Kinesere reiser halve jorden rundt for å kjøpe produkter «Made in China.»!

I dag var jeg og en kompis ute og tittet litt i Oslos søndag tomme gater. Det vil si, hadde det ikke vært for alle de mange hundrevis av kinesere som flyr rundt omkring i gatene i store puljer i disse dager, så hadde Oslos gater vært rimelig stille….Jeg og en kompis ved navn Jose Fernando tok turen innom en rekke av alle disse forskjellige souvenir butikkene som finnes over hele Oslo. Og som tydeligvis er et populært mål for turistene. Også de kinesiske. De var fulle av høylytte shoppegalne kinesere. Det var som Jose Fernando sa, at hvorfor må de snakke så utrolig høyt.? Og det kan man jo lure på. Det var jo nesten som om de skreik til hverandre mellom souvenir reolene, og nesten til sjenanse for andre turister i butikkene….

Jeg og Jose Fernando gikk rundt og tittet i flere av disse souvenir butikkene. Og mens vi gikk her og såg i den ene butikken etter den andre. Og vi kom til souvenir butikken som ligger ved Rådhuset, så hørte vi nok en gang voldsomt høylytt snakking. Og da var det en haug med kinesere som hadde flokket seg rundt særlig ett bestemt klesstativ midt i butikken. De var da i full gang og prøvde på en haug med jakker. De rev av og på seg den ene jakken etter den andre, mens ekspeditøren bokstavlig talt kokte over der hun løp frem og tilbake. Slik som hun løp så skjønner jeg godt at hun ble varm i topplokket…. For det hadde også jeg blitt. Og ikke bare det, men denne ekspeditøren var også kinesisk og jobbet i denne souvenir butikken, og kunne utmerket godt kommunisere med de kinesiske turistene. Forøvrig veldig smart å ansette en kinesisk ekspeditør i butikken som snakker samme språket som kineserne som besøker byen. Et smart triks syns jeg å ansette slike da de fleste kinesere fikk jeg vite av hun ene i butikken ikke snakker et kvekk ord engelsk. Alle souvenir butikkene vi var inne om så var det kinesisk talende ekspeditører. Veldig bra.

Men det som forundret meg litt her og som jeg stilte meg spørsmål ved rundt dette klesstativet med jakker som de prøvde, var at hvorfor i all verden reiser disse kineserne halve jorden rundt for å gå amok i akkurat dette jakkestsativet.? For det første så kostet disse jakkene 900 kroner per stykk. Så ikke akkurat noen billige jakker… Og det var heller ikke jakker som det var noe ekstravagant ved. Helt vanlige jakker som folk flest har… For det andre så var alle disse jakkene «made in China». Og da stiller jeg meg undrende til at de reiser halve jorden rundt for å kjøpe disse jakkene som deres eget land har laget…… Jeg er bombesikker på at om de hadde kjøpt akkurat de samme jakkene hjemme i Kina (som de helt sikkert får kjøpt der) som de så på i souvenir butikkene i Oslo, at det da ville ha spart dem for flere hundre kroner…. For hva er det vi gjør når vi importerer jakker og andre klær og annet fra Kina/Asia før vi selger det i butikk.? Jo, vi som oftest mangedobler prisene på produktet flere ganger fra innkjøpspris. Altså for eksempel en jakke til innkjøps/importpris som koster 100 kr. vil fort koste 5-600 kroner i utsalgspris i Norge. I alle fall. Godt muligens mer også…..Så derfor syns jeg det er rart at de bruker så mye penger på et produkt som de mest sannsynlig kan få hundre ganger billigere hjemme i Kina….. Eneste med disse jakkene var at de hadde det norske flagget på ene brystet og under så sto det da «NORWAY» med store bokstaver. Er det det de syns er verdt å betale 5-600 kroner for tro.? Selv kjøper jeg aldri klær i utlandet dersom jeg kan få det samme plagget i Norge til samme pris. Da bruker jeg heller pengene på andre ting.

De siste årene har besøkende turister fra Kina, bare økt og økt i omfang. Ja det vrimler av dem rundt over alt i Oslo sentrum om sommeren. Og det er kanskje ikke så rart ettersom Kinas økonomi har vært i en voldsom fremgang de siste årene, og en masse nye nyrike kineserne som vil ut og reise og oppleve Europa og Skandinavia. Og deri i blant lille vakre Norge. Da er det vel heller ikke så rart om de kjøper seg jakkene de mest sannsynlig kunnet fått seg mye billigere hjemme i Kina…. De er rike og betaler det det koster, og ferdig med det liksom. Hyggelig er det også at kineserne og andre asiatere legger turen innom Oslo og Norge. Og i tillegg legger igjen litt «gryn» her.

En annen sak er at jeg selv aldri setter mine ben innenfor en souvenir butikk i utlandet. Jeg gjorde det før. Men ikke nå lenger. Alt slikt «rææl» som selges der har jeg ikke behov for å ta med meg hjem. For så å legge det bort i en skuff…..Noe jeg selv gjorde ofte før.  Og ikke bare det, ofte har jeg også tenkt hvorfor i all verden kjøpte jeg nettopp dette. Hva skal/skulle jeg med dette.? Du kjenner deg vel kanskje igjen i nettopp dette….?

Den beste souveniren jeg kan ta med meg hjem fra et annet land er bildene som jeg tar i det landet jeg besøker. Det er og blir den beste souveniren og ikke minst det beste minnet fra det landet/stedet som jeg besøker. Eller en slags souvenir om vi skal kalle det for det. Hva er den beste soiveniren du tar med deg hjem når du har besøkt et land.?

Her er noen av kineserene i full sving med å prøve alle disse jakkene som hang på dette klesstativet. Dette er bare noen av dem. Flere står litt lenger borte til venstre i bildet og prøver flere av jakkene foran speilet. Morro at de ville ha disse jakkene. Og flere av dem kjøpte med seg da de gikk fra butikken. Den kinesiske ekspeditøren sa «Huuhh» samtidig som hun tørket seg over pannen da kineserne var gått. En morro opplevelse for meg, men kanskje dagligdags for den kinesiske ekspeditøren. Spørs vel kanskje om hun synes det var like morro…..

Garman. ❤️

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg