Årets juletre pyntet – Når «kaster» du julen ut dørene.? – Når er det riktig å kaste juletre ut.?

 

Og slik ser årets juletre ferdig pyntet hjemme hos meg. 

I går den 30 november så satt jeg hjemme i stuen og kjedet meg litt. Og mens jeg satt her og tittet rundt meg på all julepynten jeg hadde  tatt frem og pyntet med. Så satt jeg her og lurte på om jeg skulle sette opp og få pyntet juletreet mitt også. Hmmmh, tenkte jeg. Og var litt frem og tilbake med meg selv med det. Men så bestemte jeg meg likevel for å gjøre det. Noen syns kanskje det er litt i tidligste laget å pynte juletreet nå.? Eller hva syns du.? Og er det egentlig litt tidlig å pynte treet nå, 24 dager før selveste julaften.? Ja, vil nok noen si, og selv har jeg vært av samme oppfatning i årevis. Men ikke nå lenger.?

Men så for noen år tilbake så ble jeg enig med meg selv i at jeg skulle pynte juletreet og ha det helt ferdig klart og pyntet til 1 desember. Og det angrer jeg slett ikke på. Tenk litt på det. Hvorfor ikke ha treet ferdig pyntet til 1 desember.? Selv har jeg så definitivt mest glede av å ha juletreet og all annen julepynt ferdig fremme og pyntet til 1 desember. Fordi det for meg er førjulstiden og alt det som skjer av juleting frem til julaften som er den hyggeligste tiden for meg. Og det er da også jeg har mest glede av all julepynten jeg har tatt frem. Og også juletreet. Jeg virkelig koser meg sååå mye mer med dette i førjulstiden enn når selve julen er her…

Veldig mange holder fast på tradisjonen at de ikke pynter juletreet før lille julaften, og noen til og med på selveste julaften. Men hvem «bestemte/kom på» at det var på akkurat lille julaften/julaften at juletreet skulle pyntes.? Uavhengig av om juletreet og julepynten har kommet frem til jul eller ikke. Så vil jeg si, at når julaften, 1 juledag, 2 juledag og 3 juledag kommer, ja da er jeg nærmest godt litt lei/nettet av hele julen, nettopp på grunn av alt det hyggelige som har skjedd og det som skjer i førjulstiden som mange er med på. Da syns jeg også at gleden ved å ha juletreet og julepynten gjennom hele desember, gir meg mye mer enn bare å ha pynten fremmr fra rundt lille julaften og frem til rett over nyttår. Det blir circa et par ukers tid.

En amerikansk kompis av meg her i Oslo sier at i USA pyntes julegater, butikker, private hjem og alt som er står klart til 1 desember. Og til og med litt før også. Og de fleste har også ryddet bort julen før nyttår og nyttårsaften. Dette er personlig en tradisjon jeg faktisk skulle ønske vi hadde hatt her i Norge også. Selv personlig kunne jeg svært gjerne tenkt meg og kastet både juletreet og julepynten « ut dørene» i romjulen. Sånn ved 4 juledag. Da er «julen over» for mitt vedkommende og forberedelsene til nyttår og nyttårsaften få dager lenger frem er i sikte. Jul og nyttår har vel ingen sammenheng.? Eller det har kanskje det og.? Hva vet jeg. Selv om jeg vet at tradisjonen er å ha all julepynt fremme til over nyttår eller i versrefall til 13 dag jul som da faktisk er den egentlige dagen man skal kaste ut juletreet og julepynten…… Altså nesten på midten av januar. Hjelpes vel. Det er en tradisjon vi i min familie aldri har holdt og heller aldri kommer til og holde. Normalt sett ryddes julen ut på første hverdag etter nyttår. Og altså, jeg kunne da virkelig aldri hatt julepynt og juletre stående fremme til 13 dag jul. Julen i min øyne er for lengst over lenge før januar og nyttårsaften kommer. Men her er det nok mange som ikke er enige med meg i nettopp dette. Men de om det. 

Heldigvis vil jeg si. Nå ser man flere og flere nordmenn drar frem julepynten sin og pynter hjemmene sine med julepynt og juletre, tidligere og tidligere for hvert år. Da jeg var ute og gikk en kveldstur i nabolaget mitt her i Oslo, var det faktisk mange som hadde pyntet juletreet og det som var. Og det før desember måned var i gang. . Antallet folk som gjør dette bare øker fra år til år. Ja, vi blir tidligere og tidligere her i Norge også…. Kanskje de tenker mye på samme måte som jeg tenker i denne saken.? Hvem vet. Iallefall syns jeg det er utrolig hyggelig å se at folk drar frem julepynten og juletreet sitt i førjulstiden også. For det er den tiden, som etter min mening, og på mange måter er den koseligste tiden med hele julen…. Er det nå en endring i tradisjoner nå vi ser her hos det norske folk.? At flere og flere av oss vil ha julen i førjulstiden også.? Hmmh, godt mulig. 

Nå høres det ut som om jeg er fryktelig lei av julen før den egentlig faktisk har startet. Det er jeg ikke. Når julen og helligdagene kommer så storkoser jeg meg sammen med mine foreldre, søsken og onklonger så det holder. Og med masse god mat og drikke. Det er helt herlig. Men når disse dagene er over er både jeg, min mor og søsken klare til å få julen ut av huset. Ja, om jeg husker det riktig så gjorde min storesøster det ett år. Da ryddet hun hele julen ut av huset før selve nyttårsaften. Og det angret hun ikke på. Og jeg skjønte det sånn at det var noe hun skulle gjøre i år også. Når julen da var ute, skulle hun begynne å pynte å gjøre klart med «nyttårsting.» og ha fokus kun på nyttår. Julen er jo over så hvorfor ikke….? Selv lurer jeg på om jeg skal gjøre det samme dette året. Aldri prøvd det før. Men en gang må jo også være den første for meg…. 

Under kan dere se en masse bilder av en del av julepynten som jeg bruker på mitt juletre. Håper dere liker det.! 

Garman. ❤️

4 kommentarer
  1. Utrolig koselig og vakkert juletre du har. Vi har noen like “kuler” ser jeg, artig<3
   Min familie i Canada gjør også sånn som din kompis beskriver USA, men de rydder ikke vekk til nyttår, men like etterpå.
   Her i huset pynter vi juletre litt før og koser oss med det, men blir også rydda ut rett på nyåret. Jeg trives godt med å ha julen før jul<3
   Ønsker deg en fredfull advent med mye glede<3

  2. Kjempe flott juletre. Lurer på om jeg skal pynte i morgen. I kveld ble det ommøblering 🙂
   Jeg synes også advent tiden er den beste. Da koser jeg meg og prøver og ikke stresse for mye 🙂 Jeg pleier å rydde bort jula 1.januar.
   Kos deg masse!
   Er du hjemme i jula, hos dine foreldre? 🙂

  3. baresteinar: takk steinar.:))
   Få treet ditt pyntet Steinar. Så koselig det nå i førjulsstria også.:))’
   Ja jeg er hjemme i julen. Hjemme til 9 januar nå jeg.,<3 <3

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg