PrEP Behandling til bekjempelse av HIV.!

Som mine faste lesere av bloggen min har fått med seg, så lever jeg et liv med HIV. Et virus jeg fikk i 2013. Jeg skreiv også, da jeg avslørte dette for mine lesere at jeg lever et liv med HIV, at jeg ikke hadde fått dette viruset gjennom sex, men på en helt annen fatal måte. (Dette kan evt. nye lesere lese mer om under kategorien “Et liv med HIV” som dere finner på bloggen min. Under denne kategorien publiseres alle innlegg jeg skriver om HIV viruset). Hadde det ikke vært for at jeg selv lever et liv med HIV, så hadde jeg også umiddelbart startet med en behandling som heter PrEP når den ble godkjent i Norge. Ettersom jeg er homofil og er i risikogruppen så er dette noe jeg hadde startet med, med en gang, dersom jeg hadde fått sjansen til det. Men dessverre ble ikke denne behandlingen godkjent i Norge tidsnok til at jeg fikk muligheten til å starte med PrEP.  I og med at jeg selv fikk HIV viruset på en fatal måte sommeren 2013.

PrEP har vært og brukes fortsatt i dag som behandling mot HIV. En behandling som har vært brukt siden 2004. PrEP behandlingen ble først godkjent og tatt i bruk i Norge så sent som i 2016. Nå lurer du sikkert på hva det er for noe jeg prater om her. Hva PrEP er.? Og hvem er det som får denne behandlingen.? Hva er PreEP.? Og hvordan fungerer en behandling med PrEP.? Jo, dette skal jeg prøve å gi dere et godt svar på nå.

PrEP står for preeksponeringsprofylakse. Pr – Før. E – Eksponering, i dette tilfellet menes sex. – P – Profylakse som betyr forebygging av infeksjon. I dette tilfellet HIV.

PrEP brukes av personer som ikke er smittet av HIV. Og dette brukes for å redusere en eventuell risiko for å bli smittet av HIV i forbindelse med sex. Behandlingen gis til personer som er i risiko for å få HIV. Nå tenker du kanskje at det da er de homofile, eller menn som har sex med menn som er de som er mest utsatt for å få HIV. Og det er i og for seg riktig. Men, i 2016 var flertallet av de som fikk HIV hetrofile og bifile menn i Norge. Og ikke homofile. Hvordan tallenes tale er for 2017 og hva de vil bli for 2018, det skal jeg være forsiktig med og uttale meg om. Så om du er hetrofil, bifil, homofil og har mange/flere eller tilfeldige sexpartnere, eller hva du nå enn måtte ha,  og slurver med kondombruken, ja da kan det være lurt å ta en tur til din fastlege for å høre om det kan være lurt at du setter i gang med PrEP behandling. Selv med PrEP behandling anbefales også kondombruk. Da PrEP kun er 98 % sikker «prevensjonsmetode. Dessverre er det dokumentert  en håndfull HIV Positive son har fått viruset selv ved bruk av PrEP.  For den/de som bruker PrEP, er medisinene og oppfølgingen gratis.

Så, hvordan brukes PrEP.? PrEP brukes på to måter. Og det er. Daglig eller ved behov. La meg prøve å forklare dette litt nærmere.:

Daglig.: 1 tablett daglig til omtrent samme tidspunkt. En slingring på +/- 1 time er eventuelt innenfor. Denne måten passer best for deg som har sex ofte eller som ikke kan forutsi når du kommer til å ha sex.

Ved behov.:  Da tar du tabletter, før sex, under sex og etter at du har hatt sex. Man skal sa ta 2 tabetter 2-24 timer før sex. Deretter 2 tabletter daglig, så lenge du har sex til to enkeltdoser er tatt siden sist gang du hadde sex. Dette passer for de som har sjeldnere sex. Eller bare av og til.

Til begge disse to måtene er det medisinen Truvada som skal brukes som PrEP medisin. Da jeg fikk diagnosen HIV i 2013, så brukte også jeg Truvada. Truvada og en annen medisin som het Isentress. Så Truvada brukes også som medisinering for HIV positive med dette viruset i blodet. Dette da for å få ned det voldsomt høye virustallet som jeg hadde per milliliter blod. For å det ned litt fort. Jeg hadde så mye virus i blodet, at jeg til slutt ikke klarte å gå selv. Men måtte ha hjelp til dette. Men med en gang jeg startet på medisinene så klarte jeg selv å gå ganske så fort igjen. Jeg brukte Truvada medisinen i litt over 1 år sammen med Isentress før jeg kunne gå over til Eviplera medisinen. I dag bruker jeg medisinen som heter Odefsey.

Går du på en PrEP behandling må du jevnlig møte til kontroll hver 3 måned. På denne kontrollen tas det urinprøve, blodprøver for å sjekke HIV og nyrefunksjon. Samtidig tas det sjekk for andre seksuelt overførbare infeksjoner.

Hadde PrEP behandlingen kommet til og blitt godkjent i Norge før jeg fikk HIV viruset i 2013, så hadde jeg tatt kontakt med min lege om å fått startet på denne behandlingen så fort som mulig. I og med at jeg da går inn under den såkalte risikogruppen. Det som også er litt frustrerende er at denne behandlingen har eksistert «i årevis», altså siden 2004. Det gjør det da enda mer frustrerende å vite at denne behandlingen fantes da jeg fikk HIV viruset i 2013. Jeg kunne rett og slett ha levd et liv uten HIV, dersom myndighetene ikke hadde vært så “ himla trege» med å få godkjent PrEP som behandlingsform i Norge.

I dag kjenner jeg og vet om en mange heterofile, bifile og homofile menn som bruker og går på PrEP behandling. Altså dette er personer som IKKE er bærere av HIV viruset. Jeg kjenner ingen eller vet ikke om noen kvinner som bruker PrEP merkelig nok…….

Garman.❤️

 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg