Det nye Munch museét – Muligens, et av Oslos styggeste moderne bygg.!

Så mye som folk nå skriker om det nye Munch Museét i Bjørvika, ja så er vel kanskje dette bildet over et passende bilde kanskje.?

Den siste tiden har jeg lest flere artikler om det nye Munch museét i Bjørvika, og som er planlagt å stå ferdig i løpet av året en gang. Og det er ikke mye positivt som er blitt sagt eller skrevet om det nye Munch museet i Bjørvika i diverse avisartikler. Det er ikke måte på hvor utskjelt det bygget er blitt. Både av arkitekter, diverse politikere og den vanlige mannen i gata… Så dermed tenkte jeg selv at jeg skulle ta det hele i øyesyn selv for å se om jeg er enig i den voldsomme kritikken dette nye Munch museêt har fått. Og vet dere hva, jeg er faktisk tildels enig i den kritikken.

Det første inntrykket jeg får av dette bygget er ikke akkurat jubelrop. Og heller ikke noe positive inntrykk. Det første som slår meg er at dette er en gedigen grå og kald mastodont av et bygg som ruver og dominerer så mye i Bjørvika, at det nesten er litt voldsomt. Jeg syns også at bygget stjeler veldig mye lys fra resten av Bjørvika. Det andre som slår meg er denne bølgeblikk fasaden som hele bygget er kledd med fra alle kanter. Hvorfor bølgeblikk.? Skal det være godt for noe.? Skal det være godt for kunsten inne i bygget som er utstilt.? Eller er dette bølgeblikket bare en del av designet/en del av arkitekturen på selve bygget.? Visst det bare er en del av arkitekturen, ja da lurer jeg på hvor arkitektene har vært med hodene sine når de har tenkt ut dette.? For pent er det ikke i det hele tatt….. Prøvde de her å skape litt liv til veggene ved å velge bølgeblikk.? Eller hva tenkte de på.? Det skulle jeg gjerne ha likt og visst.

Som de fleste andre bygninger i Bjørvika. Så er også det nye Munch Museét bygget i grått. Veldig mange av de nye bygningene med unntak av Operaen og 3-4 andre bygg, har enten en glassfasade i hvite, klare, matte nyanser. Eller bare glass. De fleste andre nye bygningene i Bjørvika har grå, lysegrå eller andre grålige nyanser på sine fasader. Og det nye Munch Museét er ikke noe unntak det heller. Det ruver oppi været som en annen koloss av en mastodont, og da selvfølgelig i fargen grått. Hvorfor skal alt være så grått/grå nyanser.? Jeg skjønner også at farger i grå nyanser er farger som ikke går av moten. Altså tidsriktig…. Men hvorfor skal alt i Bjørvika bygges så «safet». Hvorfor våger ikke arkitektene å bygge litt vågalt og spektakulært. Våge litt mer. Bort fra det gråe, bort fra glass og bort fra det safe…  Ingen av de nye bygningene med unntak av Operaen er spektakulær. Og iallefall ikke det nye Munch Museét. Jeg syns ikke det gjør noe om et og annet bygg skiller seg ut i fra mengden. Det er tvert i mot bare stilig om noen bygninger gjør det. I stedet for at alt liksom skal se så likt ut….

Jeg syns også, at her hadde arkitektene virkelig hatt muligheten til å lage et fantastisk flott, ja kanskje til og med et spektakulært bygg det norske folk kunne vært stolt av. Et nytt landemerke liksom. Circa 4 milliarder for dette bygget, ja da må det være lov å være litt forventningsfull og forvente et praktbygg, selv om det er et museum som bygges. Og dette for meg er dessverre ikke et praktbygg. Selv de som bestemte at Lambda skulle få bygge det nye Munch museét er ikke fornøyde med bygget. Ja, det sier kanskje litt det også… Hvor gjennomtenkt var avgjørelsen for valget av akkurat dette bygget tro.? Jeg bare spør.

En annen ting som jeg stusset litt over da jeg sto og så på det nye Munch Museét i dag, er at det er fryktelig lite vinduer. Nesten ingenting, med unntak av helt på toppen av museet. For på toppen av bygget skal det være både kafé og restaurant. Så da er det forståelig med masse vinduer der, slik at folk kan få beundre den vanvittige utsikten på toppen der som dette bygget vil få. Så det er iallefall  positivt. Bygget har fått mye kritikk for at det ikke er mye vinduer i det nye Munch Museêt. Men det er med god grunn at det ikke er det. For de av oss som er over gjennomsnittet kunstinteresserte vet hvorfor, og det er på grunn av Munchs skjøre kunst. Altså, Munchs lerretmalerier, litografier osv. er altså så skjøre, at de rett og slett ikke tåler dagens lys. Altså ikke tåler det sterke sollyset utenfra. Så der hvor Munchs kunst er utstilt, er det heller ikke vinduer. Så derfor er det så lite vinduer i dette bygget, rett og slett for å ivareta Munchs kunst for fremtiden på best mulig måte. Og det gjøres blant annet ved å unngå å slippe inn sollys. Så dette er bra. I utgangspunktet skulle også jeg svært gjerne ha sett mye mer vinduer i dette bygget. Men når forklaringen er for å ivareta Munchs kunst for fremtiden best mulig ved å la være. Så er jeg enig i at dette bygget ikke bør ha flere vinduer enn strengt tatt nødvendig.

Det jeg også liker ved det nye Munch Museét er den skråknekken dette bygget har på toppen. Det skaper iallefall litt liv i bygget ved å ha den knekken på toppen, i stedet for at de bare hadde bygget det helt rett. Slik som museét nå fremstår så er jeg ikke veldig begeistret. Men så er bygget heller ikke helt ferdig enda. Og kanskje når belysningen rundt og på, og i bygget er på plass at inntrykket mitt da vil endre seg litt….. Og jeg er sikker på at dette bygget vil se fantastisk flott ut innvendig. Så det blir spennende å se om noen måneder når bygget skal åpnes for publikum.

Uansett er jeg umåtelig glad for at Munch, vår tids største kunstner og ikke minst en av verdens desidert største og viktigste kunstnere, nå får et skikkelig bygg hvor kunsten hans kan ivaretas og vises frem på best mulig måte. Så lenge det blir gjort, så kan egentlig det utskjelte bygget bare se ut som det bare vil for meg. Og ALT er nærmest bedre enn det museét som er på Tøyen hvor Munchs kunst nå holder til. Bygget på Tøyen er i en så dårlig forfatning at Munchs viktige kunst her vil bli ødelagt. Det er så mye sopp, råteskader og fuktskader på vegger, tak og gulv i dette museét, at du nærmest ser vanndråpene renne nedover veggene. Og dette har ingen kunst godt av. Så sånn sett haster det med å få Munchs kunst ut av det gamle museét og inn i det nye bygget i Bjørvika. I tillegg er det så mye kunst, lerretmalerier, litografier m.m. som står lagret i reol på reol i kjelleren på Tøyen som ikke blir vist frem og som ikke har blitt vist frem på årevis. Rett og slett på grunn av plassmangel. Dette vil nå endre seg når det nye museét kommer. Og mye av dette vil bli vist frem for publikum. Noe av dette som står i kjelleren her har heller aldri blitt vist for publikum. Men det får man nå muligheten til i Bjørvika. Dessverre er det ikke alt som står i kjelleren på museét på Tøyen som vil bli vist for publikum. Da noe av dette er såpass skadet, eller det rett og slett ikke tåler for mye lys til å bli vist frem.

Så jeg heier uansett på det nye museet i Bjørvika, uavhengig av hvordan det måtte se ut, bare Munchs kunst blir ordentlig ivaretatt for både meg, deg og for fremtidige generasjoner.

Velkommen til Bjørvika Munch.

Et stykk koloss av en grå mastodont av et museum i Bjørvika. Pent syns du.?

Munch museét sett fra gangbroen som går over til Sørenga, i fra Bjørvika. Kul knekk på bygget syns jeg.

Munch museét sett fra taket på Operaen.

Bølgeblikktak fasaden som omkranser alle veggene på museét. Dette hadde nok vært veldig kult på riktig bygg. Men dette er ikke bygget for dette syns jeg……

Og her er Munch museét sett fra Barcoden i Bjørvika. Kult med den knekken der syns iallefall jeg.

Og her Munch museét og Operaen til venstre som jeg syns forsvinner en del på grunn av det dominerende bygget som Munch museét er. Og til høyre for bildet, ses litt av høyhusene i barcode i Bjørvika.

Garman.❤️

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg