Er alderen din et problem for deg.?


I dag måtte jeg virkelig begynne å flire litt da det i formiddag tikket inn en snap fra en av mine kjære onklonger. Da var det hun eldste som jeg er onkel til (Caroline) som sendte en snap fra skoleundervisningen som hun var på. Hun går forøvrig første året på sykepleierskolen på Elverum og virkelig stortrives med det. Men tilbake til snapen som hun sendte meg. Snapen hun sendte viste WHOs, eller «World Health Organisation» om du vil. Eller på godt norsk Verdens Helse Organisasjons definisjon av alder.

Jeg kunne jo ikke annet enn å flire litt da jeg så denne definisjonen. Og grunnen til det er at jeg som er en mann i min beste alder (vil jeg påstå), altså 41 år gammel, defineres som ungdom. Jeg måtte studere bildet en gang til for å se om jeg hadde lest riktig. Og det hadde jeg. Selv ville jo jeg definert meg som en voksen mann. Ikke gammel mann, ikke ungdom, men altså en voksen moden mann. Det er jeg altså ikke. Jeg er en ungdom….. Iallefall om vi skal tro på WHOs definisjon når det kommer til alder.

Det vil også si at Caroline som blir 25 år i mai og som studerer til sykepleier, og jeg som er 41 år gammel er «like unge»….. Iallefall går vi inn i samme alderskategori. Skal vi tro WHOs definisjon, så er alle som er mellom 19 og 45 år, de defineres som ungdommer. Det vil jo faktisk bety at jeg er en lykkelig ungdom i 4 år til…..hehe.  Må jo si at jeg syns det var dagens gladnyhet, ja og en aldri så liten overraskelse også.

Men så er det vel en gang sånn da. At man er vel ikke eldre enn man føler seg…. I hodet mitt føler jeg meg nærmest som en 25 åring. Men ikke i kroppen. Jeg blir fortere mer trett og sliten enn hva jeg gjorde for noen år siden. Men uavhengig av denne aldersdefinisjonen til WHO, så er uansett det viktigste at man har helsen, kroppen og hodet i behold. Uansett hvor gammel man måtte være. Så får man være så gammel som man er,  eller føler seg, uansett alder.

Men på en annen side så har kanskje WHO rett i den definisjonen sin også….. Folk lever lenger og lenger, og gjennomsnittlig levealder i Norge øker nærmest år for år. I 2017 var gjennomsnittlig levealder 84,3 år for kvinner og 80,9 for menn. Men stadig tar vi menn innpå kvinners gjennomsnittlige levealder.  Så da er jeg vel kanskje bare en ungdom for å regne.? Eller kanskje ikke.? Jeg er jo tross alt «bare» så vidt kommet halvveis i livet mitt. Iallefall aldersmessig….. Og da er kanskje jeg som 41 åring en ungdom for å regne likevel…..Det er jo nesten 40 år til at jeg selv blir 80,9 år gammel.  Hva tror du om dette.? Og alder, det har da vel ingen hindring.? Det vil si, så lenge helsa holder og vi er ved «våre fulle fem», ja da har vel alder overhode ingen hindring, og vi kan gjøre nærmest hva vi vil….-eller hva.?

En annen ting angående dette med alder. Det er at jeg er stolt, kjempestolt over at jeg får bli 1 år eldre for hvert år som går. Og jeg tar i mot for og si det sånn, hvert eneste år jeg kan få. Når jeg en sjelden gang spør hvor gammel en person er, ja da opplever jeg inni mellom at folk liksom ikke har lyst til å svare på det spørsmålet, eller de fleiper det bort. Nesten som om de er flaue over sin egen alder.  Men hvorfor i all verden skal man være flau over sin egen alder da.? Din alder er en del av deg som person og forteller mye om hvem du er som person. For eksempel din livserfaring, erfaringer, kunnskap og lærdom du har tatt med deg gjennom et helt liv. Kunnskap, lærdom og erfaringer i livet som har vært med på å forme deg til den flotte personen du mest sannsynlig er i dag. Som du er blitt i dag. Er ikke det vakkert da.? Alder er vakkert,  jeg syns det. Alder er veldig vakkert. Det har sin sjarm det å bli eldre syns jeg. Og hva slags bedre alternativ enn å bli eldre/ett år eldre finnes det da.? Å dø er jo ikke et bedre alternativ akkurat. Er det.? Og for mitt vedkommende er det ingen andre mennesker i denne verden jeg har mer respekt for enn eldre/gamle mennesker. Fulle av visdom på godt og vondt, livserfaringer så det holder og mere til.  Vi må ikke frykte eller å bli redd det å bli eldre eller gammel. Men heller omfavne den, for som sagt alternativet kan være så mye verre…..

En annen ting er at, selv kunne jeg aldri i livet tenkt meg å vært en mann i 20 årene igjen. Den tiden er heldigvis forbi…… Jeg er veldig glad jeg er der jeg er nå. Som en stolt, glad og ferdig etablert mann i 40 årene med egen bolig, utdannelse, flott jobb og med en god dose nyttige livserfaringer jeg ikke ville vært foruten i dag. Både på godt og vondt. Dette har gjort meg til en sterkere, stødigere, mer sikker og mer reflektert mann, enn da jeg var i 20 årene som en uvitende mann som skulle begynne å utforske det livet hadde å by på. Både på godt og vondt det også.

Nederst i dette innlegget ser dere snapbildet min niese Caroline sendte til meg. Se selv definisjonen, og se om du selv er enig i WHOs definisjon av alder. En interessant definisjon syns jeg iallefall at det er. Og kanskje er det noe i den også. Definisjonen er der jo for en grunn, og WHO er jo ikke akkurat noen useriøs organisasjon de heller……

Ha en fantastisk dag dere.!

Garman. ❤️

4 kommentarer
  1. OK. Takk for info. Da er jeg i hvert fall “eldre” som jeg har trodd at jeg er, 68 år gammel, men høres fælt ut når jeg sier det. Eldre, faktisk 😉 Men man er ikke eldre enn man føler seg, som du sier 🙂 Takk for fint innlegg!

  2. Tittelen “olding” synes jeg ikke er helt pen, nærmest litt nedsettende. Så ville vel heller sagt noe annet. Bestemoren min ble over 90. Olding? Nei….det høres ufint ut. Gammel, ja. Men det kan jo være fordi ordet olding ikke er mye brukt i mitt dagligspråk og dialekt, så det er litt fremmed. Mulig det anvendes mer andre steder i landet.
   Lurer på hvorfor de endrer på titlene nå? Fordi de vil ha folk til å stå i jobb til de er “eldre” 70åringer, ikke “gamle” ? 🙂 Da får de slutte å pensjonere ungdommene i politiet, blant piloter og sånt..haha.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg