Hvorfor jobber jeg på oljeplattform i nordsjøen – Er det virkelig verdt det.?

FOR et maraton som det har vært i dag. Hjelpe meg for et kjør. På tirsdager og onsdager så har vi helikopter med nye folk som skal på jobb ombord her på riggen. Og det er greit nok. Men på disse to dagene så lander helikopteret veldig tidlig. Det lander allerede rundt klokken 06.30. Når jeg da begynner på jobb klokken 06.00 så er det litt av et rotterace jeg og Bodil må i gjennom.(Bodil er min makker). I løpet av den stunden fra klokken 06.00 – 07.30 så hadde jeg 14 lugarer som det skulle byttes sengeskift på, legges inn nye og rene håndklær på. Og i tillegg vaske ut av lugarene. Da skal alt tas. Både pulten, lampene, gulvet, spyling av bad og badegulv. Rengjøring av speil og skap, pluss skuffer og skap inne på lugaren. Og polering av alt blankt i dusjen. Og uten om det hadde jeg i dag 7 lugarer jeg måtte rengjøre før klokken 07.00 slik at de som jobber natt kan gå å legge seg med en gang dersom de vil det.

For en «flying start» som det er med disse morningene her. Man får ikke en gang tid til et lite sukk en gang før man må kaste seg over rengjøringstrallen og lugarene og få ting unnagjort. Jeg blir skikkelig varm og nesten litt gjennomsvett av et slikt maraton og stress som det også er så tidlig på morningen. Da klokken var 07.30 så kom de nye folkene som var kommet ombord ned for å innlosjere seg på sine lugarer. Og jeg hadde ikke mer tid til disse lugarene enn at jeg rakk å bli ferdig til de kom og ville inn. Jeg holdt på med å tørke gulvet på siste lugaren da de kom veltende nedover trappene og til sine tildelte lugarer. Så det var vel god «timing» vil jeg si. En «timing» med mye stress i. Torsdag og fredag kommer helikopteret litt senere ut på dagen. Da har vi mye bedre tid og det er ikke så stressende som tirsdag og onsdag da det er veldig tidlig flight…

Det å jobbe i cateringen på en oljeplattform er alt annet enn en lett jobb. For de som trodde det var det. De tar virkelig feil. Det er knallhardt og intenst på alle vis. Og har du ikke helsen din 100 % i orden og er flink til å trene og å være aktiv og er glad i å ta i et tak. Ja, da har jeg bare en ting å si. La da være med å søke på en jobb offshore. Da er ikke dette noe for deg. Her kreves virkelig ståpåvilje, høyt tempo til en hver tid og «gøts». Det er mer enn nok folk som slenger inn søknader i håp om å få en jobb offshore uten at de vet hva de går til i det hele tatt. Men vit da at det ikke er «noen dans på roser» å jobbe her ute. Det er beinhardt fra morgen til kveld i 12-14 timer hver eneste dag. Og det gjelder nesten uansett stilling du har offshore. Spesielt godt etter diverse nedskjæringer i oljeindustrien offshore har man merket det voldsomme presset som vi har her ute i Nordsjøen nå.

Men så er det helt sikkert noen av dere som leser dette innlegget som tenker som så. «Jaja, deg er det ikke synd på som har så mye fri «hele veien.» Og det har heller ikke jeg sagt. Faktum er at de 14 dagene jeg er offshore så jobber jeg minimum 168 timer. Dette antallet timer har du som landkrabbe på 4 uker/1 måned. Det andre er at etter endt arbeidsperiode, (altså 2 uker») offshore så trenger man den første uken når man kommer hjem/har kommet hjem til å komme seg til hektene på. Det tar noen dager. Men dersom man har gått natt oppi denne turnusen så tar det enda lenger tid å komme til hektene også, før de fleste av oss klarer å fungere et tilnærmet godt liv igjen. Det tredje er at man ofrer utrolig mye når man jobber her ute. Man går glipp av så mye familiære ting, tilstelninger, konserter, bursdager, helligdager og masse mere til når man jobber offshore at det er nesten ikke til å tro. Selv med såpass mye fri så gjør man det. Og flere ganger har jeg lurt på om det å ha denne jobben offshore er verdt det.? Det er et spørsmål som oftere og oftere dukker opp hos meg.

Det som jeg også gjerne vil påpeke er at, dersom jeg ikke hadde vært såpass flink med treningen som jeg utfører 5-6 ganger i uken. Så kan jeg si med en gang at da hadde jeg ALDRI hatt denne offshore jobben som jeg har i dag. Jeg hadde rett og slett ikke holdt det ut så tøft som det er. Litt styrketrening, kondisjon og svømming hjelper i alle fall veldig på min kropp og det å unngå yrkesskader. Det er sååå mange i cateringen i mitt firma som jeg jobber for som sliter veldig med nakke, skuldre, hals, armer og ryggplager. Jeg har ingenting av dette. Med riktig trening og øvelser mot dette tror jeg det hjelper meg veldig. Også på lang sikt. Hva tror du.?

Tenk litt på dette…. Dersom jeg skulle jobbe i nordsjøen til jeg blir pensjonist. Altså til jeg ble 67 år gammel. Da vil jeg ha jobbet offshore i 37 år. Som igjen betyr at jeg har tilbrakt 1/3 av mitt liv på en stålbunkers langt til havs. Altså i litt over 12 år uten mulighet til hverken å komme seg hit eller dit eller fra plattformen. Jeg har liksom vært «innesperret» på en «ståløy» i 12 år. Og DET er mye det. Det er mange år å «kaste bort» når man har et så kort liv som det vi alle har. Og ikke minst borte i fra opplevelser, familie, venner, det sosiale liv og mere til. Det er utrolig hvor mye man faktisk går glipp av når man jobber offshore. Kanskje litt vanskelig å forstå dette for den/de av dere som ikke selv har en jobb offshore…..

Når det er sagt så har jeg og alle vi som jobber offshore valgt denne noe spesielle livsstilen selv. Så synd på oss er det jo ikke. Det er jo bare å finne seg noe annet å jobbe med dersom man ikke vil jobbe offshore. Og selv om tankene mine mer og mer nå streifer mot en jobb på land. Så tror jeg ikke jeg vil det. Hadde det vært en jobb der jeg gikk noen dager på og hadde en uke fri eller lignende i perioder så kunne jeg vurdert det å ha en jobb på land. Men tanken på det å gå låst/slavisk på jobb hver bidige dag fra for eksempel 08.00 – 16.00 orker jeg ikke tanken på. Og dessuten tror jeg at jeg ville ha slitt med å jobbe slik som folk flest gjør på land nå. Veldig mange offshorefolk som begynner på land sliter tungt med å jobbe på land….-særlig dersom de har er langt offshore liv til havs….Og ikke bare det, men når jeg hadde jobb på land så klarte jeg aldri helt å legge jobben i fra meg. Den lå og i bakhodet hele tiden å «murret». Helt annerledes er det når jeg er ferdig med 14 dager på jobb offshore. Når jeg setter meg ombord på helikopteret og det letter fra plattformen så kobler jeg helt ut og klarer å legge jobben i fra meg og slipper å tenke jobb de neste 4 ukene som jeg da har fri. Og det er en ubeskrivelig deilig følelse. Mange av oss som jobber offshore sier at dagen man reiser hjem er den beste dagen av dem alle. Man vet man slipper å tenke jobb, jobb, jobb. Man vet man skal ha fri. Man vet man kan styre livet sitt de neste 4 ukene akkurat som man vil….. Og det beste av alt man slipper å ha jobben hengende over seg hver eneste dag.

En sliten herremann i dag etter et maraton med sengeskift, utvask av lugarer. Kjenner jo etter hvert også at dette er en jobb for meg som blir tøffere og tøffere for hvert år som går.

Denne ENE gedigne haugen med sengetøy, håndklær og puter er fra min etasje hvor jeg har hovedansvaret for rengjøringen av 64 lugarer. Jeg tror vi var oppe i 9 røde sekker med bare sengeklær og håndklær denne dagen. I tillegg til en masse privattøy, kluter, mopper, puter, dyner, madrassbeskyttere, kjeledresser og mye mere til som skulle rengjøres i vaskeriet. En voldsom jobb når dette da også skal tørkes, brettes og trilles ut igjen på stasjonene.

Kokken Jack er her i full sving med å spyle ned mer eller mindre hele kjøkkenet. Litt av en jobb som dette her er.

Og ikke nok med det. Hver onsdag er det full nedvask av bysse/kjøkkenet. Da er det rengjøring  av vegger, tak, gulv, rister og sluker i gulv. Rengjøring av frityren. Rengjøring av hyller, kjøleskap og vifter. En stoor jobb som tar rundt halv annen time. Da er alle i cateringen som jobber dag med på dette og hjelper til. 5 stykker er vi da.

Så om du har lyst til og vurderer å søke en jobb offshore, uansett stilling, vit da at det er en knalltøff bransje du søker jobb i. Og om du er tøff nok til å takle en slik type jobb. For psyken din må også helt klart være 100 % på plass om du vil jobbe offshore.

Garman. ❤️

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg