Det skulle bare ta 29 år – Vikingskips museet på Bygdøy.!

Her er Osebergskipets bakparti. Er det ikke utrolig flott. Og tenk at dette enorme skipet har ligget nedgravde i jord i flere hundre år. Godt over 90 % av treverket på Osebergskipet er av det originale treet skipet ble bygget i. Ble gravet ut på en liten går i Vestfold som het Oseberg.

I dag da jeg hadde stått opp, så kom jeg på at jeg skulle ta meg en tur til Vikingskips museet for å ta en titt på de flotte skipene Oseberg skipet og Gokstad skipet. Som begge to er de best bevarte funnet vikingskipene i verden. Og bare det syns jo jeg er fantastisk, at det er vi i bittelille Norge som har de best bevarte Vikingskipene i verden. For Vikingene var jo ikle bare i Norge å finne heller. Både i Sverige, Danmark og Finland var det også Vikinger i sin tid. Og helt sikkert andre land også. Men der skal ikke jeg uttale meg om noe særlig.

Jeg tok bussen ut til Bygdøy og til Vikingskipene. Og da jeg kom til Solli Plass så måtte jeg bytte buss. Som sagt så gjort. Men da 30 bussen kom, så var den smekkfull av folk. Og da mener jeg virkelig smekkfull. Og jeg lurte litt på hvorfor egentlig. Da kom jeg på at det på Vikingskipsmuseet i dag var gratis inngang for alle som ville besøke museet. Det hadde ikke jeg fått med meg, så det får jeg vel si var en «bonus» for meg som da slapp å betale for å komme inn denne gang….. Sist jeg var på Vikingskips museet var i 1990 kunne min mor fortelle. Selv kunne jeg ikke huske at jeg hadde vært der. Og i 1990 var jeg en 12 år gammel gutt. Og grunnen til at min mor husket dette, var for at jeg var på Norway Cup det året. Så det er jo faktisk 29 år siden nå i sommer siden sist jeg var der. Ikke rart jeg ikke husker at jeg en gang i tiden var innom der.

En annen ting er jo at nå har jeg bodd i Oslo i 13 år. 30 juni så har jeg bodd i Oslo i 13 år. Helt utrolig hvor vanvittig så fort de årene har godt. Og på de 13 årene har jeg ofte tenkt og sagt til meg selv at her på Vikingskipsmuseet må jeg dra å se. Men så har det liksom aldri blitt. Og det er vel kanskje sånn at når man bor i en by hvor for eksempel i dette tilfelle Vikingskipsmuseet holder til. Så er det fort gjort å tenke at «dette kan jeg gjør en annen dag. Det har jo ingen hast for jeg bor jo her i byen». Og se, 13 år til det pokker meg før jeg fikk somlet meg inn på dette museet. Det er jo nesten så jeg syns det er litt flaut og pinlig faktisk. Og ikke minst, du verden så feil tenkemåte jeg har hatt. Og jeg er helt sikkert ikke den eneste som tenker/har tenkt slik. Men men nå er det i alle fall gjort.

Du verden så flott det var å ta turen innom Vikingskipsmuseet i dag. Og du verden for en skatt av en kulturarv som vi har i fra Vikingene. Virkelig fantastisk flott og se dette museet. Ikke bare var de flotte Villngskipene flotte å se på. Men her var det utrolig mye annet flott og se på også. Som for eksempel flere flotte Vikingvogner, dragehoder, slede, båter smykker og mye mye mer. En utrolig flott utstilling og museum.

Det er forresten planlagt å skal bygge på en ganske stor del på det allerede eksisterende Museet. De har visst enda flere fantastiske skatter som de gjerne vil få vist frem til publikum. Og jeg tenker at det må de da bare se å få bygget opp i en fart. Viktig å då vist frem så mye som mulig av våre flotte kulturarv som Vikingene er.

Ønsker du å besøke dette flotte museet. Så syns jeg så absolutt at du skal gjøre det. Dersom du ikke bor i Oslo. Så tar du enklest bussen fra Jernbanetorget/Oslo S eller Nationaltheatret. Da er det buss nummer 30 du tar som det står «30 om Bygdøynes/Huk». Den kjører deg nærmest nesten til døren til Vikingskipene. Og det er bare noen få meter å gå fra busstoppet. Og selve bussturen tar circa 10 minutter.

Osebergskipet sett fra en utkikkspost inne i museet. Utrolig vakkert skip. Dessverre var ikke skipet helt da det ble gravd frem i 1905. Utgravingen av skipet tok 7 måneder, men å sette skipet, «lime» skipet sammen igjen tok mange år. Et skip med utrolig mange og vakre utskjæringer på også.

»Halepartiet» på denne vakre skjønnheten som Osebergskipet er. Og med sine mange utrolig vakre detaljer på også.

Måtte jo ta en selfie også med meg og Osebergskipet som er det flotteste av båtene og Vikingskipene på museet.

Var litt vanskelig å få med seg hele det enorme Osebergskipet på selfien min.

Og her er Gokstad skipet i all sin vakre prakt. Litt annerledes fra Osebergskipet, men like vakkert syns jeg. Og like stort også.

Den ene baugen på Gokstadskipet. Legg merke til at her er det ikke så mange detaljer og utskjæringer på skipet, som på Osebergskipet. Litt mer sånn rene linjer på Gokstadskipet.

To av de vakreste av flere dragehoder på musset. Legg merke til detaljene og utskjæringene. Virkelig fantastisk flott. Og tenk da, at dette har ligger nedgravd i norsk natur/jord.

På disse to bildene over her er samme gjenstand.  Klarer du å se hva det er.? Dette ble nemlig brukt på en slede/sleder. Det hadde aldri jeg gjettet. Så det var bra jeg leste litt om hva dette var. Men, utrolig vakker med sine utskjæringer, det er den virkelig.

Dette er en av de 6-7 andre vognene og sledene som sto utstilt i montere på museet her. Igjen med en haug med detaljer og utskjæringer på. Ganske tydelig at var det noe Vikingene hadde sansen for, så var det dette med detaljer på alt mulig. Vakkert.

En video på noen minutter ble også vist i den ene delen av museet. Den viste fra Vikingtiden, hvordan Vikingene levde, hvordan de store flotte Vikingskipene oppførte seg i sjøen, og ikke minst i strid. For å nevne noe. En flott video og et lite innblikk.

Ta turen du også vel neste gang du besøker Oslo/Tigerstaden. Det er et besøk på et museum du ikke vil angre på. Tro du meg.!

Garman.❤️

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg