Paris’ gamle Dame skal gjenoppstå – En tragedie for hele verden.! – En uvurderlig skatt opp i flammer.!

I går skjedde det utenkelige som aldri burde skje. Men det skjedde. Den vakre Notre Dame katedralen i Paris «brant ned til grunne…». Det vil si, 2/3 deler al taket som besto av tre brant ned og en rekke andre historiske kulturskatter gikk opp i røyk. Pluss masse annet treverk i katedralen. Men heldigvis klarte de over 500 brannmennene som holdt på med brannslukking av brannen i 8 timer å redde ut store uerstattelige skatter og verdier fra Notre Dame katedralen. Et arbeide som hadde høy prioritet mens brannslukkingen holdt på.

Selv har jeg vært i Paris 2 ganger. Og begge gangene var jeg inne i Notre Dame katedralen og så hennes utrolige skjønnhet. For det er virkelig en sann skjønnhet for øynene. Jeg mistet pusten nesten av å se denne mektige katedralen. Den er så imponerende med sine vanvittig mange detaljer og utsmykninger og kunst og skulpturer inne i kirken. Og også de originale uerstattelige glassmaleriene i bly er et så imponerende syn at det tar helt pusten fra en. Så et du på et besøk i Paris, kan du simpelthen ikke la være å besøke Notre Dame katedralen.

Dette er ikke bare en tragedie for Paris, men det er en tragedie av dimensjoner for en hel verden. Og hele verden var i sjokk da meldingen om brannen i Notre Dame var et faktum. Selv satt jeg oppe helt til klokken 00.30 og fulgte sendingen på TV i flere timer. Jeg klarte ikke å slå av TV da jeg så dette. President Donald Trump i USA, sa at Notre Dame katedralen er som et museum, og er den mest storslagne katedralen i hele verden. En katedral som er som et museum. Og som må regnes for å være et av verdens viktigste museum sa han. Nå har ikke jeg så mye greie på fransk kultur og historie, annet enn at den er imponerende. Så jeg er enig med Donald Trump i dette. (Tenk at jeg faktisk for en gangs skyld er enig med Donald Trump i noe. Det hadde jeg ikke trodd ag jrg noen gang skulle være).

Notre Dame katedralen er over 850 år gammel og kom på UNESCOs verdensarvliste i 1991. En rekke milliardærer har donert over 4 milliarder kroner til gjenoppbygging av katedralen. I tillegg har UNESCO sagt at også de vil bidra med å få gjenoppbygget katedralen. Samt den franske regjering. Og ikke nok med det, et fond vil også bli opprettet, slik at du og jeg kan være med på å gjenoppbygge Notre Dame katedralen i sin fulle prakt. Og det er klart at et slikt historisk bygg som betyr så mye for Frankrike og verden forøvrig, bygges opp igjen. En gjenoppbygging som vil ta åresvis. Over 13 millioner mennesker besøker denne vakre katedralen hvert år. Og katedralen er også en av Europas mest besøkte turistattraksjoner. Bare det sier jo litt om hvor utrolig mye denne katedralen betyr for folk verden over. Og av en eller annen grunn betyr Notre Dame katedralen også litt for meg. Jeg er ikke kristen i det hele tatt. Men det er dens arkitektur, detaljene, sin storslagne skjønnhet, særlig inne i katedralen som er så ubeskrivelig flott som gjør at jeg alltid har besøkt Notre Dame hver gang jeg har vært i Paris. Og det er vel det som gjør at katedralen betyr litt for meg  også. Jeg elsker arkitektur, kunst, gamle malerier og gjenstander. Og kunst generelt, og jeg drar aldri til en storby uten å oppleve arkitektur, kunst, malerier med mere når jeg besøker en storby ute i verden. Denne interessen for arkitektur og kunst har jeg hatt hele livet. Og den har blitt forsterket jo eldre jeg har blitt. Og i dag er jeg 41 år.

La oss håpe på at gjenoppbyggingen av Notre Dame vil komme i gang litt fort. Dette vil ta tid og år før den åpnes for publikum igjen. Og at midlene som trenges for å bygge henne er tilstrekkelig til slutt. La oss også håpe at det ikke vil ta altfor mange år før vi får tatt Notre Dame katedralen i øyesyn. Jeg gleder meg allerede.

Det uvirkelige skjedde. Her med Notre Dame katedralen. En tragisk trist syn å se spiret falle sammen og ned i kirken.

Et inferno av flammer velter opp og ut gjennom tretaket på Notre Dame Katedralen. Brannen starter rett etter stengetid i katedralen klokken 18.45

Eg trist syn å se deler av det historiske bygget gå opp i røyk. Men sånn er det…..-det er umulig for oss mennesker å gardere og forsikre oss mot alt. Ulykker og tragedier skjer, og det vil skje igjen. Jeg vil si at det er en del av menneskets natur at slike ting skjer……

Her er det uvurderlige spiret på katedralen i full fyr. Bare sekunder etterpå faller det fantastiske spiret rett ned i kirken og brenner opp.

På dette bildet i den rosa sirkelen i hvit t-skjorte står jeg. Dette bildet ble tatt i 2013. Like etter at bildet ble tatt, så går jeg inn i Notre Dame. Dere er mitt første møte med denne uvurderlige katedralen.

Til slutt ser jeg frem til at Paris’ Dame  skal åpnes for publikum om noen år. Da skal det ikke ta lang tid før jeg skal være på plass å besøke denne uerstattelige gamle vakre Damen som hun er. Vakre Notre Dame. ❤️❤️

Garman. ❤️

2 kommentarer
  1. Det nederste bildet..hehe..jeg har bilde av midtdøren, dvs, egentlig nærbilde av figurene rundt. De var så fantastisk flotte og detaljerte. Da jeg var der, var ikke du født. ( himmel og hav, hvor ble årene av? Jeg husker besøket i Notre Dame som om det var i går.)
   Trist når kulturskatter ødelegges slik.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg