Jeg jobber i nordsjøens største barnehage….!


Her om dagen fikk jeg og Bodil beskjed fra vår sjef/stuert om ikke vi kunne «ta en kikk i» garderobeskapene inne på dameskifterommet og kaste alt av klær/arbeidstøy vi fant i de skapene som det ikke sto «Transocean» på. Vel og merke når vi hadde tid og mulighet til det. Og det kunne vi jo selvsagt gjøre. Vi skulle jo bare «røske ut» alt vi fant i de skapene, dytte det oppi blanke store søppelsekker, knyte igjen og få det ut i søppelcontainerene ute. Det gjorde vi. Og satte i gang nesten umiddelbart etter at vi hadde fått beskjeden.
Vi fant både vernesko, ulltøy, flotte nesten ubrukte kjeledresser og mere til. Kastet rett i søpla, da det ikke sto en « Transocean logo» på noe av det. Men på en del av det sto det i stedet «Songa Offshore.» I slutten av fjoråret ble riggen vår som da het «Songa Enabler» kjøpt opp av «Transocean». Og fikk dermed navnet «Transocean Enabler» naturlig nok nå i 2019. Så derfor satte vi i gang med å tømme alle skap her, og få bort Songa tingene som var i disse skapene. Dette gikk veldig fint og var ganske så fort unnagjort……

Men så var det det da. I det ene skapet finner jeg så mange som 10 kleshengere som ligger i det ene skapet i dameskifterommet. Og litt senere på dagen finner jeg enda 6 kleshengere til. Og det er ikke første gang at dette skjer heller. Men disse liggende oppi en skuff på en av lugarene oppe på 1st deck.
Jeg kjenner jo da at det da begynner å koke litt i topplokket mitt når jeg ser dette. Og det er ikke første gang at topplokket mitt da har gått varmt på grunn av dette her, langt ute til havs på plattformen som jeg jobber på. Det kan dere trygt si har skjedd flere ganger. Og grunnen til det skal dere få her.

På alle velkomstmøter informeres det klart og tydelig at hver lugar på lugarene og hvert skap i skifterommet skal ha 3 kleshengere hver. 3 i garderobeskapet og 3 kleshengere inne på hver enkelt lugar som folk bor på her ute. Men dette har folk så store problemer med å holde, selv etter gjentatt informasjon fra «velkommen ombord» møte, «safety møte» å også beskjed fra min sjef/stuert gjentatte ganger. Og grunnen til at vi må være litt strenge på at folk ikke tar for mange kleshengere er for at kleshengerene bruker vi som jobber i cateringen til oppheng av kjeledresser. I skifterommet til gutta henger alle nyvaskede og rene kjeledresser til tørk. Og med 130 mann ombord og med folk som reiser hjem og på jobb til riggen hver dag så blir det litt kleshengere som tas i bruk. Og da er det også en del kleshengere i omløp for og si det sånn. Ikke bare det, men dette med kleshengere blir på sikt en kostbar greie også. Med det kvantum som brukes her ute, og med noen kleshengere som også ryker med jevne mellomrom så blir dette litt kostbart også.

Men det at det er kostbart er ikke det som er poenget her. Når de som bor ombord her i klartekst får beskjed fra ledelsen, eller min sjef/stuert om at det kun skal være 3 kleshengere på hver lugar og 3 i hvert skap i skifterommet så bør folk kunne klare å overholde dette. Det er voksne folk vi her prater om, som faktisk burde kunne klare å gjøre dette. Men det er  vel kanskje vi voksne som er de verste til ikke å følge ordre/beskjeder som vi får.? Eller hva. ? Mange ganger her ute på riggen kan det virke sånn. Og mange ganger virker det som om jeg jobber i en barnehage. Den største barnehagen til sjøs. Og da bare med voksne mennesker. Det er ganske så utrolig.

Jeg skal gi dere et par ekslemper til. Voksne folk er som regel veldig glad i en kopp kaffe og to. Det  er også det norske folk som ligger på verdenstoppen i å drikke mest kaffe. Og kaffe er de veldig glade i her ute på plattformen også. Liten tvil om det. I de 11 årene jeg nå snart har jobbet offshore, så har det, og er det et velkjent problem som alltid går igjen. Det er to ting. De tar med seg et kaffekrus med kaffe fra messen og tar det med seg til kontoret de sitter på. Eller i oppholdsrommet og er sosiale med andre kollegaer eller hvor det måtte være på riggen de oppholder seg med kaffekoppen. Når de da er ferdig med kaffekoppen sin, så setter de den bare igjen der de er, reiser seg opp og går derifra. Hvorfor rydder ikke vedkommende bort den kaffekoppen.? Klarer du å gå inn i messen og hente deg den kaffekoppen med kaffe, så klarer du vel å gå de samme stegene inn i messen igjen og sette den i oppvaksen til rengjøring.? Men nei da. Mange lar bare kaffekoppen stå og går. Og til slutt så finner vi brukte kaffekopper som «står over hele riggen». Jeg lurer på om de oppfører seg slik hjemme også.? Bare «dauer» i fra det og går.? Det har jeg vanskelig for å tro at de gjør… Så hvorfor er det da så «jævla» vanskelig å gjøre det samme her ute på riggen på jobb.? Tidligere så ryddet vi som jobber i cateringen bort kaffekoppene vi fant da vi var rundt forbi på riggen og vasket. Men dette så vi oss leie på og ga beskjed om at dette fikk gutta rydde bort selv. Såpass voksne bør voksne mennesker kunne klare selv. Noe også ledelsen her ombord var helt enige med oss i. Og igjen og igjen har det blitt gitt beskjed på velkomstmøter og safetymøter om at folk nå må skjerpe seg og rydde bort koppene sine. Dette er fortsatt et problem enda, og har alltid vært det de 11 årene jeg har jobbet offshore. Ikke bare på denne riggen, men på alle de andre riggene jeg også har vært på. Og for å være ærlig tror jeg aldri vi vil bli kvitt dette problemet her……

Et annet eksempel er lokk til å ha på kaffekrusene som gutta henter seg kaffe i, i messen. Dette slurver altså så mange med at det er helt utrolig. Kaffesøl og kaffeflekker finner vi og ser nesten overalt hvor vi går. I trappene, korridorene, oppholdsrom, ja «you name it». Dette gis det også klar beskjed om på velkomstmøtet og safety møtet som vi har ombord her. Og ikke bare det, men dissse lokkene står veldig lett tilgjengelig like ved kaffemaskinen i messen og ved andre kaffemaskiner rundt på riggen. Så hvor vanskelig kan det da være å ta med seg det lokket og legge det på kaffekoppen slik at de ikke skvulper det  utover «hele riggen». Og så er det noe som heter her ute, «If you see it, you own it». Og alle vet hva det betyr. Det betyr altså, «hvis du ser noe så eier du det»…. Som igjen betyr at dersom du ser kaffesøl eller annet søl eller hva det måtte være, er det din plikt å rydde opp i det. Altså tørk det bort. Du så det, dermed eier du det og tar ansvar for det og rydder opp i det. Men dette klarer de ikke dessverre. De er forøvrig også veldig strenge på dette med søl, kaffesøl og andre typer søl. Folk ombord kan faktisk skli og ramle ved å tråkke oppi dette, tro det eller ei. Men likevel etter gjentatte beskjeder så ignorerer folk disse lokkene og diverse søl rundt omkring. Er det rart vi kaller det for en barnehage.? En barnehage for voksne rett og slett med barnehagementalitet……

Jeg kunne gitt dere mange mange flere eksempler på ting folkene ombord her er elendige på. Men da er jeg redd det fort kunne ha blitt en bok av det hele…..  Nå skal det også være sagt at ikke alle ombord her skal «feies under en kam». Mange flinke ombord her som gjør som det skal gjøres. Det skal være sagt det også.

Her er da «haugen» med kleshengere vi fant i det ene skapet inne på dameskifterommet. Sårt tiltrengte kleshengere vi som oftest alltid har for lite av. Og jeg vet ikke hvor mange ganger materialmannen ombord her i fjor bestilte på kleshengere. Og da bestiller han som oftest 100 stykk om gangen……

Og her inne i en av de 4 skuffene på en av lugarene ombord her, finner jeg da altså 6 kleshengere til som ligger pent i skuffen her. Hvor lenge har de blitt liggende her tro…..?

Dette bildet her, viser en haug med brukte kaffekopper som faktisk står inne på et av ledelsens kontor oppe på 2nd deck. Hmmh, det ser ut til at de i ledelsen ikke er så mye bedre enn veldig mange av de andre ombord her……-og det selv om de står på velkomstmøtene og safetymøtene og sier folk må rydde opp kaffekoppene etter seg….

Her er da et bilde med en relativt stor «sølepytt» med kaffesøl på gulvet oppe på pauserommet på 2nd deck. Og denne «sølepytten» er i tillegg helt fersk og ligger våt på gulvet. Og er ikke størknet/blitt tørr. Vedkommende som har sølt, har da bare valgt og ignorere hele kaffesølet sitt. Og også ikke valgt å bruke lokk til å dekke koppen sin med. Veldig egoistisk spør du meg……

Så er jo regelen sånn her ute da, og som jeg pratet om tidligere i innlegget mitt. «If you see it, you own it». Og i dette tilfellet har vedkommende som sølte på bildet ovenfor, helt valgt å ignorere å gjøre noe med det. Jeg er her i full sving med å tørke opp sølet etter vedkommende i formiddag.

Ja, det er mye rart man finner og kommer over når man jobber på en oljerigg. I går da jeg rengjorde på en av daglugarene, kom jeg over disse 2 eggene liggende mitt i sengen til vedkommende. Hmmh, hva gjør vedkommende med eggene i sengen da.? Ruger på dem…? Man kan  jo begynne å lure av og til.

Vanligvis når vi i cateringen kommer over ting som bildene for eksempel over viser, eller andre alvorligere ting/hendelser så innrapporterer vi dette. Da skriver vi en mail til Safety/sikkerhetsansvarlig ombord, og legger gjerne ved et bilde og to av hendelsen og forklarer i mailen om det hele og sender dette til han/hun. Alle hendelser blir så registrert, og hendelsen blir sendt videre til den aktuelle avdeling/leder ombord som må ta tak i det som har blitt innrapportert. Og det så fort som mulig helst. Alt som blir innrapportert må gjøres noe med dersom det lar seg gjøre. Og kan ikke «lures unna» på noe vis. Og alle hendelser som innrapporteres skal tas seriøst. Uansett. Dette er et veldig godt system egentlig…… Men hvor godt dette systemet er kan man vel kanskje spørre seg om  også, når jeg etter 11 år på jobb i Nordsjøen, og man da fortsatt sliter å få bukt med for eksempel kaffesøl, rydde bort kaffekoppen etter seg, og å tørke opp eventuelt kaffesøl etter seg, så kan man jo begynne å lure, etter uendelige innrapporteringer på dette de siste 11 årene jeg har vært i Nordsjøen. Jeg vil påstå at det er et veldig godt system dette i utgangspunktet. Så det er ikke der problemet ligger, tror jeg.  Men det er hos oss voksne ombord her, som selv bør gå inn i seg selv og tenke seg om en gang ekstra eller to. Og kanskje også stille seg spørsmålene. Hvorfor gjør jeg /vi ikke noe med det.? Og er det slik jeg/vi vil ha det.? Jeg bare spør.  Kanskje begynne å snu litt på tankegangen også, og slutte med denne «gi faen» mentaliteten som jeg opplever flere har. Rett og slett barnslig. Det er på tide at voksne folk begynner å bli voksne og oppfører seg som voksne skal oppføre seg.

Det er altså i mine øyne, voksne folk i en stor barnehage her ute….. Det er slik jeg opplever det på mange måter iallefall. Og mange her ute er enige med meg i dette. Jeg skulle ønske det var annerledes.

Ha en fantastisk dag til vi skrives igjen.!

Garman.❤️

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg