Hvorfor feire fastelaven og påske.? – Når de fleste av oss ikke en gang helt vet hva det betyr/står for.?

I dag er det fastelaven og fastelavenssøndag. Og på denne dagen så svelger vi unna et visst ukjent antall fastelavensboller over hele landet…. Og det samme gjør vi her ute i Nordsjøen. 130 personer ombord og 130 fastelavensboller som skal fortæres. Og det er nok ingen problem med å bli kvitt disse bollene. Selv slukte jeg iallefall den ene som jeg spiste. Bollene vi har hatt er med krem, og med/uten syltetøy inni eller vaniljekrem. Kjempegode alle sammen.

De fleste av oss her i dette landet, har jeg inntrykk av ikke er kristne….. – Og selv er jeg ikke det. For eksempel så går et fåtall av oss i kirken. De fleste av oss går som oftest i kirken bare ved spesielle anledninger som barnedåp, bryllup, begravelse, konfirmasjon og julaften. Men aldri ellers….. De fleste av oss feirer fastelaven og påske, og pynter til påsken med all verdens pynt, uten helt å vite, eller vet ikke hvorfor vi feirer påske eller fastelaven. Så hvorfor da pynte til og feire noe man ikke vet hva betyr, eller forstår meningen av.? Noen vet ikke hvorfor i det hele tatt. Selv skal jeg innrømme at jeg bare vet bittelitt, og altfor lite til hvorfor vi feirer både påske og fastelaven. Men jeg pynter aldri med påskepynt, fastelavensris og den slags. Jeg gjorde det før, men aldri nå lenger, da jeg føler at det blir feil å gjøre det, ettersom jeg ikke vet nok om hverken fastelaven eller påsken og grunnen til hvorfor. JÅ også fordi jeg overhode ikke er kristen heller. Så lite kristen er jeg, at jeg for en tid tilbake meldte meg ut av statskirken også. Noe jeg skulle ha gjort for mange år siden i utgangspunktet. Og per dags dato så angrer jeg ikke et eneste sekund på nettopp det. Og jeg kommer aldri til å bli medlem av statskirken igjen. Iallefall ikke så lenge den fortsatt er så konservativ og trangsynt som den er. Både til oss homofile, og i abortsaken, for å nevne et par eksempler.

Så hvorfor feirer de fleste av oss påske og fastelaven.? Når de aller fleste av oss ikke en gang helt vet hva hverken påsken eller fastelaven står for.? Men feire det, det skal vi. Er ikke det litt rart/spesielt da.? Når vi ikke en gang helt vet hva det står for/betyr.? Jeg tror at de fleste av oss feirer det, fordi det er en høytid de vet kommer hvert år, en tradisjon som er der, og ikke minst for å få en etterlengtet avveksling/ferie fra jobb, mas og kjas i hektiske ukedager. Og det forstår jeg godt. Jeg skal selv ærlig innrømme at jeg nyter hver eneste fridag og helligdag i påsken, gjerne med familie og venner. Jeg syns det blir litt rart det hele likevel. Å feire noe man ikke helt skjønner seg på eller vet nok om. Jeg vet ikke. Jeg får bare en rar følelse av å feire noe jeg absolutt ikke vet nok om, og når jeg heller ikke er kristen. Så blir det hele bare unaturlig og rart for meg……. Hva  er det for deg.? Hva syns du.?

Det jeg og stuerten min også pratet om i dag da vi holdt på med lagingen av bollene var dette.: De 130 ombord på riggen her, har for lengst fått med seg at det er fastelaven i dag. Og allerede på torsdag denne uken, begynte flere av guttene å «gnåle» om vi ikke kunne lage til fastelavensboller. Og det kunne vi selvsagt, og planen har hele tiden vært at vi skulle lage til dette i dag. Men, da jeg spør dem hvorfor det er så viktig for dem med disse fastelavensbollene. Så sier dem, «fordi det er jo fastelaven». Ja visst er det det svarer jeg hyggelig tilbake, men vet du hvorfor og hva fastelaven står for/betyr.? Da svarer de at det vet de ikke, eller bare vet delvis. Hvorfor lage da en haug med fastelavensboller, dersom man ikke vet hva det i det hele tatt betyr.? Lage det, bare fordi det er godt.? Og da blir dem litt mutte og vet ikke helt hva de skal svare osv. Så det syns jeg og stuerten var litt morsomt. Ingen av de vi spurte visste ordentlig hvorfor man feirer fastelaven. Selv jeg vet ikke en gang helt hvorfor vi gjør det. Men jeg har heller ingen interesse av å vite det. Og blir det ikke litt rart da å lage en haug med fastelavensboller når man ikke en gang vet hva det er det står for og hvorfor man feirer det.? Jeg syns jo det da, og det syns stuerten/sjefen min også. Rett og slett idiotisk ble vi enige om at det var. Men for å yte det lille ekstra for gjengen ombord her, så lager vi selvsagt boller til de. Og så blir de så glade også.:))

Flotte fastelavensris som vi hadde i messen på kakebordet som vi serverte Tim gjengen ombord til middagen i kveld. Litt overrasket ble vi da vi fikk fastelavensris med provianten som kom med båten i formiddag. Men desto hyggeligere for de ombord.

Men en bolle fylt med syltetøy og krem spiser jeg mer enn gjerne, uavhengig av om jeg er kristen eller ikke. Det er kjempegodt.

130 stykk fastelavnsboller på disse to bildene ovenfor står her klare til servering for gjengen ombord til kaffen klokken 16.00 i ettermiddag.

Og her er vi i full sving med å få unnagjort bollene til gjengen ombord. Noen boller ble fylt med bare krem, og andre med syltetøy og krem og noen med vaniljekrem. Her fylles de med bare krem…

Garman. ❤️

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg