Et «himla» liv som HIV positiv – Fordommer & tabuer rundt HIV – Er kunnskapen om HIV gått i glemmeboken.?

Jeg har levd med HIV viruset i min kropp nå, i litt mer enn 5 år. Jeg opplever at HIV smitte i dag er glemt kunnskap og gått i glemmeboken. Er kunnskap(en) om HIV gått i glemmeboken.? Ja, det tror jeg faktisk at den er… Og en av grunnene til det er at medisinene og behandlingen HIV positive i dag får er mye bedre enn før. I 1996 kom det effektive medisiner som gjorde at HIV smittede kunne leve like lenge som alle andre. Og per dags dato er medisinene blitt enda mye bedre enn de som kom i 1996. Folk med HIV i dag lever med viruset i årevis og gjerne livet ut. Og dermed har også oppmerksomheten rundt HIV forsvunnet i aviser og andre medium. Før, og særlig på 80 tallet florerte det med skremselsoppslag i aviser og diverse medium om HIV og hvor farlig og dødelig osv som dette var. Fikk du påvist HIV, så var du også nærmest dødsdømt. Du ble uglesett og sett ned på, på verst tenkelige måte… Det var også det avisene og andre sosiale medium fokuserte på den gang….Men etter at de effektive medisinene kom i 1996 så skriver «plutselig» ikke aviser og andre sosiale medium noe som helst om dette viruset. Iallefall er det uhyre sjeldent og lite man ser av artikler eller informasjon om HIV i aviser og andre sosiale medium. Utrolig nok. Jeg mener aviser og andre medium burde skrevet enda. Men da med et helt annet fokus enn de hadde på 80 tallet. Og heller skrive om hvordan HIV i 2018 fungerer og at det ikke lenger er dødelig men en fullt ut levbar kronisk sykdom det går an å leve med livet ut. Og også all den forskningen som gjøres på HIV i dag. Og de voldsomme fremskrittene som har blitt gjort på dette området i dag. Og for ikke å snakke om hvor mye mer man vet om dette viruset enn man gjorde på 80 tallet. Dette fantes ikke og eksisterte det veldig lite informasjon og kunnskap om på 80 tallet naturlig nok, da viruset var «relativt nytt» for menneskeheten. Det er dette aviser og andre medium i dag virkelig burde skrevet mye mer om, og hadde fokus på i offentligheten i dag. Rett og slett opplyse det norske folk om dette når de først velger og skal skrive om HIV, dersom de gjør det.  Jeg mener ikke at mediene skal «dysse ned» alvorligheten HIV er. For det er en meget alvorlig sykdom. Og man skal ikke «dysse ned» denne sykdommen, da det årlig er flere millioner mennesker verden over som blir smittet med HIV. Mediene bør i dag heller prøve å få frem hva HIV faktisk er, og hvor levbart det er å leve med HIV. Skrive om medisinbruk, hva slags forskning som blir gjort osv.

En ting som og bekymrer meg er at ikke dagens unge/ungdom lærer noe om HIV på skolen. Eller mye mer om diverse kjønnssykdommer generelt. Hva lærte du om HIV på skolen.? Lærte du noe i det hele tatt.? Jeg kan ikke huske at jeg gjorde det. Og lærer dagens unge noe om denne sykdommen på skolene.? Får dagens unge noe info/lærdom om HIV hos sin helsesøster på skolen.? Eller får de noe informasjon om HIV når de oppsøker fastlegen sin. Jeg tror ikke det. Og jeg mener man bør bruke hver en «kanal» man kan ha muligheten til å få informert dagens unge om alvorligheten HIV og andre kjønnssykdommer er, så ofte som mulig. Hva ned å bruke sosiale medier til dette.? Facebook.? Snapchat.? Instagram.? Dette er medium dagens unge bruker masse tid på. Så hvorfor ikke informere om HIV og andre kjønnssykdommer her.? Jeg syns dette er en kjempeidè jeg. Og jeg tror til og med at svært mange unge i dag ikke en gang har hørt om eller hørt om ordet HIV. Eller hva tror du.? Jeg syns virkelig at HIV og andre kjønnssykdommer burde det blitt mer fokus på i skolene også. Nesten som om det burde vært et eget fag om dette på skolen. Og enda viktigere er det å lære om dette, da dagens unge visst nok er utrolig dårlige med bruk av kondom. Og i tillegg har flere sex partnere som gjør de enda mer utsatte for HIV og andre kjønnssykdommer. Enten så burde skolebøkene skrives om litt, der de lærer om HIV og andre kjønnssykdommer. Eller som jeg nevnte fått et eget fag som handlet om sex  HIV og andre kjønnssykdommer. Men også andre viktige ting som unge kunne hatt nytte av å vite og få mye mer informasjon om.

Etter at jeg ble diagnostisert med HIV i 2013, så har ikke det vært bare bare. Jeg fikk vite at alle med HIV får gratis tannlegebehandling når jeg gikk/går til tannlegen. Da jeg fikk diagnosen og jeg skulle bestille time hos tannlegen min på Carl Berner, så måtte jeg jo si til henne at jeg var blitt HIV positiv og var ganske nysmittet. Jeg fikk da beskjed om at jeg ikke lenger var velkommen til henne mer. Jeg hadde vondt i en visdomstann den gang, så jeg var nødt til å gå til tannlegen litt kjapt. Jeg visste ikke helt hvordan jeg nå skulle få meg en ny tannlege, i frykt for at jeg ville få samme svar og avslag som min tannlege ga meg. Heldigvis kom jeg i kontakt med en annen HIV positiv på nettsiden gaysir, og det var da han anbefalte meg en kvinnelig polsk tannlege på Frogner i Oslo, som tok i mot HIV positive. Jeg var ikke sen med å kontakte henne og jeg fikk time neste dag hos henne. Mannen på gaysir brukte også henne som sin faste tannlege. Noe også jeg gjør i dag. Og hun er helt fantastisk. Hun spurte meg om hvor jeg hadde funnet henne Og hvor jeg hadde hørt om henne som tannlege. Det var da jeg refererte til denne mannen på gaysir. Hun smilte høflig og sa hun visste hvem han var og at han også var hennes pasient. Jeg fikk  gjort det jeg skulle med tannen den gang, og i dag er Alexandra som tannlegen min heter, min faste tannlege. Og hun er den beste tannlegen jeg har hatt noen gang.

Så har jeg vært på mitt faste legekontor i Oslo flere ganger etter at jeg fikk HIV diagnosen. Når jeg da skal ta blodprøver der så er to av legesekretærene der ikke interessert i å ta de blodprøvene på meg. Det er det faktisk fastlegen min som gjør, da de to legesekretærene ikke ønsker å ta disse blodprøvene på meg. Og dette må jeg jo bare forholde meg til og  respektere fullt ut. Når jeg skal på Ullevål og til HIV legen min der, så er det også der enkelte sykepleiere som ikke ønsker å ta blodprøver av meg. Og jeg kan ramse opp i fleng andre innen helsetjenesten/helsevesenet som ikke ønsker eller vil ta blodprøver eller vil gjøre andre undersøkelser på meg som HIV pasient. På mange måter og i mine øyne så har og er helsepersonell vært de verste folkene å forholde seg til med tanke på min HIV status. Det er iallefall min erfaring, utrolig nok. Noe man virkelig ikke skulle tro. Da det burde være de som forstod seg på og visste mest om HIV….Og nå som  jeg kjenner flere HIV positive, så deler faktisk også de min samme oppfatning av helsepersonell. Og selvfølgelig. Det finnes mange unntak her også. Man skal ikke ta alle under «en kam» heller. Det ville vært helt feil og uriktig.

Det jeg skal frem til her med disse innen helsetjenesten på legekontoret mitt, på Ullevål og tannlegen på Carl Berner, og også andre, er at disse folkene i utgpkt er proffe leger og sykepleiere. Men hvor proffe er de egentlig da.? Når de ikke en gang vil ta en blodprøve eller gi meg tannbehandling.? Jeg bare spør jeg. Det er det ene, og det andre er at   dette er også folk som lærer grundig om all verdens sykdommer, og også om HIV og hvordan de skal håndtere og behandle HIV pasienter. Likevel så gjør  de det de gjør. Forstå det den som kan….De ønsker ikke å hjelpe HIV positive slik jeg ser det. Det skremmer meg at det ikke bare er mangel på kunnskap som gjør at folk ikke ønsker å behandle/hjelpe  HIV positive. Her kommer likefullt fordommene og stigmatiseringen inn i bildet. Og det er det nok av innenfor helsetjenesten også dessverre….. Det har jeg selv fått føle på maaaange ganger. Er det noe disse folkene har kunnskap mer enn nok av, så er det om HIV og andre kjønnssykdommer og sykdommer. Så de burde da vite og «oppføre» seg bedre.

De «verste» folkene jeg har møtt på i de 5 årene jeg har levd med HIV er folk innen helsevesenet. Det skulle man virkelig ikke tro. Da dette er folk som virkelig lærer alt om diverse sykdommer osv. mens de holder på med sine utdannelser. Det er ingen som vet mer enn de skulle  man jo tro. Selv om det kanskje ikke virker sånn. Og med mine opplevelser innen helsevesenet de siste 5 årene  har litt vondt for å tro det… Så her de det ikke bare unge/ungdom som bør lære mer om HIV, men kanskje også vel så mye vi voksne. Og så tenker jeg.: Når noen ikke vil behandle HIV smittede kan man jo lure på hva slags smittevern de har….-eller.?

En annen ting er dette med tabuer rundt HIV. Og den dag i dag er HIV et ganske så tabubelagt tema tror jeg. Men hvorfor det.? Vi vet jo så utrolig myye om denne kroniske sykdommen, så hvorfor ikke «få det ut « til folket. Få det opplyst og informert til folket. Vi er redde for å snakke om tabubelagte temaer som HIV og kjønnssykdommer blant annet. Men igjen.? Hvorfor det.? Hva er det vi er så redde for å snakke om.? Det er jo bare bra at vi snakker om ting tenker jeg. Men så er det vel frykten for å bli stigmatisert, fordommene rundt det osv. som gjør at det blir tabubelagt. Jeg vet ikke…

Det er som dere skjønner, ikke bare bare å leve et liv med HIV. Det er faktisk «et himla liv» på mange måter også. Trakassering, fordommer og «you name it» opplever jeg nærmest ukentlig. Men for hver erfaring jeg gjør, positivt eller negativt med denne sykdommen. Jo mer lærer jeg meg selv å kjenne  både fysisk og psykisk. Og kanskje det viktigste. Jeg blir sterkere av det. Mye sterkere.

Garman. ❤️

 

 

10 kommentarer
  1. Så bra<3 du belyser noen punkter her som jeg håper når langt ut. Viktig, men det er jo bare trist dette som du opplever. Du er rå på å formidle. Om du skriver en bok en dag vil jeg veldig gjerne lese den<3 Tusen takk for at du deler<3

  2. HIV: det er bare å si at man har HIV og dokumentasjon på at du har HIV viruset så betaler man ingenting hos tannlegen……. slik gjorde iallefall jeg det..
   Om tannlegene får dekket noe skal ikke jeg si noe om. Helfo.? Aldri vært i kontakt med de i «denne saken»

  3. Jeg betaler alltid en egen andel, (Kun refusjon) samtidig som at nå har de gjort endringer med støtte i tannlegeordningen.
   Så når jeg var hos tannlegen denne uken måtte jeg betale fullpris.
   – Så lurte på om jeg kunne få informasjonen til din tannlege?

  4. Hiv: hmmh, ja hørte de skulle gjøre endringer der også….. Så da erxdet godt mulig at jeg må betale jeg også neste gang. De strammer jo inn på absolutt alt nå. Jeg tror ikke min tannlege tar inn flere da det er ganske så fullt der. Har du betalt hele tiden hver gang du har gått til tannlegen din.? Og hvor lenge har du gjort det.? Jan sende tlfnr til min tannlege på melding….. ikke i kommentarfeltet her.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg