HELDIGVIS – med litt hjelp av juks, så klarte vi dette også.!

I går kveld tikket det inn en melding fra min makker og kollega mens jeg lå i sengen min på lugaren offshore. Da fik jeg beskjed om at jeg og min makker Bodil måtte ta er kurs på nett som heter ILS. Ikke spør hva ILS står for, for det vet jeg ikke. Og det selv om kurset nå er ferdig og bestått. Jeg og Bodil gikk i gang med å ta dette kurset i formiddag og dette var et kurs som ikke var fort unnagjort. Det tok nærmere 4 timer før vi var ferdige med hele kurset. Og det var på engelsk.

Men vet dere hva. Nå kommer det. Dette kurset vi tok i dag var alt annet enn enkelt. Vi visste ikke hvordan vi skulle klare å komme oss i gjennom alt dette. Og ikke visste vi noe om hva dette kurset handlet om. Og heller overhode ingen utdannelse innen det kurset handlet om. Kurset handlet om en masse ting som drilling folkene og dekksguttene jobber med til daglig ute på riggen. Blant annet om kraneoperasjoner, boring og masse HMS. Vi som jobber i cateringen har ingen utdannelse innen det disse guttene holder på med. De fleste har minimum 5 års høyere utdannelse fra diverse høyskoler. Mens vi i cateringen ikke har denne utdannelsen. Men en helt annen utdannelse som er langt i fra så avansert og lang. Vi i cateringen har heller ingen arbeidsoppgaver utenfor riggens fire vegger. Vi er inne og styrer hotelldriften. Og det er det. Er det ikke da litt rart å pålegge oss et så langt kurs som vi overhode ikke har noen kjennskap til eller kunnskap og utdannelse om.? Mens gutta ute på riggen har flere års høyere utdannelse og burde klare dette kurset helt uten problemer.?

Etter flere timers titting i PC skjermen så var det tid for den avsluttende testen/eksamen der minst 80 % av svarene måtte være riktige. Og det var totalt 20 spørsmål å svare på. Jeg og Bodil tok dette kurset sammen, og svarte også derfor på spørsmålene sammen. Og første gangen som vi svarte på spørsmålene som det og var svaralternativer til, så fikk vi bare 65 % riktig. Så da var det bare å svare på spørsmålene en gang til. På andre forsøket så klarte vi det, og hadde 90 % riktig. Godt innafor de 80 % som krevdes for å få kurset godkjent. Men, mens vi satt og svarte på disse spørsmålene så kom sikkerhetssjefen/safety gående forbi oss. Han stakk innom, og mens han gjorde det benyttet jeg sjansen til å spørre ham om han visste svaret på det spørsmålet som vi holdt på med akkurat da. Men til min lille overraskelse så gjorde han ikke det. Eller det vil si, han var ikke sikker på hva svaret var. Ikke nok med det. Mens vi satt og hadde lunsj litt tidligere på dagen så sa assisterende driller som heter Are at mange av disse kursene som de er pålagt å ta på Internett, det visste de mange ganger ikke selv svarene på. Det var mye gjetting. Og ofte så var det slik at det endte opp med at det var en eller to som tok kurset og så kopierte de andre gutta bare svarene. I stedet for at hele «hurven» skulle kaste bort flere timer på kurs. Etter diverse nedskjæringer på bemanning offshore de siste årene så har gutta ute på riggen mer enn nok å henge fingrene i. Det samme har vi i cateringen.

Men så syns jo jeg det er en ting som er litt merkelig. Og det er at, er det ikke litt rart at denne sikkerhetssjefen/safetyen, altså en av de «høye herrer» som sitter oppe på kontoret ikke kan svare på det spørsmålet jeg ville han skulle hjelpe oss å svare på. Og det samme med han assistant driller som har en av de viktigste jobbene ute på riggen, også ikke kunne svare på eller var usikker på svarene. Er ikke det litt rart.? Burde for eksempel ikke disse to vite dette helt opplagt.? Ettersom de har årevis med erfaring i dette og ikke minst flere års høyskole bak seg. Og hvordan i all verden kan de da forlange og forvente at vi i cateringen som overhode ikke jobber med dette eller har utdannelse, erfaring eller noe som helst innen dette, skal kunne vite dette.? Når de selv ikke kan det.? Forstå det den som kan…..

En ting er at vi i cateringen skal ha litt kjennskap til dette som gutta ute holder på med på riggen. Det er jeg helt med på. Men at vi nærmest må avlegge eksamener å må ha en viss prosent for å bestå er for meg uforståelig, når vi hverken har skole, kurser eller erfaring innen for deres felt/område. Det er fint at de vil at vi i cateringen skal vite litt om hvordan ting foregår ute. Men det burde stoppet der. Noe mer burde vi ikke vite. Og det burde holdt uten at vi måtte avlagt denne testen/eksamen. Og jeg syns også at det er totalt unødvendig at vi må avlegge en slags eksamen også. Hadde vi strøket den andre gangen på dette kurset så måtte vi ha tatt hele kurset på ny en gang til og holdt på i 3 nye timer til vi hadde bestått kurset. Og det er noe som vi absolutt ikke har tid til i det hele tatt.

Om vi snur litt på det så ville det vært på samme måten dersom mitt selskap og cateringfirma som jeg jobber for skulle pålagt diverse Internettkurs som vi må i gjennom til dekksgutta og sjefene ombord. Tidligere i år hadde vi i cateringen et kurs som varte i nærmere 4 timer som firmaet mitt forlangte at vi skulle ta. Og da er det greit syns jeg for da er det et kurs som omhandler min arbeidsdag offshore med mat og renhold. Kurset vi hadde var om hygiene, temperaturer i mat og på kjøl/frys, mikrobiologi i mat, bakterier, smitte i mat og mere til. Tenk da å pålagt dette kurset til sjefene på kontoret og gutta ute på dekk.? De hadde strøket med glans de fleste av de. Garantert. Akkurat slik som vi gjør med deres kurs som vi ikke har utdannelse eller kunnskap om. De kunne jo fått prøvd, så kanskje pipa hadde fått en annen lyd…..

Men nå er gjort gjort. Og vi klarte å bestå dette kurset med litt juks. Stuerten, altså min sjef hadde tidligere tatt bilde av alle spørsmål og svar og sendt til meg og Bodil på mobilene våre. Sånn at da spørsmålene dukket opp så kunne vi bla frem og tilbake på telefonene våre for å se hva vi skulle svare og ikke svare for å bestå denne testen. Hadde ikke han gjort det, så er jeg sikker på at jeg og Bodil hadde holdt på med dette kurset enda…….-hjelpes vel…..

Jeg og Bodil, er her i full sving med å ta dette ILS kurset som ingen av oss forstod noe som helst av. Men vi kom oss i gjennom det på et finurlig vis til slutt.

Her er Bodil i full sving med å «jukse» litt. Underveis i dette kurset var det flere moduler man skulle i gjennom. Og etter hver modul så var det små tester med spørsmål vi skulle svare på. Og disse spørsmålene og svarene tok Bodil bilder av slik at vi eventuelt kunne bruke disse, dersom noen av disse spørsmålene skulle dukke opp på den avsluttende sluttesten. Noe flere av spørsmålene også gjorde. Så ble det i alle fall litt lettere for oss……..

Garman. ❤️

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg