Ut å reise med HIV viruset er ikke bare bare…..!

På mandag til uken så drar jeg ut på tur. Da nærmere bestemt til Brasil er meningen. Jeg flyr til Fortaleza og så 1 times tid i bil til et vakkert sted som heter Taiba. (Reisebrev fra Brasil og Taiba kommer etter hvert). Det er første gang jeg legger ut på en laaang reise med min HIV sykdom etter at jeg fikk den kroniske HIV diagnosen i 2013. Jeg har riktig nok vært ute og reist siden den gang, men da bare i Europa, og nå da langt utenfor Europa. Altså til Brasil.

Jeg er litt spent på hvordan dette vil gå, da det for folk som lever med HIV ikke slipper inn i en del land. Vel og merke, dersom diagnosen er kjent. Og så vidt  meg bekjent er det ingen land i verden som vet om min positive HIV status. Så jeg tar sjansen og reiser. Jeg har sjekket ut på forhånd og med HIV Norge at Brasil ikke har noen restriksjoner mot HIV positive som besøker landet….. Men likevel er jeg spent. Blir jeg stoppet i tollen for eksempel, og må frem med bagasjen vil det da bli «avslørt» at jeg er HIV positiv og har medisiner med meg for dette. Hvordan vil da de tollansatte i Brasil for eksempel reagere.? Vil de slippe meg inn.? Vil de «late som ingenting» og bare la meg gå.? Selv om det ikke er noen restriksjoner der, med folk som har HIV. Og hva skjer da dersom de ikke slipper meg inn.? En rekke spørsmål som surrer rundt i hodet mitt angående dette. La oss håpe på at jeg ikke blir stoppet, men «glir rett i gjennom tollen». Det gjenstår å se. Når jeg har vært ute i Europa og reist så har jeg aldri blitt stoppet. Men en gang må jo bli den første tenker jeg…..Og når den dagen kommer, så får jeg bare ta det som det kommer. Hva annet skal jeg gjøre liksom.?

Det er en rekke land jeg som HIV positiv nektes innreise til, dersom som sagt statusen min er kjent. Men jeg har ikke tenkt til å informere noen om dette på min reise til Brasil. Men dersom jeg på noe vis blir stoppet underveis på min reise til Brasil og  jeg blir nødt til å vise frem dokumentasjon på min HIV status og medisiner som jeg bruker. Så er det klart at jeg ærlig og åpent skal fortelle dem dette. Men bare hvis jeg må.

Landene som jeg blant annet ikke er velkommen inn i er for eksempel Brunei, Forente arabiske emirater, Irak, Qatar, Russland, Saudi Arabia og Sudan. Men det går helt fint, for dette er land jeg overhode ikke har lyst til å reise til i det hele tatt, faktisk.  Enkelte land krever også HIV test, særlig dersom det er snakk om lengre opphold. Kortere opphold/som turist eller ferierende trengs vanligvis ikke en HIV test. Per dags dato er det i dag 115 land som ikke har noen restriksjoner. Og flere og flere land føyer seg inn på denne listen, år for år. Og heldigvis for det.

Nå som jeg er en av de personene i Norge med HIV, og som lever helt utmerket godt med det i dag. Så bør jeg som skal til utlandet ha med meg diverse dokumentasjon. Blant annet har Ullevål sykehus gitt meg et skrfiftlig dokument på engelsk som sier hva slags medisiner det er jeg tar og bruker daglig for min HIV diagnose. Dette dokumentet står  så klart på engelsk, og er også en ekstra bekreftelse på at jeg har den sykdommen som jeg har. Dette er et viktig dokument jeg bør fremlegge dersom jeg blir stoppet i tollen et eller annet sted ute verden i løpet av min reise. Har jeg ikke de nødvendige papirer på min sykdom så kan jeg bli nektet å slippe inn i landet jeg reiser til. Og i verstefall fengsel. Jeg må også ta med meg medisiner som er uåpnet og forseglet, i tillegg til den boksen med medisiner jeg har begynt på. I mitt tilfelle er det Odefsey medisin jeg bruker for min HIV diagnose. Hadde jeg kun vist frem en påbegynt boks med medisiner ville de mest sannsynlig tatt medisinene mine i fra meg. Derfor er det viktig at jeg alltid har en som er uåpnet og forseglet med meg mens jeg er på reise. Dette som en dokumentasjon på at det som står på boksen faktisk er de nødvendige medisinene jeg tar hver dag.

I tillegg til dokumentet over hva slags medisiner jeg tar og bruker, er det også alltid lurt å ha med seg en legeerklæring som godkjenner at jeg er frisk nok til å reise til utlandet/Brasil. Dersom jeg i tilfelle skulle bli syk og smittet av malaria, gulfeber og lignende så blir det mindre styr med reiseforsikringen dersom jeg har en skriftlig godkjennelse over min helsesituasjon i dag. Dersom det av en eller annen grunn skulle bli en forsikringssak og forsikringsselskapet/reiseforsikringen må involveres. Nei, altså det er ikke bare bare å reise på tur/ferier til utlandet når man har en positiv HIV diagnose. Det er litt styr i forkant med diverse dokumentasjon som dere skjønner som jeg må ha med meg på tur. Men og som en ekstra sikkerhetsgaranti overfor meg selv også, er det lurt å ha med seg dokumentasjonen dersom jeg på noe tidspunkt skulle bli stoppet noe sted på min reise.

Med dette i minnet så er det bare å telle ned dagene til mandag. 3 dager til så er det bort fra vinter, snø og kuldegrader de neste 16 dagene og jeg kjenner at det skal bli veldig deilig. Ikke minst så korter det ned vinteren litt også. Egentlig ganske så mye korter det ned syns jeg……

Her er da dokumentet fra Ullevål sykehus som forteller hva slags medisiner det er jeg bruker mot HIV viruset. Og hvor viktige og nødvendige som disse medisinene er for meg hver dag. Dessverre er det nødvendig for meg å ta med meg all den dokumentasjon som jeg kan ha med meg  hva angår sykdommen jeg bærer på og helsen min forøvrig, når jeg skal ut å reise. Om det så bare er over til nabolandene Sverige og Danmark, så har jeg med meg den nødvendige dokumentasjonen som trengs. Man vet aldri hvordan folk vil reagere/oppføre seg dersom de på en eller annen måte må få vite min situasjon når jeg er ute og reiser……

Til vi høres igjen.!

Garman. ❤️

4 kommentarer
  1. Herregud, så flott og ikke minst utrolig viktig det er at du lar omverdnen få innblikk i ditt liv som HIV smittet nordmann anno 2019! Det er jo ikke til å stikke under en stol at det fremdeles henger igjen noe av det stigma som fulgte denne diagnosen fra den tiden den innebar den sikre død, for ikke snakke om var en ‘uting’ som stammet fra ‘homser’, horer & narkomane. -Og den eneste måten å få bukt med slikt er jo å normalisere, i den betydning at folk som er rammet står frem og dermed viser at dere ikke skiller dere fra resten av befolkningen, ‘if that makes any sense’..

   Skjønner godt at du har litt noia mht reaksjoner et mulig stopp i tollen, men fra mine, utenforstående øyne, vil jeg vel tro at de ansatte på slikle steder har blitt tilfredsstillende skolert i hvordan de skal gå frem når ditt & datt foreligger. -Og hiv-smitte burde jo være noe iallefall de med en viss erfaring har et helt rutinemessig forhold til. Jeg tenker jo som så, at din norske herkomst med ditto medisinering, osv eventuelt må innebære en typ ‘carte blank’.. I og med at det hverken er alle land som har de resursene vi har både mht helsevesen og folkeopplysning vi har her i landet, samt at det blandt HIV smittede etter alt å dømme er den samme prosentandelen idioter & regelrette rasshøl som blandt den øvrige befolkning, forstår jeg jo hvor de som har restriksjoner kommer fra.. – De trenger jo f.eks ikke flere ‘tullinger’ som sprer rundt seg med denne smitten rundt om på det afrikanske kontinentet, for å si det sånn (hehe)

   Håper du får en flotters tur!

  2. Tusen takk for at du deler❤️Jeg er veldig takknemlig for akkurat du gjør det fordi jeg blir mer opplyst, de som leser bloggen din får mer info, men ikke minst jeg kan kanskje føre noe av det jeg leser hos deg til noen av de nærmeste hvis de plr om akkurat dette, eller det beste, jeg kan be de lese bloggen din.
   Håper turen blir blir super topp🦋

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg