Bruken av falske stearinlys – Det styggeste jeg ser.!

Jeg satt i pauserommet i dag ved 10 kaffen som vi har daglig her offshore. Hele cateringen satt her. Normalt sett så har vi alltid litt taklys på, men i dag satt vi der nærmest i stummende mørke. Den eneste belysningen som var, var et sånn stort falskt, kunstig (eller kall det hva du vil) stearin kubbelys på det ene av to små smale bord som står her. Mens vi satt her så tenkte jeg bare med meg selv. «Hjelpes så stygt det er med slike kunstige stearinlys som det der.» Det er det ene, og ikke for å snakke om, men det er jo så utrolig populært med den slags type lys også….. Ikke skjønner jeg det at folk faktisk vil ha dette inn i hus. Jeg har selv fått flere slike lys. Både av min kjære mor og av venner. Og vet dere hva, jeg har ALDRI tatt denne typen stearinlys i bruk. Rett og slett fordi jeg syns det er så utrolig stygt med en slik kunstig belysning. Etter en stund har jeg regel rett kastet de «rett i søpla» eller gitt de bort til andre som liker den slags type lys. For meg så ser disse lysene ut som lys man setter ned på gravene på gravplasser til folk. Selv personlig vil jeg ikke se disse lysene innafor leilighetens fire vegger hjemme hos meg. Jeg bare hater de lysene der. Blant annet også på grunn av den unødvendige og vanvittige bruken av batterier som brukes til den slags type lys. Tenk på hvor mye batterier som brukes bare i dette landet på disse lysene. Så i disse miljøtider der alle blir bedt om å tenke miljø så tror jeg disse kunstige lysene er mye verre å bruke enn vanlige stearinlys…Det er nesten så jeg vil gå så mangt og si at det er miljøbomber deluxe med disse lysene….. Blant annet på grunn av den vanvittige mengden batterier som brukes. Og ikke minst hvor sløve vi er til å kaste/levere disse brukte batteriene i riktig avfallshåndtering. Veldig mange i de private hjem kaster fortsatt batteriene rett i søppelbøtten for matavfall når gamle batterier ikke lenger virker….. Her på jobb offshore er det strengt forbudt å kaste batterier i søpla. De skal kastes i egne avfallsdunker. Deretter i en egen beholder/container ute på deck. Så leveres de videre med båt inn til land. Og blir så tatt videre hånd om der. Dessverre så er trenden den at mer og mer av det butikkene selger fra sine butikker, jo mer batteriprodukter er det blitt…. Lyslenker, lamper, leker, stearinlys, og masse mer.

Nå skal jeg ikke bare svartmale disse lysene. Og jeg er heller ikke i mot at folk bruker disse lysene. I visse sammenhenger er disse lysene supre. For eksempel, her ute offshore på plattformen jeg jobber på så er disse stearinlysene den eneste typen stearinlys som er tillatt. Levende lys er strengt forbudt. Så da er det greit å bruke «nødløsningen» når det kommer til bruk av stearinlys. Det er på grunn av HMS, altså på grunn av sikkerheten ombord på plattformen. Altså et sikkerhetsspørsmål at levende lys er totalt forbudt. Så den går jeg med på. I store folkemengder og tilstelninger der det brukes kunstige batteridrevne lys er disse lysene supre. Med masse folk er det fort gjort at brann/branner kan starte på grunn av uforsiktig bruk av levende lys. Det vil uansett alltid være en risiko med levende lys, med eller uten mange mennesker til stede. Det er ild vi faktisk prater om. Og det vet alle at det er. Og det er ikke noe man leker med. Og så lenge levende ild/flamme er til stede er det også alltid en risiko for at ting kan skje uavhengig av hvor mange folk som er til stede. Det trenger ikke å være noen folk tilstede heller…… Så sånn sett er kunstige stearinlys en glimrende idé.

Men jeg skulle nok etter hvert ønske at butikkene hadde begynt å tenke litt mer annerledes mot oss forbrukere og miljøet på hva de selger til oss. Det er  jo ikke bare vi forbrukere som bør tenke på miljøet. Men også de som selger det vi som forbrukere kjøper. Det blir for enkelt å bare skylde på forbrukeren når de som selger produktene til oss også bør ta sin del av ansvaret. En stor del av ansvaret syns jeg. Det er tross alt de som selger det til oss. Og det er de som liksom «bestemmer» hva som skal selges til/mot oss som forbrukere. De lager produkter som de håper på og tror at folk vil kjøpe. Prøve å kutte ned på produkter som inneholder batterier hadde vært fint. Det har vel aldri vært mer batteri produkter i butikkene enn det vi ser nå i dag.? Det bugner jo. Eller hva tror du.? Eller Men også generelt lage produkter som er mye mer vennlige for miljøet. Men hva og hvordan skulle man gjort det.?

Dette er typen kunstig stearinlys jeg prater om. Eneste pene med dette lyset er selve fargen på lyset. En varm farge. Mange ganger er disse lysene med en sånn kald belysning, at jeg nærmest begynner å fryse bare av å se på dem…….

Batterier som brukes i et av de kunstige stearinlysene ombord her. Mye unødvendig bruk av batterier for og si det litt forsiktig…..

Ved alle avfallsstasjonene i de fire etasjene så har vi egne bøtter med lokk til alle typer batterier som de kastes i. Dette er jo spesialavfalll og skal som alle vet ikke kastes i matbefengt avfall…..

Garman.❤️

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg