Et HÅN mot kokkene og kokkeyrket…! – Et ubekvemt yrke….!

For et par uker siden så var jeg på trening på Sats Schous plass i Oslo sentrum. Jeg pleier å trene på dette senteret et par ganger i uken. Der og på SatsElixia Spektrum er de sentrene som jeg bruker mest. Etter trening så avslutter jeg alltid treningen med en god lang dusj og litt badstue. Mens jeg satt i badstuen så kom jeg i prat med en ung herremann ved navn Emilio. En spansk 28 åring som hadde bodd i Norge i circa 5 år.  

Ettersom praten gikk og vi hadde pratet en stund. Så forteller Emilio meg  at han snart skulle på jobb. Så han måtte nesten dra. Jeg spurte da hva det var han jobbet som. Og da sa han at han jobbet som kokk på det relativt nye Thon Hotell Helsfyr som ligger like ved Valle Hovin. Og han skulle på kveldsvakt. Han kunne fortelle at han hadde jobbet her i nesten 3 år. Jeg sier til Emilio at jeg også er kokk og har fagbrev som hotell og restaurant kokk. Og  at jeg tok fagbrevet i dette i 1998. Da var jeg ferdig utlært. Emilio skulle ta fagbrevet i kokkefaget på nyåret i 2019 sa han. Av ren nysgjerrighet så spør jeg ham hvor mye det er han tjener i lønn som kokk. Og grunnen til at jeg spurte om det var at da jeg hadde fått fagbrevet som kokk så fikk jeg en timelønn på 104 kr. Emilio sa da at bruttolønnen hans inkludert kveldstillegg og helgetillegg var totalt sett på 28 000 kr. Og når han fikk fagbrevet så ville han stige til circa 30 000 kr i måneden. Det var da også topplønnen som kokk. 

Jeg ble nesten i sjokk da han fortalte hva lønnen hans var. Og vet dere hva. Jeg syns det er et HÅN og en skam av så store dimmensjoner at lønningene til kokkene og kokkeyrket er så elendig. Og ikke minst for et så knallhardt og tøft yrke som det kokkeyrket er. Ikke bare er det hardt men de må gjerne jobbe når alle andre går hjem fra jobb og på fri/har fri. Har du tenkt over at kokker som jobber på gourmetrestauranter gjerne begynner sin arbeidsdag mellom klokken 11 og 12 på dagen, og er så hjemme igjen når klokken er 01.00 – 02.00 på natten.? Og slik fortsetter de 5-6 dager i uken, og så med fri annen hver helg. Storesøsteren min som også er kokk jobbet også slik i flere år. Så dette er på langt nær noen 8-16 jobb. Og da også med en elendig lønn de knapt nok kan leve av…. 

Emilio sa selv at han ikke kom til å fortsette som kokk når han hadde tatt fagbrevet. Eneste var visst han klarte å få seg en jobb offshore, så skulle han begynne å jobbe som kokk der. Å jobbe som kokk på land det sa han at det var helt uaktuelt når han var ferdig med fagbrevet. Og jeg skjønner ham godt. Jeg hadde ALDRI satt mine ben igjen innenfor hotell og restaurantbransjen som kokk. Det er et fryktelig ulempeyrke som jeg kaller det…..Ikke kan du planlegge noe som helst dersom du har en mann/kone som har en 8-4 jobb. For du selv er jo på jobb stort sett når din/mann kone er hjemme/kommer hjem fra jobb. Enten på kveldsvakt eller mellomvakt. Du har på veldig mange måter  rett og slett ikke noe familieliv… Og du kan i mange tilfeller heller ikke planlegge noe hverken med venner eller familie….

Ikke nok med det. Kokkeyrket er et veldig farlig yrke. Dødeligheten blant kokker som får lungekreft er skyhøy innenfor dette yrket. Stekeosen som vi kokkene puster inn er altså så farlig at dere aner det ikke. Her i Nordsjøen hvor jeg jobber nå, så må kokkene ta på seg gassmasker for hver gang de skal steke eller grille noe på kjøkkenet og i storpannene som de bruker. Den stekeosen er livsfarlig. Og det er kjempestrengt her ute at kokken skal bruke gassmaske. Lungekreft blant kokker er ganske høyt. Så så farlig er stekeos.

Grunnen til at jeg la kokkeyrket på hyllen, etter bare snaue 2 år i yrket, er blant annet på grunn av de svært så ugunstige arbeidstidene og den skammelig dårlige lønnen som dette knallharde og svært så stressende yrket er og har. Og det jeg heller ikke likte var at jeg skulle stå på et hotell og restaurant kjøkken å lage en masse mat til gjester, som jeg kanskje ikke hadde lyst til å lage. Men som jeg på en måte følte meg tvunget til å lage. Mat som jeg overhode ikke hadde lyst til å lage. Og med en elendig lønn i tillegg, så var ikke motivasjonen og inspirasjonen på topp heller for å gjøre dette. Jeg elsker i utgangspunktet å lage mat, og syns det er kjempegøy. Og har alltid hatt den interessen der. Og har den interessen i dag også. Men da skal det være på mine premisser. Altså at jeg kan lage den maten jeg selv ønsker og har lyst til. Når jeg vil. Og som jeg vil lage. Og etter mitt tempo. Da er det å lage mat veldig morro. Og ikke etter et heseblesende tempo som på hotell og restaurant. På restaurantene har man gjerne ferdigsnskrede menyer som man skal produsere og lage mat og forholde seg etter. Og for meg ble det feil. Gleden av å lage mat for mitt vedkommende forsvant når jeg jobbet som kokk på hotell. Mye på grunn av det jeg beskriver ovenfor. Og jeg klarte heller ikke å se for meg at jeg skulle stå med en visp oppi en haug med gryter i resten av mitt arbeidsliv på 30 – 35 år.  30 – 35 år folkens. Det hadde jeg virkelig aldri klart. Hadde jeg visst alt det jeg vet i dag  om dette kokkeyrket, når jeg som 16 åringen skulle velge yrkesvei, så hadde jeg ALLLDRII så mye som vurdert å sette foten min innfor denne bransjen/yrket. Og hadde jeg fått egne barn, og hun datteren eller sønnen min kommer og hadde sagt at jeg ønsker å bli kokk når jeg blir stor. Ja, da hadde jeg som pappa gjort ALT for å fått datteren eller sønnen min over på helt andre tanker. Jeg må også  gå så langt å si, at det var alt annet enn hva jeg hadde tenkt meg/trodd. Heldigvis har jeg tatt et fagbrev til og enda mer diverse skole siden den gang. Som er et av de lureste valgene jeg har tatt/gjort  i ettertid. 

Det som også er litt skremmende med kokkeyrket, er at man ikke finner mange kokker på land i 50 årsalderen på restauranter og hotellkjøkken. Bare prøv å legg merke til når du selv er ute på restauranter og spiser. Da er det ikke mange «gamle» kokker man ser… Man blir rett og slett utbrent og utslitt i tidlig alder. Svært mange kokker finner seg helt andre ting å holde på med, fordi det å jobbe som kokk blir for hardt og utfordrende. Jeg vet ikke selv hvor mange kokker som jeg i dag kjenner, som har gått over til helt andre stillinger i dag, etter å ha avsluttet kokkeyrket for flere år siden. Både jeg og storesøsteren min har for lengst forlatt kokkeyrket for mange år siden. Vi orket ikke mer, og fikk nok. Og dessverre er det mange av oss. Tror faktisk ikke jeg kjenner en eneste kokk som er over 45 år i restaurantbransjen. Og jeg kjenner en del kokker både i Stavanger og Oslo. Og det sier vel litt syns jeg…. 

Rekrutteringen til kokkeyrket er per dags dato synkende. Færre og færre ønsker i dag å bli kokker. Og jeg skjønner folk godt at de ikke ønsker å jobbe som kokk(er). Svært få nordmenn ønsker å bli kokker. På restauranter i Oslo, jobber det veldig mange kokker av utenlandsk opprinnelse. Og noen få norske også.  Jeg vet ikke hvor mange ulike TV programmer på TV vi har i dag som dreier seg om mat. Det florerer av programmer på TV som handler om mat…. Er det et forsøk på å rekruttere kokker til kokkeyrket som er grunnen til det.? Eller hva tror du.? 

For en tid tilbake så såg jeg et program på TV som  handlet om kokker og kokkeyrket. I dette programmet sto den ene kokken etter den andre og roste kokkeyrket opp i skyene.  Og sa det var et fantastisk yrke. De skrøt uhemmet over dette yrket og mente at flere burde gå den veien. Ja, det er et fantastisk yrke. Det er jeg enig i. Men det som aldri ble nevnt eller snakket om i dette programmet var alle de negative sidene ved dette yrket. Som for eksempel, lønnen, helseproblemene, de ugunstige arbeidstidene. Det elendige familielivet og mye mer. Jeg kjente jeg ble utrolig provosert av hele programmet. Og jeg tenkte med meg selv da jeg så dette programmet, at «hjelpes, her drar de kun frem det positive med dette yrket. Men hva med alt det negative som dette yrket fører med seg» tenkte jeg. Det nevnte de ikke med et eneste ord. Hadde jeg vært med i den debatten, ja da skulle seerne virkelig fått vite alle sidene ved det å være kokk. Positivt som negativt. 

Emilio hadde selv utrolig lyst til å søke på jobb offshore  og jobbe som kokk. Så jeg til ham at dersom han ønsket det så var han helt nødt til å ta noen kurser og betale for de på egenhånd. Blant annet helikopterevakuering med pustelunge og grunnleggende førstehjelp. Jeg sa til ham at det ikke er noen vits i å søke på jobb offshore, hvis du ikke har disse kursene. Det er så utrolig mange og meget godt kvalifiserte kandidater som søker på jobb offshore i de fleste stillinger. At skal du ha noen sjanse til å bli tatt til vurdering, så bør du ha disse kursene klare på søknaden din….. 

Så vi ble enige jeg og Emilio om å bli venner på Facebook. Her har vi holdt kontakten, og jeg har gitt ham en masse informasjon om hvor han kan ta de nødvendige kursene. Så får vi håpe han får det til og får tatt disse kursene. Og ikke minst kommer seg offshore som kokk etter hvert. Kanskje til og med som kokk i firmaet som jeg jobber for offshore. 

Så avslutningsvis så er det jo ikke bare kokkeyrket som har en elendig lønn og ubekvemme arbeidstider med enormt press og stress osv. Med all respekt, det er det flere yrker som har også. Men jeg må prate for yrket/bransjen som jeg kjenner best til. Og det er kokkeyrket, og hotell og restaurantbransjen. 

Garman.❤️

4 kommentarer
  1. Har prøvd meg på Hotellkjøkken selv, og DET er ingen dans på roser nei. Det er ikke rom for å feile, folk vil ha maten sin! Du løper rundt med fyr i kloggene, det kommer aldri til et punkt hvor du er ferdig for det er ALLTID noe å gjøre, er det ikke prepping av mat og mekking av den, så er det renhold, bestillinger, rydding, osv. Lønna er så som så, arbeidstider likeså, men om jeg skal trekke frem noe positivt så er det de gangene gjestene kommer med gledeshyl over at maten var god <3 Så det kan alle som er ute og spiser tenke litt på, er maten skikkelig god så la kokken få vite det 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg