Lær deg førstehjelp – Du vet aldri når du kan få bruk for det…..!

I går hadde vi som jobber i cateringen førstehjelpsundervisning. Ettersom vi i cateringen er en del av førstehjelpslaget og må ut å bistå sykepleier/medic dersom en ulykke på riggen skulle skje og en eller flere skulle bli skadet. Eller i verste tilfelle skulle dø. Eller om en av de ombord plutselig skulle få et illebefinnende. Da må vi være klare og beredt til å rykke ut og til å assistere sykepleier/medic når som helst på døgnet når hun/han måtte trenge oss til det. Dersom noe skulle skje mens vi er ombord offshore de 2 ukene vi er ombord. Bank i bordet. I de 11 årene jeg har jobbet offshore så har jeg selv aldri vært med på å redde en person. Og heller ikke vært med på å gi noen form for førstehjelp til noen. Heldigvis. Og jeg håper heller aldri at det vil skje. Men jeg har hørt at flere i cateringen opp gjennom årene har vært med på både det ene og det andre av førstehjelp når de har vært på jobb offshore. Også hvor pasient har omkommet og livet ikke sto til å redde. Ulykker skier offshore, og det vil komme til å skje igjen. Selv om det heter at det IKKE skal skje. Vi er bare mennesker. Og mennesker gjør feil. Vi er ikke feil frie. Og sånn er det bare……

På en måte skulle jeg ønske at jeg hadde blitt involvert i en ordentlig førstehjelpsskade/ulykke. For hvordan ville jeg da reagert.? Hadde jeg fått full panikk.? Hadde jeg vært helt rolig og fått til å utføre noe førstehjelp.? Eller hadde jeg klart å hente frem i hodet mitt alt jeg har lært av førstehjelp og klart og brukt det helt fint.? Eller hadde jeg blitt helt paralysert av sjokk og ikke hadde fått til å gjøre noe som helst.? Hvordan tror du for eksempel at du selv hadde reagert/oppført deg dersom det var du som måtte gi livreddende førstehjelp.? Hadde du taklet det helt fint.? Eller fått full panikk.? Det rare er at ingen av oss vet hvordan vi ville reagert og oppført oss i en slik situasjon før man faktisk er oppi en ulykke/førstehjelpsskade. Jeg har tenkt mye på akkurat dette. Og er sannelig ikke sikker på hvordan jeg selv ville ha taklet en slik situasjon. Så derfor kunne jeg faktisk ha tenkt meg å få oppleve en virkelig situasjon for å utføre førstehjelp. Bare for å se min egen reaksjon oppi det hele Men innerst inne håper jeg selvfølgelig at den dagen aldri vil komme. Jeg håper jo ikke at det skal skje noe med en av de 130 personene ombord her. Selvfølgelig ikke. Men man vet aldri.

Det som er mest nærliggende og tro vil skje her ute. Og som det er størst fare for vil skje ombord her. Det er hjerteinfarkt eller hjertestopp. Mye stress, hardt arbeid, intens jobbing i 2 uker og belastninger på kroppen gjør at faren for hjerteproblemer i en eller annen variant kan skje her ute.

Jeg skulle ønske at alle arbeidsplasser, skoler, barnehager, offentlige institusjoner, ja over alt hadde hatt en jevnlig gjennomgang/opplæring av hjerte og lungeredning og grunnleggende førstehjelp. Ulykker, hjertestopp m.m. kan skje hvor som helst og når som helst. Man vet det aldri. Vet du hva du skal gjøre dersom du oppdager en person som trenger førstehjelp.? Hva ville du gjort.? Hvordan hadde du gjort det.? Hvor, hvem og hvordan melder jeg i fra dersom jeg havner oppi en ulykke eller finner en person som trenger førstehjelp nå.? Still deg disse spørsmålene og tenk godt i gjennom de. Og se om du vet hva du skulle ha gjort.? Flertallet vet faktisk ikke hva de skulle gjort i en situasjon der noen trenger førstehjelp.

Derfor mener jeg at dette burde vært obligatorisk opplæring/et eget fag på skolen der blant annet grunnleggende førstehjelp ble lært elevene. Gjerne ofså ute på arbeidsplasser og i de private hjem også. LÆR DEG førstehjelp. Du vet aldri når du kan få bruk for det.

Her er hele førstehjelpslaget samlet. Og det er sykepleieren/medicen min som heter Alice som her er fotografen. Hun er da nærmest/midt i kameraet her. Herlige flotte gjeng å jobbe med.

På disse to bildene ovenfor er jeg og Bodil i full sving med hjertekompresjoner og innblåsninger av luft. Bodil blåser mens jeg tar hjertekompresjonene. Det vil si 30×2, altså 30 hjertekomptesjoner og 2 innblåsninger av luft. Dette øver vi på hver eneste tur vi er offshore, selv om vi kanskje kan dette aldri så godt. Da det er størst sjanse for at noen her ute vil/kan få et hjerteproblem. Det kan aldri øves/trenes nok på uansett hvor god man eventuelt måtte være på hjerte og lungeredning.

På disse to bildene er jeg, Kevin, Bodil og Ine i full sving med førstehjelp. Det var rig.admin. som her var pasienten. Hun hadde slått seg kraftig i er fall og  hadde fått lettere hodeskader og var bevisstløs. Så da fikk vi trent på å legge henne i stabilt sideleie, nakkekrage, og ABC. Medic/sykepleier syns vi var veldig flinke. Temaet for denne undervisningen denne gang var hodeskader.

Bodil har fått på nakkekragen og oksygen. Mens Ine måler pulsen til Iselin. Jeg og Kevin observerer det hele.

På dette siste bildet er vi i full gang med å prøve å finne ut av hva som har skjedd med pasienten og hvor kritisk det hele er. På dette bildet (med ryggen i kameraet) er jeg i full gang med å sjekke om pasienten har påført seg noen skader på resten av kroppen.

Garman. ❤️

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg