er sterkt uenige/i mot at vi skal gå over på billigere og «dårligere» medisiner som kan gi en rekke flere bivirkninger enn for eksempel de medisinene som jeg bruker i dag. Så her er siste ord ikke sagt enda. Jeg undres jo også over at de folkevalgte ikke hører på hva spesialistene innen HIV og rådene de kommer med. Flere av spesialisten på Ullevål har 20-30 års erfaring innen dette feltet. Men sånn er det når det er makten og pengene som rår. Legene på Ullevål og HIV Norge er sterkt uenige i at vi skal over på billigere og «dårligere» medisiner. Så her er slett ikke sist ord sagt. Det blir spennende å høre hva min HIV lege sier neste gang jeg skal inn til ham. Og om han bytter over resepten til disse «dårligere» medisinene. I 2017 var vi  6 277 personer med HIV I Norge. 4 260 menn og 2 017 kvinner.

Sist jeg var hos min HIV lege på Ullevål Sykehus. Og sist besøk var i juni måned i år. Da spør han meg om jeg røyker. Jeg svarer nei, at det gjør jeg ikke og at jeg aldri hare røyker noe som helst. Hverken det ene eller det andre sa jeg. Han sier så at det er bra og mente også at det å røyke daglig gjennom flere år, mente han var mye farligere enn å ha diagnosen HIV. Tross alt lever man helt fint med viruset i kroppen livet ut. Og man skal huske på at HIV er i dag regnet som en kronisk sykdom som hvilken som helst annen kronisk sykdom… Legen min sier selv også at han mye heller ville hatt HIV enn å vært en røyker/storrøyker gjennom flere år. Noe som han mente var myyye farligere på alle  mulige vis. Hmmh okei  tenkte jeg og så sa jeg ikke så mye  mer rundt den saken der. Men det er mye mulig at han har rett i det han sier der….

Jeg kan også beroliggge med at jeg aldri kommer til å dø av denne sykdommen HIV. Og heller ikke vil kunne utvikle Aids som man til slutt dør av. Medisinene i dag er så gode at det skal mye til for at det skjer. Og skulle man utvikle Aids så har man behandling for dette også og vil «bli frisk» igjen. I den vestlige verden er det ytterst få som dør av HIV/Aids, derimot er tallene en helt annen i U-landene, dessverre. Det er også veldig viktig å presisere at HIV i dag er en KRONISK sykdom, og IKKE lenger en dødelig sykdom. En kronisk sykdom HIV positive på vellykket behandling kan leve fullt og helt ut med,  og like godt med som helt friske personer til man blir 100 år gammel.

Når man har det som heter «HIV i 0», så betyr det at jeg ikke lenger er smittefarlig for noen. Det betyr, at jeg helt fint kan ha ubeskyttet sex med en person, uten at denne personen på noe som helst vis vil bli smittet av HIV. Eller sagt på en annen måte. I dag med min HIV status, så kunne jeg ha gjort en kvinne gravid, uten at hverken hun eller det barnet på noen som helst måte ville fått/smittet av HIV. Når man har «HIV i 0», så finnes ikke viruset i mannens sperm. Viruset er/finnes i mannens sperm når han er nysmittet. Viruset ligger i blodet, men der igjen er viruset «innkapslet» av Odefsey medisinene som jeg bruker i dag. Alt dette forutsatt at behandlingen jeg går på er vellykket og jeg har en HIV status som sier «HIV i 0». Da er jeg «frisk» uten å være frisk om dere skjønner. Det er et komplisert og innviklet virus å skjønne seg på. Og jeg har selv fått dette forklart et visst antall ganger av min HIV lege. Og fortsatt er jeg usikker på om jeg skjønner det helt selv også. Tidligere i år kom  det endelige beviset og dokumentasjon  på at HIV positive på vellykket behandling ikke kan overføre  HIV viruset til andre  gjennom sex. Dette etter flere års forskning på nettopp dette. Jeg er medlem av organisasjonen HIV Norge, og det var her jeg fikk denne informasjonen.

Mange tror at når de hører om noen som har HIV. Så er det ensbetydende med at de ikke kan ha kontakt med  han eller henne. De tror at de kan bli smittet av å ta på en  HIV positiv. Av kroppskontakt, og av berøring. Av å drikke av samme glass, av å kysse hverandre og i det hele  tatt. Da kan jeg si at da har disse personene misforstått FULLSTENDIG. Det har de isåfall alltid gjort.  Det går ikke an å få HIV gjennom å kysse, klemme, drikke av andres melkeglass, til en HIV positiv. Da måtte isåfall vedkommende som kysset en HIV positiv svelget 7 liter med spytt. Først da kunne det vært muligheter for at vedkommende hadde fått HIV.  Så i prasksis så er dette kul umulig…

Da jeg var nysmittet med HIV viruset så gikk jeg jevnlig til kontroll og oppfølging hos HIV legen min på Ullevål. I begynnelsen gikk jeg hver tredje måned. Og ettersom virustallene ble lavere og lavere ble kontrollene og besøkene sjeldnere og sjeldnere. I dag besøker jeg HIV legen min på Ullevål en  gang i året. Da tas en rekke blodprøver. Jeg tror det er 5 forskjellige fargeglass/reagensrør som de fyller opp med blod. Da sjekkes blant annet virustall og masse annet jeg ikke helt har skjønt meg på hva er for noe. Og vanligvis fornyes resepten på medisinene jeg bruker med 1 år når jeg er her. Resepten jeg får varer i ett år om gangen. Er blodprøvene som de skal, går det ett år til neste gang jeg ser legen. Med mindre noe uforutsett skulle skje.

Garman.❤️

 

16 kommentarer
  1. Flott innlegg som forklarer en hel del og som gjør sykdommen mer menneskelig å forstå. Utrolig bra at det finnes gode medesiner. Ikke bra at regjeringen ønsker andre medesiner kun på grunn av kostnader, skammelig!
   Ha en super dag <3

  2. Tror kanskje noen forlot bloggen din i fornektelse også. At de rett og slett ikke klarer å forholde seg til sykdommen. Opplysninger om HIV/AIDS er minimal uten at man søker den opp selv, i forhold til f.eks kreft. Etter innlegget ditt i går ble jeg sittende å tenke litt på hvor mye forskning det er rundt sykdommene.
   HIV og AIDS ble omtalt i media i slutten av tenårene mine og ble som vanlig fra mediers side, hauset opp med skremselspropaganda. Jeg leste boka om Odd Kåre Rabben og ble egentlig ikke mindre skremt da jeg leste om de strikte rutinene som moren hans lagde. Det er godt at forskningen har kommet såpass langt som den har, og at våre «venner» på tinget tar til fornuft.

  3. baresteinar: Ja der blir spennende å se hva som skjer med medisinene våre etter hvert. Håper nå på at jeg får fortsette med de jeg allerede har. Men det spørs vel…. blir spennende neste gang jeg skal til Ullevål.:))

  4. Nå lærte jeg masse! Tusen takk! <3
   Forkastelig at det foreslås å skjære ned på medisinereingen deres. Det må jo være mer samfunnstjenelig at dere er friske. Selv sett fra en økonomisk, hjerteløst synsvinkel.
   Jeg trodde virkelig ikke noen ville slutte å følge bloggen din fordi du er sterk og modig nok til å være åpen. KANSJE en eller høyst to. Det viser vel bare at jeg fremdeles kan være litt naiv i min forventning til andre. Og det tror jeg ikke jeg vil endre på. Tross alt.
   Jeg krysser fingrene for at du får beholde medisinene dine.
   Stor klemmmmmmmm til deg, vakre.
   Og du ville helt klart fått en i RL også!

  5. Ei_heks: tusen takk for vakre flotte ord min venn. <3 <3
   Det er ingenting lenger som hverken forundrer meg eller overrasker meg lenger. Selv ikke mennesker/menneskeheten forundrer meg lenger. Fryktelig dømmende er vi mennesker uansett hvordan man ser det eller snur og vender på det. Er det en ting vi mennesker er fryktelig gode på så er det å dømme andre den ene eller den andre veien, dessverre...

   Så flott at du lærte noe av dette innlegget mitt. Det vil nok komme mange flere HIV innlegg etter hvert. Og okle minst om hva som skjer i hiv verden. Her er jo vi med hiv noen av de første som blir informert......:)))

  6. Kjære deg. Dette var intressant lesning. Jeg lærte mye, men håper ikke at du må over på dårligere medisiner, det vil jo gjøre livskvaliteten din dårligere. Fy skam det norske politiker systemet.
   Jeg hadde en onkel som var hiv positiv og jeg var aldri redd for verken å drikke av samme glass eller gi han en klem, men klart at jeg forstår de som har en slik frykt, men de glemmer at det ikke bare smitter sånn som f,ex hjernehinnebetennelse.
   Takk for at du er åpen og vil lære oss. Tusen takk, og stor klem kommer din vei

  7. chanettssinblogg: bare hyggelig det chanett. <3,<3
   Da har iallefall du en forståelse for hva hiv går ut på og skjønner hva det går i. Skal prøve så godt jeg kan å skrive om alt jeg får info om angående hiv fremover og også meg og mitt liv med dette..:-)))

  8. Nei, normalt er det få ting som overrasker, men her var jeg nok, som jeg sa, litt naiv. Trodde ikke en gang de mest fordomsfulle ville ha noe å kikke på med deg. Du er et positivt menneske som ikke akkurat fremstår som kontroversiell og provoserende. Er det frykt for å bli smittet av virtuelt HIV-virus? Huff, kjenner jeg blir litt usaklig når jeg konfronteres med sånne mennesker. HMFRRR!
   Nevte jeg forresten at jeg lett kunne havnet i din situasjon? Jeg satte meg på toget og var i ferd med å skyve meg innover på setene når jeg oppdaget en fastkilt sprøyte med spissen mot meg. Skremmende opplevelse. Og jeg stakk meg ikke en gang. Så jeg kan lett forestille meg hvor redd du må ha vært i ventetiden. :'(
   <3 -klemmmm til deg

  9. Nå lærte jeg mye nytt og jeg synes det er bra at du setter fokus på HIV og AIDS. Det er for lite info og snakk om det i dagens samfunn. Synd da det virker som at mange hauser opp sykdommen og bruker den for å skremme. :S Du er tøff som er så åpen og ærlig, det står det respekt av!

  10. Oisann, jeg ble ihvertfall mye klokere av ditt innlegg. Jeg skjønte jo plutselig hvor lite informasjon det er om denne sykdommen rundt om kring. Det syns jeg er trist, fordi jeg føler at, for å snakke for meg selv, at sykdommen er farliggjort og er skremmende og hauset opp i dårlig lys. Det er ikke fortjent… Tusen takk for at du deler og jeg håper bøkene i skolesystemet oppdaterer sin info om sykdommen kom jeg til å tenke på nå…
   Jeg heier på deg<3 du er en god formidler på et tema jeg føler ikke er så mye snakket om...Eller fortsatt tabu- jeg vet ikke...
   Håper virkelig ikke regjeringen gjennomfører det du forteller...
   Ønsker deg en super fin dag:) du er herlig:)

  11. Orkidedatter: ja jeg er selv veldig spent på hva denne regjeringen vil finne på angående disse medisinene våre. Huff.:)
   Jeg skal prøve så godt jeg kan å komme med enda mer info rundt HIV etter hvert også. :-))
   Og tusen takk for vakre ord. <3 <3

  12. Jeg kan nok om viruset til at jeg VET det ikke smitter sånn fort og kjapt som mange innbiller seg. Det har jeg visst helt siden et par personer på ulike kanter av landet kjempet sine kamper. Klart jeg satte meg ned og leste ordentlig om saker og ting. Det som kanskje er litt skremmende, er at ansatte i helsevesenet fremdeles kvir seg for blodprøver o.l. Det betyr vel at vi ikke kan forvente hjelp om det virkelig skulle komme noe farlig og smittsomt igjen, som svartedauen. Noterer meg det, ja!
   Ebola er fremdeles min skrekk, bare fordi jeg har lest mye om det også.. :p
   Så nei, jeg stikker ikke fra bloggen, men du har sikkert allerede sett at jeg ikke er her daglig og ikke pleier være det heller. Pluss at jeg slett ikke alltid legger igjen noen kommentar. Blir jeg helt borte, har det ihvertfall ikke noen med HIV å gjøre. Himmel og hav, det smitter ikke her heller!
   Jeg har en gang i tiden bodd like i nærheten av Sofienbergparken. Jeg var mest opptatt av at det ligger titusenvis av skjeletter der…det var jo en gang en diger kirkegård som strakte seg langt utover det som er parkområde i dag. Så der lå folk og solte seg, leste…oppå skjeletter, men det var de færreste klar over. Jeg fant det både makabert og morsomt, husker jeg. Mulig man ikke burde interessere seg for mye for historie.
   Det er bra du kan bidra med å spre mer informasjon, for det ser ut til at mye er gått i glemmeboken, og media skriver lite fordi det ikke har nyhetens interesse og de kan heller ikke lage digre skandaleoverskrifter lenger.
   Jeg husker da fotball-VM var i Russland og denne lederen for familiekomiteen i Duma , Tatjana etellerannet, oppfordret russiske kvinner til å ikke ha sex med utenlandske fotballfans. Hun mente jo helst at russiske gener er bedre enn andres og ikke skulle blandes med utenlandske så det kanskje ble barn ut av det. Jeg for min del tenkte at utlendingene burde holde seg langt unna pga de store forekomstene av HIV i Russland. For der fornekter de sykdommen, har dermed heller ikke noe program eller særlig til behandling for det. Det blir kort og godt for dumt av myndighetene!
   Ha en finfin helg, du ! 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg