Hvorfor gjør vi dette.? – Prute eller ikke prute.? – Småflaut.!

I dag under frokosten her offshore så satt vi og pratet om både det ene og det andre i messen. Etter hvert så kom også borelederen Thorbjørn ned i messen og slo følge med oss under frokosten. Her satt vi og pratet i circa en halv times tid før vi igjen satte i gang med å jobbe litt. Men under frokosten så sier Thorbjørn at han hadde ringt hjem og pratet med konen sin i går kveld. Og da hadde konen hans sett et flott rundt spisebord med 4 tilhørende stoler i en møbelbutikk. Og dette var visst et bord og stoler som hun godt kunne tenkt seg. Han spør henne om hvor det er hun vil ha det. Der hun da svarer gjerne på hytten i Sirdal hvor de har hytte. Thorbjørn sier da at «ja det må du jo bare kjøpe deg om du vil ha det. « Da sier konen at hun vil at Thorbjørn skal betale for dette bordet. Thorbjørn spør så konen om hva dette bordet og disse stolene koster. Konen sier da at dette koster 28 000 kroner. Thorbjørn får hakeslepp og sier at han ikke er interessert i å betale så mye for et bord og noen stoler. For han var den sittegruppen de allerede hadde på hytten mer enn god nok. Så om konen ville ha det rundet bordet og stolene, ja så fikk hun da bare se til å kjøpe det selv. For han betalte det ikke for henne som han sa. Så sier Thorbjørn til oss at han skulle ringe henne i kveld for å høre om det var på Lenes Interiør hun hadde sett dette spisebordet og stolene. Så sier Thorbjørn at dersom han sier det så ville nok hun svare med at, «å ja, ja det jobber for mye kvinnfolk der ute ja». Men sannheten er den at det nesten ikke er noen kvinner på offshore installasjonene i Nordsjøen….Så hvordan dette med spisebordet vil ende, ja den fortsettelsen gleder jeg meg til å høre etter hvert.

Mens vi pratet om dette dyre runde spisebordet, så kommer vi innom dette med pruting. Om hvor dårlige vi er til å prute på ting vi kjøper her i Norge, på alt hva vi kjøper oss. Så sier Thorbjørn at, om hun ønsker dette bordet og stolene, ja så får konen prute ned på prisen. For å betale 28 000 ble helt uaktuelt sa han. Selv prutet han på alt han handlet her i Norge, med unntak av diverse matvarer i matvarebutikkene. Men så sier Thorbjørn noe lurt. Vi nordmenn er generelt elendige på å prute på møbler og klær o.l. når vi handler i Norge. Generelt er vi veldig dårlige på pruting her til lands.  De aller fleste av oss pruter aldri på noe som helst når vi kjøper noe i Norge….. Når prutet du sist på noe du kjøpte her hjemme i Norge.? Har du i det hele tatt noen gang gjort det her i Norge.? Vært inne på tanken å ha gjort det.? Eller har du bare betalt det det koster hele tiden, hver gang du kjøper noe.? De fleste av oss er nemlig slik. Jeg selv inkludert. Jeg har aldri prutet på noe som helst. Og tanken har faktisk aldri streifet meg å gjøre det heller. Vi har rett og slett ikke kultur for å gjøre dette i Norge. Men med en gang vi kommer bort fra Norges landegrenser, ja da blir kulturen en helt annen på oss nordmenn. Ja, da skal vi plutselig prute på alt som er og alt vi kjøper.  Med en gang vi nordmenn drar utenlands, til syden, eller hvor som helst. Ja da pruter svært mange av oss med en gang. Ja, om det sitter en person på et fortau i syden og selger egenlagde smykker eller duker eller hva det måtte være. Og som koster 20 kroner per stykke, ja da, da pruter vi som besatte og vil ikke betale mer enn 10 kroner kanskje for det som denne personen har laget. Hvorfor gjør vi dette.? Denne personen som sitter på fortauet her trenger den 20 kroningen MYE mer enn hva alle de som vi kjøper noe i butikkene hos hjemme i Norge gjør. Og som vi ikke pruter i. Så det er i butikkene her hjemme vi virkelig burde sette i gang prutingen vår. Men i Norge velger vi ikke å prute……I stedet for så lar vi det gå utover de som faktisk trenger denne 20 kroningen mest….. Og minutter senere etter denne prutingen, ja da går vi kanskje på en bar og kjøper oss en øl til 50 kroner. Forstå det den som kan……

Jeg kjenner meg så godt igjen i dette. Selv prutet jeg på absolutt alt som jeg kjøpte, dersom jeg var i syden på ferie i for eksempel Alanya i Tyrkia. Og jeg ga meg aldri før prisen var nærmest halvert, uansett hvor mye det kostet i utgangspunktet. Hvorfor er jeg eller du så ivrige med denne prutingen i for eksempel Alanya på ting som ikke er i nærheten av å koste det det koster her hjemme i Norge.? Hvorfor kan jeg/vi ikke heller snu på det, å heller begynne å prute på ting vi kjøper her hjemme.? Her hjemme hvor det aller meste er så hinsides dyrt i forhold til for eksempel Alanya. Der prisene allerede er laaaangt lavere enn her hjemme… 

Når det er sagt. Så er jeg ikke noe bedre enn dere….. Selv må jeg ærlig innrømme å si at jeg aldri har prutet på noe som helst i butikkene her i Norge. Og hvorfor gjør jeg/vi ikke det.? Syns vi det er ubehagelig.? Eller er det fordi vi ikke er vandt til det.? Syns vi det er pinlig/flaut å gjøre det her hjemme.?  Men når vi kommer til utlandet, ja da er plutselig «alle» så vandt til å prute. Og pruter for harde livet. Butikkene her hjemme har som oftest en voldsom avanse på det vi kjøper her hjemme. Ettersom mye av det er så utrolig dyrt…. Hvor stor avanse tror du den stakkars personen som selger sin duk på fortauskanten har da.? Kontra butikkene i Norge. Butikkene i Norge tjener «graps» på det vi kjøper selv om de skulle ha salg på ett eller annet……. Da full pris gjerne er 3-4 ganger doblet i utsalgspris før varene settes ned og rabatteres…. 

Etter denne samtalen i messen i morges så ble jeg nesten litt småflau. Tenk at vi holder på slik, bare for å spare en skarve 10 -20 kr eller 3,4, Euro for en genser, sko, belte eller hva det måtte være på Shopping i Alanya for  eksempel….. 

Selv bestemte jeg meg for at jeg faktisk skal prøve på en høflig måte å prute litt på prisen på det skoparet, genseren jeg eventuelt skal kjøpe meg i nær fremtid, her gjemme i Norge. Bare for å se om jeg faktisk får litt avslag på prisen på det jeg kjøper. Aldri gjort det, så dette kan bli spennende og se hva som skjer med det osv. Men jeg vet at jeg vil føle meg adskillig mer utilfreds med å prute her i Norge, enn ved å prute i utlandet. Merkelig nok…..Og det er bok kanskje også en følelse du sitter med også……? 

Garman. ❤️

5 kommentarer
  1. Sannsynligvis kan mennesket i kassa eller selgeren ikke gi avslag da det ikke er deres avgjørelse, det er rett og slett ikke kultur for pruting i dette landet. Møbler kan en jo prøve seg på om det er en skade eller utstillingen som står igjen, da får du kanskje 10% av. Men lykke til! Jeg venter på innlegg om resultatet på prutinga di 😉

  2. Veronica Rona Thomassen: jeg sier bare hva Thorbjørn sier. Og jeg skriver også at Thorbjørn ikke prøver prute på matvarer. Jeg skriver også om du leser innlegget en gang til at det som sagt ikke er kultur for for pruting her. Thorbjørn selv pruter på stort sett alt annet av klær, interiør og mere til. Og om det så bare er 10 % du får i rabatt eller hva det måtte være for slags avslag du får når du spør. Så har det jo da svart seg…. Er nå tross alt bedre å betale 10 % mindre uavhengig av hva det måtte være, bare ved å stille et slikt enkelt spørsmål om «hva kan du du gi meg i rabatt på dette.?»
   Thorbjørn sier han har spart litt penger på dette. Men som deg er også jeg skeptisk til dette, da vi som sagt overhode ikke har kultur for dette i Norge…. Men hvordan man går frem når man spør om rabatter her til lands har nok også myyye og si, dersom man vil oppnå å få rabatter…
   Derfor skal det bli morsomt å prøve dette selv for å se om det fungerer…

  3. garmanorama: Selv fikk jeg over 5 000 kr i rabatt på 2 stykk taklamper jeg kjøpte til min leilighet for 2 år siden. Og det uten å be om det i fet hele tatt. Da var ikke pruting noe jeg hadde i hodet mitt i det hele tatt. Lampene kostet forøvrig 32.500 kroner. Så rabatter kan man tydeligvis få her også på fullpris varer…….

  4. Vel, pruting på hvitevarer bør du kanskje forsøke en gang. Det funker finfint, ihvertfall om du står på Power og sier du skal sjekke ut Elkjøp..eller motsatt.
   🙂

  5. Agder: ja pruting på elektronikk og hvitevarer går helt fint. Det har jeg selv prøvd. Men tenkte jeg nå skulle prøve på klær o.l. også. Og jeg tror nok at dette er straks lott verre å få til noe pruting der. Men det gjenstår å se. Morro å prøve uansett og se hva som skjer med det.:)))

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg