Farlige istapper på oljeplattformen & full storm.!


De siste dagene her ute på jobb i Nordsjøen så har vi virkelig hatt et røft og tøft vær. Jeg kom ut på jobb på torsdag denne uken, og det var med stor flax vil jeg si at vi kom oss ut på jobb på plattformen. For allerede da var uværet og den første stormen fullt på vei mot oss og plattformen jeg jobber på. Men heldigvis så kom vi oss ut på plattformen uten noen problemer, og de som skulle i land kom seg også til land. Heldigvis for det. Bare timer etter at vi var kommet oss ut på plattformen så begynte det virkelig å blåse opp kraftig. Og hadde helikopteret jeg fløy ut med på torsdag fløyet noen timer senere, så hadde nok ikke jeg kommet meg ut på jobb denne dagen…….

Siden da har været virkelig tatt av her i Nordsjøen. Det har vært vind på mellom 60 og 75 knop på det meste. Og bølger på over 20 meters høyde. Og midt uti her og midt oppi det hele langt ute til havs ligger min arbeidsplass. En oljerigg hvor jeg jobber i blant annet ekstremvær. Som nå. Jeg syns det er ganske så fasinerende at en gedigen oljeplattform og stålkonstruksjon på nærmere 50 0000 tonn kan ligge her å flyte som en annen «blåse/ballong»,  og da gjerne i full storm/orkan og metervis høye bølger. Uten at vi ombord merker så all verdens mye til det. Og at denne plattformen som også er en flyter/flyterigg tåler dette uværet er uforståelig for meg. Som nevnt så er dette en flyterigg. Og selv om vi er en flyterigg så er det et visst antall ankre som ligger i sjøen fra alle kanter av riggen. Og som er med på å stabilisere riggen ganske mye i dette uværet. Hadde vi ikke hatt ankrene ute nå, ja da hadde plattformen vært som ei flytebro i kraftig uvær. Selv om plattformen ville tålt dette været betraktelig mye bedre enn ei flytebro……

Så langt er teknologien og utviklingen i dag kommet, at nærmest alt er mulig å få til. Både til lands, til vanns, under vann og i luften. Veldig fasinerende, men samtidig også litt skremmende. Vi skal jo ikke så mange tiårene tilbake i tid før teknologien var en helt annen, enn det den er i dag. Hva med noen tiår fremover i tid.? Hvordan vil da teknologien og utviklingen være.? Det våger jeg nesten ikke å tenke på en gang…..

Men tilbake til plattformen jeg jobber på, og uværet som herjer rundt oss. I formiddag kom det en PA melding fra gutta på broen som sitter og har kontroll på det meste ombord her. De kunne da i klartekst si og gjentok PA meldingen tydelig flere ganger at det nå ikke var lov å oppholde seg utendørs på riggen. Med unntak av de som måtte ut for å komme seg bort til og inn i borretårnet/borredecket hvor drillinggutta og decksguttene jobber. De fikk lov. Og det er her de leter etter det sorte gullet på havets bunn. Disse gutta jobber også innendørs, da borretånret og dette foregår «innendørs». Iallefall innenfor solide blikkvegger. Ellers var det totalt forbudt for andre ansatte på plattformen å oppholde seg ute. Og slik vil det iallefall være de neste 24 timene også. Det er direkte farlig å være ute når været er som det er nå. Det er full storm, og tett snøstorm i tillegg, slik at sikten er mer eller mindre minimal. Og dette er faktisk bare begynnelsen så langt. De neste 24 timene fremover frem til mandag skal det bli enda verre og heftigere vær. Og da får riggen prøvd seg ordentlig. Da får ledelsen oppe på kontorene sett hvordan plattformen ordentlig reagerer og oppfører seg i ekstremvær. Det har riggen aldri vært med på før. Dette er første gang. Riggen er også relativt ny, bare 2 1/2 år gammel. Så dette blir en slags ilddåp for riggen værmessig. Så det er ikke bare ledenslen ombord her som er spente på hvordan riggen vil oppføre seg i ekstremværet det neste døgnet….

En annen grunn til at vi nå ikke får gå utendørs på riggen er på grunn av istapper. Det er visstnok så mye is og istapper både høyt og lavt ute på plattformen. At det kan være direkte farlig å være ute å jobbe. Med en gang stormen har roet seg, så vil dette med istappene blitt tatt tak i. Grunnen til dette uværet er visstnok polare lavtrykk som kommer innover landet. Det betyr også at når det er denne typen lavtrykk som kommer innover landet, så blir det også veldig kaldt. Iskaldt. Og dermed danner is og istapper seg mye fortere enn hva de vanligvis gjør ble vi fortalt ombord her. Er det 10 minusgrader her ute til havs, kan de 10 minusgradene fort føles som 20 minusgrader.

Selv om jeg er ombord på en oljeplattform, så er ingen dager ombord her like. Og dagene er laaangt i fra kjedelige. Ingen dag er lik på noen måte. Veldig spennnende å jobbe ombord her. Så aldri en kjedelig dag på jobben min offshore.

Når det er slik uvær som det er nå, ja da må diverse sikkerhetstiltak iverksettes. Og i stedet for at disse stolene med hjul på skal stå, så er det bedre at stolene legges ned som på dette bildet. Eller tjores/bindes fast med tau/strikk. Dette ser kanskje ikke så trygt ut, men det er det. Da det ikke blir så mye slingring/gynging i riggen når uværet setter i gang. Så stolene blir liggende. Men i de fleste tilfeller bindes de fast. Dette bildet er tatt inne hos geologene eller på geologrommet som vi i cateringen velger å kalle det for.

Dette bildet er tatt i fra messen hvor vi har våre daglige måltider. Her ser dere da at dessertskapet og isboksen har blitt stroppet fast med tau og strekkbar solid strikk. Slik at de ikke flyr vegg i mellom. Dessertskapet tømmes også for dessert i slikt uvær som vi har nå.

På dette Snapchat bildet som jeg tok ved 14 tiden i ettermiddag, så ser dere snøen som fyker vannrett mot lyset/lyskasteren utenfor vinduene til messen vår. Dette snøværet ble enda mye verre etter hvert. Og til slutt var det nærmest null sikt noe sted utenfor vinduet. Det sier seg selv at det da er livsfarlig å jobbe ute på plattformen nå.

Og dette siste bildet her, tok jeg fra en av monitorene inne på geologrommet som viser hvordan bølgene og vinden slår mot plattformen. Det er adskillig heftigere enn det ser ut på dette bildet her. Her ser vi bølgene slå mot den ene foten/beinet på plattformen.

Ha en fortryllende dag dere.!

Garman. ❤️

2 kommentarer
  1. Oi, det er litt av et vær, prøvde å forstille meg det nedover i innlegget ditt når jeg leste, var nesten som jeg «følte» at jeg var der, du skriver skikkelig bra. Uansett så er realiteten ganske så røff og jeg håper alt er bra med deg og dere på jobb⭐️Sender noen gode tanker⭐️

   1. Tusen takk kjære deg.:-)) ja det er heftige greier dette her når det står på. Det tar litt av. Men som jeg nevnte er det utrolig fasinerende også.<3 <3

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg